Ratko Paić – Zašto je mađarski premijer Viktor Orban veći Srbin od Srba?

Uprkos pretnjama koje iz samog vrha Evropske unije stižu državama kroz koje prolazi trasa Južnog toka, Mađarska je pre nekoliko dana pokazala da su joj njeni ekonomski interesi preči od političkih interesa briselske vrhuške. Štaviše, mađarski premijer Viktor Orban je izjavu „da moramo istrajati u izgradnji Južnog toka“, dao upravo u Beogradu, čime je potomak čuvenih Huna tom prilikom bio veći Srbin od Srba, s obzirom da je izgradnja ruskog gasovoda i srpski ključni ekonomski interes.

Podsetimo, Orban je posle zajedničke sednice srpske i mađarske vlade u Palati Srbija, na konferenciji za štampu potvrdio svoj čvrsti stav po pitanju neophodnosti izgradnje gasovoda onako kako je planirano, bez obzira na besomučne zahteve Manuela Baroza da se sve zaustavi, i ne obazirući se puno na Evropsku komisiju koja je poručila da zemlje učesnice u tom megaprojektu moraju da suspenduju započete radove i izmene sporazume koje su već potpisale sa ruskim Gaspromom.

Međutim, mađarski premijer se nije pokolebao i najavio je da će njegova zemlja nastaviti realizaciju gasovoda jer ima odgovornost prema svojim građanima, izrekavši u Beogradu doslovno sledeće – „Mađarska će izgraditi Južni tok jer time poboljšava svoju bezbednost snabdevanja u energetici i nećemo dozvoliti da dođemo u situaciju da stanje u Mađarskoj zavisi od Ukrajine , a oni koji ne žele izgradnju Južnog toka moraju da kažu na koji način ćemo doći do energenata“.

Štaviše, Viktor Orban je u suštini vrlo direktno odbacio pretnje iz Brisela, dodavši još i to „da Mađarskoj niko ne može da oduzme pravo da brine o sopstvenoj energetskoj bezbednosti“, te da Mađarska ne prihvata međunarodna mišljenja koja se protive izgradnji gasovoda i oduzimaju Mađarskoj pravo da o tome odlučuje.

I zato, ako je predsednik vlade jedne države koja je punopravna članica Evropska unije, smogao snage i odlučnosti da jasno odbrusi Manuelu Barozu i njegovim evrokomesarima, da su mu interesi njegove zemlje važniji od igre nerava koja se u Briselu igra protiv Rusije, onda je utoliko upadljivije uzdržavanje Beograda da makar ponovi ono što je rekao Viktor Orban. A radi se o prostoj istini – da taj gasovod garantuje energetsku bezbednost za sve učesnice projekta, što je činjenica koja posebno dobija na značaju nakon poslednje poruke ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji je izneo predviđanje da će već ova jesen biti veoma neizvesna po pitanju isporuke ruskog gasa preko Ukrajine, što zapravo znači da sa prvim snegovima celu Evropu verovatno čeka gasna kriza i pravo smrzavanje, i to upravo zbog nepostojanja alternativnog pravca snabdevanja.

Dakle, s obzirom da je premijer Mađarske svojom izjavom da „moramo istrajati u izgradnji Južnog toka“, branio interese ne samo svoje zemlje, nego i svih drugih zemalja kojih se to tiče, pa tako i Srbije, onda se bez preterivanja može konstatovati da je Viktor Orban, taj savremeni naslednik Atile Hunskog,u sred Beograda nastupio kao veći Srbin od Srba. On će to izgleda ostati i dalje, sve dok se i u Srbiji, osim mlakih izjava da je nastavak radova na cevovodu stvar dogovora između Brisela i Moskve, ne nađe neko ko će jednako ubedljivo kao Orban da kaže – „Izgradićemo Južni tok i u toj nameri moramo da istrajemo“.
http://serbian.ruvr.ru/2014_07_03/Zashto-je-madarski-premijer-Viktor-Orban-veci-Srbin-od-Srba-6887/

2 komentara

  1. Tuse vidi razlika između nacionalnih patriota i IZDAJNIKA nacionalnih interesa. Malo je potomaka Huna koji su prešli i prihvatili , postali Srbi. Ali znamo koliko su Srbi postali Madžari i prihvatili PROTESTANSKU crkvu od VEĆINE U SANT ANDREJI Srbi postali neznatna manjina. A šta reći za staru Srbiju ???

  2. Ali tako ne nisli gospođa Zorana Mihajlović i basta !?
    A ona je alfa i omega puta u propast,
    i najbolji garant ostvarenja interesa svih neprijatelja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *