Ратко Паић – Зашто је мађарски премијер Виктор Орбан већи Србин од Срба?

Упркос претњама које из самог врха Европске уније стижу државама кроз које пролази траса Јужног тока, Мађарска је пре неколико дана показала да су јој њени економски интереси пречи од политичких интереса бриселске врхушке. Штавише, мађарски премијер Виктор Орбан је изјаву „да морамо истрајати у изградњи Јужног тока“, дао управо у Београду, чиме је потомак чувених Хуна том приликом био већи Србин од Срба, с обзиром да је изградња руског гасовода и српски кључни економски интерес.

Подсетимо, Орбан је после заједничке седнице српске и мађарске владе у Палати Србија, на конференцији за штампу потврдио свој чврсти став по питању неопходности изградње гасовода онако како је планирано, без обзира на бесомучне захтеве Мануела Бароза да се све заустави, и не обазирући се пуно на Европску комисију која је поручила да земље учеснице у том мегапројекту морају да суспендују започете радове и измене споразуме које су већ потписале са руским Гаспромом.

Међутим, мађарски премијер се није поколебао и најавио је да ће његова земља наставити реализацију гасовода јер има одговорност према својим грађанима, изрекавши у Београду дословно следеће – „Мађарска ће изградити Јужни ток јер тиме побољшава своју безбедност снабдевања у енергетици и нећемо дозволити да дођемо у ситуацију да стање у Мађарској зависи од Украјине , а они који не желе изградњу Јужног тока морају да кажу на који начин ћемо доћи до енергената“.

Штавише, Виктор Орбан је у суштини врло директно одбацио претње из Брисела, додавши још и то „да Мађарској нико не може да одузме право да брине о сопственој енергетској безбедности“, те да Мађарска не прихвата међународна мишљења која се противе изградњи гасовода и одузимају Мађарској право да о томе одлучује.

И зато, ако је председник владе једне државе која је пуноправна чланица Европска уније, смогао снаге и одлучности да јасно одбруси Мануелу Барозу и његовим еврокомесарима, да су му интереси његове земље важнији од игре нерава која се у Бриселу игра против Русије, онда је утолико упадљивије уздржавање Београда да макар понови оно што је рекао Виктор Орбан. А ради се о простој истини – да тај гасовод гарантује енергетску безбедност за све учеснице пројекта, што је чињеница која посебно добија на значају након последње поруке руског премијера Дмитрија Медведева, који је изнео предвиђање да ће већ ова јесен бити веома неизвесна по питању испоруке руског гаса преко Украјине, што заправо значи да са првим снеговима целу Европу вероватно чека гасна криза и право смрзавање, и то управо због непостојања алтернативног правца снабдевања.

Дакле, с обзиром да је премијер Мађарске својом изјавом да „морамо истрајати у изградњи Јужног тока“, бранио интересе не само своје земље, него и свих других земаља којих се то тиче, па тако и Србије, онда се без претеривања може констатовати да је Виктор Орбан, тај савремени наследник Атиле Хунског,у сред Београда наступио као већи Србин од Срба. Он ће то изгледа остати и даље, све док се и у Србији, осим млаких изјава да је наставак радова на цевоводу ствар договора између Брисела и Москве, не нађе неко ко ће једнако убедљиво као Орбан да каже – „Изградићемо Јужни ток и у тој намери морамо да истрајемо“.
http://serbian.ruvr.ru/2014_07_03/Zashto-je-madarski-premijer-Viktor-Orban-veci-Srbin-od-Srba-6887/

2 коментара

  1. Тусе види разлика између националних патриота и ИЗДАЈНИКА националних интереса. Мало је потомака Хуна који су прешли и прихватили , постали Срби. Али знамо колико су Срби постали Маџари и прихватили ПРОТЕСТАНСКУ цркву од ВЕЋИНЕ У САНТ АНДРЕЈИ Срби постали незнатна мањина. А шта рећи за стару Србију ???

  2. Ali tako ne nisli gospođa Zorana Mihajlović i basta !?
    A ona je alfa i omega puta u propast,
    i najbolji garant ostvarenja interesa svih neprijatelja…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *