Primirje prekinuto, nastavljena ofanziva na istoku Ukrajine

Ukrajinska vojska ponovo je otpočela “anti-terorističku operaciju” protiv proruskih snaga posle 10. dnevnog primirja tokom kojeg nije došlo do pomaka u rešavanju ukrajinske krize, rekao je danas predsednik ukrajinskog parlamenta Aleksandar Turčinov.

“Ovog jutra, aktivna faza antiterorističke operacije se nastavila. Naše oružane snage napadaju terorističke baze i uporišta”, rekao je Turčinov u parlamentu, prenela je agencija AfP.

Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a za cilj je imalo da pruži proruskim snagama šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces.

Proruske snage se, međutim, nisu razoružale, ne slažući se sa zahtevima ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da predaju ključne granične prelaze s Rusijom i dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, poručio je ranije danas da će ponovo pokrenuti operacije protiv proruskih separatista, a saopštenje je postavio na svom veb sajtu, nekoliko sati posle isteka primirja.
“Napašćemo i oslobodićemo svoje zemlje. Odluka da se primirje ne produži je naš odgovor teroristima, militantima i razbojnicima”, poručio je Porošenko.

U poruci na sajtu, Porošenko je napisao da je primirje prekinuto, prenele su agencije.

Međutim, predsednik ruske Dume Sergej Nariškin zatražio je da se na istoku Ukrajine uspostavi novo primirje pošto je noćas isteklo ranije proglašeni prekid sukoba koji je trebalo da otvori put za početak mirovnog procesa u toj zemlji.

“Smatramo da je – bez primirja, bez početka dijaloga – prosto nemoguće da se obnove mir, pravda, zakon i red u Ukrajini”, rekao je predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta, a prenosi agencija Interfaks.
Jednostrano primirje u Ukrajini isteklo je noćas, a za cilj je imalo da pruži separatistima šansu da se razoružaju i započnu mirovni proces.

Separatisti se, međutim, nisu razoružali, ne slažući se sa zahtevima Porošenka da predaju ključne granične prelaze s Rusijom i dozvole međunarodno nadgledanje primirja.

Kijev optužuje separatiste za brojna kršenja primirja, a Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da je od kada je ono proglašeno 20. juna, ubijeno 27 ukrajinskih vojnika.

Jedan komentar

  1. zasto slovenski narodi dozvoljavaju sebi da se samoubijaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *