Примирjе прекинуто, настављена офанзива на истоку Украjине

Украjинска воjска поново jе отпочела “анти-терористичку операциjу” против проруских снага после 10. дневног примирjа током коjег ниjе дошло до помака у решавању украjинске кризе, рекао jе данас председник украjинског парламента Aлександар Tурчинов.

“Oвог jутра, активна фаза антитерористичке операциjе се наставила. Наше оружане снаге нападаjу терористичке базе и упоришта”, рекао jе Tурчинов у парламенту, пренела jе агенциjа AфП.

Jеднострано примирjе у Украjини истекло jе ноћас, а за циљ jе имало да пружи проруским снагама шансу да се разоружаjу и започну мировни процес.

Проруске снаге се, међутим, нису разоружале, не слажући се са захтевима украjинског председника Петра Порошенка да предаjу кључне граничне прелазе с Русиjом и дозволе међународно надгледање примирjа.

Председник Украjине Петро Порошенко, поручио jе раниjе данас да ће поново покренути операциjе против проруских сепаратиста, а саопштење jе поставио на свом веб саjту, неколико сати после истека примирjа.
“Напашћемо и ослободићемо своjе земље. Oдлука да се примирjе не продужи jе наш одговор терористима, милитантима и разбоjницима”, поручио jе Порошенко.

У поруци на саjту, Порошенко jе написао да jе примирjе прекинуто, пренеле су агенциjе.

Mеђутим, председник руске Думе Сергеj Наришкин затражио jе да се на истоку Украjине успостави ново примирjе пошто jе ноћас истекло раниjе проглашени прекид сукоба коjи jе требало да отвори пут за почетак мировног процеса у тоj земљи.

“Сматрамо да jе – без примирjа, без почетка диjалога – просто немогуће да се обнове мир, правда, закон и ред у Украjини”, рекао jе председник Доњег дома руског парламента, а преноси агенциjа Интерфакс.
Jеднострано примирjе у Украjини истекло jе ноћас, а за циљ jе имало да пружи сепаратистима шансу да се разоружаjу и започну мировни процес.

Сепаратисти се, међутим, нису разоружали, не слажући се са захтевима Порошенка да предаjу кључне граничне прелазе с Русиjом и дозволе међународно надгледање примирjа.

Kиjев оптужуjе сепаратисте за броjна кршења примирjа, а Mинистарство спољних послова обjавило jе на Tвитеру да jе од када jе оно проглашено 20. jуна, убиjено 27 украjинских воjника.

Један коментар

  1. zasto slovenski narodi dozvoljavaju sebi da se samoubijaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *