Протести на југоистоку Украјине и страни плаћеници

Русија апелује на САД да предузму мере ради спречавања учешћа страних плаћеника у војној операцији у Украјини.

Како је изјавио заменик шефа МИП РФ Сергеј Рјабков, у Украјини оперишу стране, међу њима америчке, приватне компаније, које инструишу и непосредно учествују у војним акцијама украјинске војске против становништва југоистока земље. Ова тема ће и даље бити присутна на дневном реду дијалога између РФ и САД, нагласио је руски дипломата.

Дволичност западних политичара запањује. Из дана у дан они позивају Русију да се не меша у унутрашње послове Украјине. А са своје стране омогућавају упућивање плаћеника на те просторе. Политичари и чиновници разног нивоа тврде, да у Украјини нема припадника западних приватних војних фирми. Али најблаже речено, они износе неистину, истиче генерални директор Центра политичке информације Алексеј Мухин.

Тврдње, да на територији Украјине оперишу припадници приватних војних компанија, лоцираних у САД, – званично се демантују на све могуће начине. Лично мени је одговорни сарадник Стејт департмента САД Говард Соломон рекао, да никаквих плаћеника на простору Украјине нема. Нека ова изјава буде на част господину Соломону, јер, на пример, сведочанства немачких специјалних служби и новинара говоре о супротном.

Пре неких три недеље, немачки „Шпигл“ је јавио, да је у Украјини у операцијама против „ополченцев“ на југоистоку земље ангажовано око 400 плаћеника из америчке фирме за обезбеђење „Academi“ (претходно назив – „Blackwater“). Информацију о њиховом присуству у Украјини потврдила је Федерална обавештајна служба Немачке, која је добила одговарајуће податке из САД.

Компанија „Academi“ (бивша „Blackwater“) основана је у САД средином 1990-тих година. То је једна од највећих фирми за обезбеђење у свету. Њени најамници су учествовали у низу војних сукоба, међу којима и у Ираку и Авганистану, и често су били у центру скандала. Припадници ове компаније, који су у Багдаду пружали безбедност америчким дипломатима, 2007. године су отворили ватру на мирне Ирачане и убили 14 особа. Колико је жртава међу украјинским грађанима на њиховом рачуну, – данас нико не може да каже. У Украјини се они налазе са једног аспекта тајно, а са другог – на позив данашњих кијевских власти. Другим речима, дозволу за убиство цивилног становништва они су добили од оних, ко у ствари треба да одговара за безбедност становништва. У редовима локалних украјинских снага безбедности периодично припадници одбијају извршење варварских наредби: војници полажу оружје, милиција и граничари прелазе на страну југоисточних „ополченцев“. А страни плаћеници немају етичких проблема. Народ, у који они пуцају, – за њих је туђи народ. Да ли су упитању цивили или не – њих то не брине, они раде оно, за шта су им платили.

На местима оружаних сукоба могу се наћи чауре аутоматског оружја, које не спада у наоружање украјинске војске. Одакле, ако тамо нема страних плаћеника, а западна војна помоћ Кијеву, како се званично каже, обухвата опрему нелеталног карактера?

Ове недеље, вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов вршио је смотру борбених положаја код Славјанска (Доњецка област) у пратњи руководиоца пољске приватне војне организације Јежи Џивуљског и других људи у неукрајинским униформама. Фотографије и видео појавили су се у интернету. Испада, да кијевске власти чак и не крију, да у ратним операцијама против свог народа њима помажу грађани земаља чланица НАТО-а.

Москва не може да остави ову ситуацију без пажње. Ова тема је била и биће присутна на дневном реду руско-америчког дијалога, саопштио је заменик шефа МИП РФ Сергеј Рјабков. Русија апелује на администрацију САД да предузме ефикасне мере ради спречавања учешћа страних плаћеника у казненој операцији Кијева против људи, који се боре за заштиту својих права у југоисточној Украјини, изјавио је дипломата.
http://serbian.ruvr.ru/2014_06_08/Protesti-na-jugoistoku-Ukrajine-i-strani-placenici-8469/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *