Ништа од примирjа, наjжешће борбе у Украjини до сада

На истоку Украjине у току jе велика борба украjинских и проруских снага “какве досад ниjе било по снази и размерама”, рекли су украjински воjни извори.

Председник Украjине Петро Порошенко предложио jе jуче jеднострани прекид ватре украjинских снага како би било омогућено проруским снагама на истоку земље да положе оружjе или да оду из земље.

Порошенко jе рекао да би то био први корак у оквиру мировног плана коjи jе предложио у циљу де-ескалациjе конфликта, пренела jе агенциjа AП.

Према изворима са терена, на коjе се позива Роjтерс, постоjе непроверене информациjе да су обе стране у борбу укључиле тенкове.

Жестоки сукоби избили су рано jутрос близу града Kрасни Лиман, коjи jе под контролом украjинских власти од почетка jуна, а проруске снаге наводно су покушале да пробиjу кордон владиних трупа.
“У току jе велика борба коjа превазилази, у смислу снаге и размера, све што jе досад виђено”, рекао jе воjни извор.

Према том извору, у сукоби би могло да учествуjе до 4.000 припадника проруских снага, а на обе стране су вероватно ангажовани оклопна возила и тенкови.
“Aнтитерористичка операциjа се наставља и траjу борбе”, потврдио jе портпарол владе Владислав Селезњов.

Oбласни воjни клинички центар у Oдеси, jедном од наjвећих градова Укаjине, пун jе украjинских воjника рањених у региону Луганска и Доњецка на истоку земље, наводи Итар-Tас с.
“Имамо 70 воjника и официра, а половина њих jе у тешком стању”, рекао jе новинарима jуче руководилац клиничког центра.

“Уколико буду наставили да довозе велики броj рањених, у клиничком центру неће бити довољно места за њих и мораћемо да их сместимо у цивилне болнице”, додао jе болнички званичник, а преноси Итар-Tас с.

Проблем jе утолико већи што jе воjни клинички центар наjискусниjе лекаре већ послао на исток Украjине где и се и воде борбе између украjинских и проруских снага.

Недавно jе авионом из Дњепропетровска довезено 15 рањених, чиjе су повреде од ватреног оружjа углавном на екстремитетима али има и повреда унутрашњих органа, изjавио jе заменик шефа клиничког центра пуковник Jури Сакхно.

Oн jе рекао да ће многи од оних коjи су већ у клиничком центру, морати да буду поново оперисани и да ће њихову рехабилитациjа потраjати.

Један коментар

  1. Нешто не штима по здравом разуму у руском дворишту рат, гине се, рањени, а Путин се чешља за пут у Бразил отприлике виђено са Србима из Крајина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *