Ništa od primirja, najžešće borbe u Ukrajini do sada

Na istoku Ukrajine u toku je velika borba ukrajinskih i proruskih snaga “kakve dosad nije bilo po snazi i razmerama”, rekli su ukrajinski vojni izvori.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko predložio je juče jednostrani prekid vatre ukrajinskih snaga kako bi bilo omogućeno proruskim snagama na istoku zemlje da polože oružje ili da odu iz zemlje.

Porošenko je rekao da bi to bio prvi korak u okviru mirovnog plana koji je predložio u cilju de-eskalacije konflikta, prenela je agencija AP.

Prema izvorima sa terena, na koje se poziva Rojters, postoje neproverene informacije da su obe strane u borbu uključile tenkove.

Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka juna, a proruske snage navodno su pokušale da probiju kordon vladinih trupa.
“U toku je velika borba koja prevazilazi, u smislu snage i razmera, sve što je dosad viđeno”, rekao je vojni izvor.

Prema tom izvoru, u sukobi bi moglo da učestvuje do 4.000 pripadnika proruskih snaga, a na obe strane su verovatno angažovani oklopna vozila i tenkovi.
“Antiteroristička operacija se nastavlja i traju borbe”, potvrdio je portparol vlade Vladislav Seleznjov.

Oblasni vojni klinički centar u Odesi, jednom od najvećih gradova Ukajine, pun je ukrajinskih vojnika ranjenih u regionu Luganska i Donjecka na istoku zemlje, navodi Itar-Tas s.
“Imamo 70 vojnika i oficira, a polovina njih je u teškom stanju”, rekao je novinarima juče rukovodilac kliničkog centra.

“Ukoliko budu nastavili da dovoze veliki broj ranjenih, u kliničkom centru neće biti dovoljno mesta za njih i moraćemo da ih smestimo u civilne bolnice”, dodao je bolnički zvaničnik, a prenosi Itar-Tas s.

Problem je utoliko veći što je vojni klinički centar najiskusnije lekare već poslao na istok Ukrajine gde i se i vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nedavno je avionom iz Dnjepropetrovska dovezeno 15 ranjenih, čije su povrede od vatrenog oružja uglavnom na ekstremitetima ali ima i povreda unutrašnjih organa, izjavio je zamenik šefa kliničkog centra pukovnik Juri Sakhno.

On je rekao da će mnogi od onih koji su već u kliničkom centru, morati da budu ponovo operisani i da će njihovu rehabilitacija potrajati.

Jedan komentar

  1. Nešto ne štima po zdravom razumu u ruskom dvorištu rat, gine se, ranjeni, a Putin se češlja za put u Brazil otprilike viđeno sa Srbima iz Krajina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *