Muziciranje – za mase i elitu

Piše Smiljka Isaković

Ovu umetničku manifestaciju treba podržati već i zato što je reč o jedinom festivalu na kojem je sačuvana osnovna, danas zaboravljena, funkcija klasične muzike: zabava

Muzički festival Muzika klasika Light, u organizaciji prve revije klasične muzike u Srbiji Muzika klasika, održao se, uprkos svemu, po četvrti put od 2. do 6. juna. Uprkos svemu, zato što je finansijska situacija koja godinama prati kulturu teška, a u oblasti umetničke muzike još teža. Iako nam je ministar kulture iz te branše, sve što se ovih godina događa i dogodi u Beogradu spada u domen naučne fantastike. Dovijajući se na razne načine, ovaj festival ipak opstaje. Koncerti su se održavali uveče u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu (saradnja sa Beogradskom tvrđavom, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda). Festival je koncipiran kao umetnički prostor gde će, kroz različite žanrove, biti afirmisana umetnička muzika. Izlaskom na otvoreni prostor ona dobija novu dimenziju slušanja, upotpunjenu atraktivnim programom koji se tradicionalno ne izvodi u koncertnim dvoranama. Atraktivnosti je doprinela i kopija trona iz televizijske serije „Igra prestola“, koji je u paviljonu montiran radi slikanja stotina zainteresovanih Beograđana.
Festival Muzika klasika Light obuhvatio je u pet dana dva koncerta kamerne muzike, tradicionalnog pevanja (Oj, goro autora Bojane Nikolić) horske (Dečji hor RTS sa Snežanom Despotović) i orkestarske muzike (gudački orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“) sa širokim dijapazonom žanrova, stilova i istorijskih perioda. Na otvaranju je nastupio kvartet klarineta „Nevski“, koji već godinama uspešno deluje sa svojim specifičnim programima pod nazivom „Muzičko pozorište“. Miloš Bjelica, Đorđe Jovanović, Bou Adam i Nikola Ulemek se, sa vrhunskim profesionalizmom, šarmom i duhovitošću, poigravaju poznatim muzičkim temama, uz svojevrsnu urnebesnu koreografiju. Tako se u Soap Operi druže Figaro, Karmen, Seviljski berberin i matičar, izvodeći teme iz opera Đoakina Rosinija (Seviljski berberin) Mocarta (Figarova ženidba) Žorža Bizea (Karmen) i Vagnera. U skeču Cyber Robo Kvartet muzičari sviraju Bramsovu „Mađarsku igru broj 5“, sa ubrzavanjem, usporavanjem, pojačavanjem i stišavanjem, kao da njima upravlja daljinski upravljač. U Primavera Mundi (Proleće sveta) smenjuju se teme od Vivaldijevog violinskog koncerta „Proleće“ iz „Četiri godišnja doba“, preko rumunskih, mađarskih, tango, jevrejskih tema, tokom čega izvođači stavljaju kape koje odgovaraju muzičkom stilu, da bi završili bravuroznim Pobedničkim čočekom Jovana Maljokovića (vlaška šubara). Fu Ga Ga je četvoroglasna fuga na temu pesme Ledi Gage „Bad Romance“, a tu su i parafraze i džez varijacije (Geršvin – Rapsodija u plavom) i Montijev Čardaš za kvartet i četiri stolice. Na bis su izveli sasvim raspojasano Brkino kolo. Klarinetisti kvarteta „Nevski“ su izvrsni muzičari, pa tako sve rade sa velikim stilom, u vrhunskom izvođenju, te se njihovi gegovi mogu svrstati u nivo dueta Igudesman i Džu, koji je napravio svetsku karijeru upravo ovakvim nastupima. Želimo im sličnu budućnost.
Publika je, naravno, uživala u svakom momentu ove vrhunske muzičke predstave, kao što se desilo i završne večeri, na koncertu kvarteta „Sensartika“, koji se takođe poigravao klasičnim muzičkim temama u novim aranžmanima (istorija plesova od srednjeg veka do bugivugija, sa folklorom kao inspiracijom). Mnogi današnji muzičari zaboravljaju da je muzika, ona koju sada smatramo klasičnom, na čijim se izvođenjima zahteva od publike da bude ozbiljna, da se ne pomera i ne šuška, nastala svojevremeno kao zabava za dvor, plemiće, skorojeviće ili narod, pa je par vekova kasnije „uozbiljena“.
Festival Muzika klasika Light treba pozdraviti i u svakom pogledu podržati, jer je to jedini festival na kojem je sačuvana osnovna, danas zaboravljena funkcija klasične muzike: zabava. Vrhunska i krajnje profesionalna. Na taj način se privlači široka publika, koja će kasnije možda slušati i Malerovu „Simfoniju“ i puniti velike koncertne dvorane, slušati operu i balet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *