Leva opozicija

Milorad Vučelić, glavni urednik

Pomalo tužno izgleda naš politički život. Vlada se nalazi pred teškim iskušenjima. Treba da počne da rešava najteže moguće, i pre svega nasleđene probleme. Mora u tom poslu da računa samo na svoju sposobnost i odgovornost. A to je i u principu ipak nedovoljno. Od parlamentarne opozicije nema nikakve vajde niti ona u iole ozbiljnom smislu postoji. Tako će dugo biti. Teško da je moguće od nekih odbačenih i zaturenih, a pomalo stidnih likova iz neke zaboravljene ostave sastaviti neku respektabilnu političku stranku. Kritičke javnosti nema. Ni od nje ni od ovakve parlamentarne opozicije ne može doći relevantna kritika postojeće politike a još manje mogu alternativna rešenja i predlozi. Što je još gore, kompletan opozicioni „rad“ sveo se isključivo na lične i uvredljive napade na Aleksandra Vučića. Sve ono što ne liči na ove nesretne opozicionare i što nije po njihovoj slici i prilici oni nastoje da diskvalifikuju kontrolom, autocenzurom i cenzurom. Pokušavaju da svoje jadno i jeftino političarenje kombinovanjem sa šibicarskom bestidnošću i ogovaranjem postave svima kao kriterijum i meru kritičkog mišljenja. I užasno su ljuti što je ogromnoj većini normalnih ljudi to komično.

Tako nemoćni, oni se više i ne uzdaju u sebe. Oni prizivaju već poznati nevladin sektor, zovu drugosrbijance na okup, zovu donirane analitičarske perjanice, pozivaju sve poznate i manje poznate briselske činovnike, potom i neke međunarodne institucije i tako sami sebe zaluđuju idejom da je iza njih neka snaga naroda koji ih je samo pre nekoliko meseci jedva pripustio u parlament.

Šta bi se drugo moglo i očekivati od preteklih derivata raspalog žutog kartela, od batlera, ulizica i lakeja nekadašnjih bosova, koji pokušavaju da ponesu opoziciono ime a čija politika je bila i ostala „EU nema alternativu“. Šta bi oni mogli zameriti programu vlade, a ponuditi narodu koji ih je katastrofalno porazio na biralištima pre samo nepuna četiri meseca? Smeta li im otvaranje pregovora sa Evropskom unijom? Smeta li im pokušaj briselske popravke katastrofalne reforme sudstva koju su sproveli? Smeta li im to što se Vučić sreće sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zbog čega se sreće? Smeta li im i može li im smetati to što Džo Bajden čestita Vučiću na izboru i uzda se u njegovo liderstvo? Da li im je Bajden ikada smetao, kada je to počelo i zašto? Smeta li im što se brže ne hita u NATO i što nije kao nekada zakupljen po basnoslovnim cenama neki nepotreban satelit da bi se dodvorili velmožama zapadne vojne alijanse? Smeta li im što još nije dokrajčena vojska koju su bacili na kolena? Smeta li im neka od uredbi vlade o Kosovu? A ako im ne smeta, zašto im onda smeta, ako im smeta, Briselski sporazum o Kosovu? Otkad i zašto im smeta što su se odrekli Rezolucije 1244? Ili im naknadno smeta i jedno i drugo i treće? Mogu li da objasne i sebi i nama zašto im nije smetao neustavni Statut Vojvodine? Smeta li im Zakon o privatizaciji?

[restrictedarea]

Smeta li im što Srbija nije uvela sankcije Rusiji? Smeta li im što će uskoro početi radovi na „Južnom toku“? Smeta li im to što je u poseti Srbiji bio austrijski kancelar Verner Fajman? Smeta li im moguća koincidencija sa činjenicom da je posle toga u Beču potpisan sporazum Rusije i Austrije o izgradnji „Južnog toka“? Smeta li im što je u Srbiji boravio ruski ministar spoljnih poslova Lavrov? Smeta li im što će srpski premijer zvanično boraviti u Rusiji 7. i 8. jula i sresti se sa Medvedevim i Putinom? Smeta li im što će u oktobru u posetu Srbiji, na poziv predsednika Tomislava Nikolića, doći predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin? Neka neko iz opozicije kaže zašto mu smeta poseta predsednika Belorusije Lukašenka i šta ima protiv ekonomske saradnje s tom zemljom. Kako bi neko od tolikih zaljubljenika u NATO mogao biti protiv Blerove privatne posete? Da li im je Bler mio samo onda kada doleće u Srbiju na bombarderu a ne privatnim avionom i zašto? Da li im je Bler još uvek veći prijatelj od Lukašenka?

Može li se bez ovakvih odgovora i razgraničenja uopšte biti u opoziciji i šta to znači?

Kako je moguće da danas umanjuju značaj hapšenja Darka Šarića kada su borbu protiv njega i njegovog narko-kartela proglasili najvećim uspehom? Kako to da niko od njih nije primetio niti obratio pažnju na moguću saradnju policije sa organizovanim kriminalom? I tako punih šest godina koliko je Ivica Dačić, sadašnji prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova bio ministar unutrašnjih poslova. Mada se sada iz njegovih izjava može pouzdano zaključiti da on ministar stvarno nije ni bio. Jer, „zna se“, o svemu su odlučivali Boris Tadić i nedavno preminuli Miki Rakić. Pa zašto se onda Dačić toliko godina javno lažno predstavljao? Da li je možda svojim nečinjenjem doprineo lošem stanju u policiji? Ili je ipak nešto i činio? Kako mu je toliko toga promaklo, ako ne kao ministru policije, onda kao premijeru? Ili možda, što da ne, Vučić i Nikolić nisu u pravu?

Na osnovu političkih dešavanja u poslednjih mesec dana postavlja se jedno važno pitanje na koje bi valjalo dobiti odgovor: Da li su SNS i Aleksandar Vučić u koaliciji sa Ivicom Dačićem i eventualno, Aleksandrom Antićem ili sa SPS-om? Zna li Vučić odgovor na ovo pitanje?

Sudeći po izjavama brojnih funkcionera, SPS se polako stavlja na čelo opozicije. Zajedničke „levičarske ideje“ prosto struje između DS-a i SPS-a. Možda se radi o jednom složenom manevru da bi se ojačala opozicija. Možda se SPS sprema da napusti vlast i da se posveti borbi za socijalnu pravdu i jednakost. Tako bi opozicija konačno došla do prilike da se ozbiljnije konsoliduje oko levičarskih ideja. Opšte je poznato koliko su socijalistička uverenja kod kadrova SPS-a čvrsta i nepokolebljiva. Možda im kao dodatni uzor posluži Demokratska stranka. Dok su bili na vlasti, žuti su bili zakleti neoliberali, koji su nemilosrdnom privatizacijom i mnogo čim drugim zatrli srpsku ekonomiju a posebno njenu industriju i radništvo. I kakva-takva samostalnost države ih je jedva pretekla. A to je, u stvari, čista dijalektika. Oni su sve to uništavali da bi jednoga dana imali šta da rade Čim su pali s vlasti, počeli su da se izdaju za levičare i sada brane prava onih koje nisu stigli do kraja da deklasiraju ili unište. Radnička klasa se pod njihovom vlašću pretvorila u ekološki problem pa sada treba kako-tako očuvati i zaštititi preostale retke biljke. Valjalo bi SPS-u pružiti priliku da se pridruži žutima i njihovim derivatima. Sa SPS-om, da parafraziram njima omiljenog Čerčila, opozicija bi pronašla svoju dušu. I, dabome, prave lidere u Dačiću i Ružiću.

Naravno, desiće se ono što se već dešavalo. Čelnici SPS-a će ostati u vlasti i kada dođe trenutak za smenu vlade, tvrdiće da u toj vlasti nikada SPS nije ni bila niti se u njoj išta pitala i da to „svi znaju“.

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. Čitajući Vaš uvodnik u našem Pečatu nemam šta da dodam ili negiram. Bilo koja opozicija ako postoji ona se bori da osvoji vlast. SPS po mojoj računici je deo vlasti od Koštunice do ove preobražene SNSa. Znači kada su stvarno bili opozicija Đinđiću i
    DOSOVCIMA nisu mogli zaustaviti propast PRIVREDE Srbije a sa tim i RADNIČKE KLASE Srbije. Isto važi i za Radikale onih sastava parlamenta Srbije. Novo formirani SNS, prošlih saziva skupštine
    nisu bili veliki borci protiv ŽUTOG KARTELA I SPSa. Znači Srbija je stalno bila bez prave opozicije dali ona bila levičarska ili kapitalistička.Danas Srbija i njeni građani se boru za preživljavanje bez stranke koja će ih braniti od pohlepnih ZELENAŠ iz naših i tuđih redova.SPS možda ima šansu da bude zaštinik sirotinje a toje 90% Srbije ali bez Dačića i njemu odanih za vlast
    zbog vlasti i slasti koja to donosi.

  2. Pera Detlic

    Lepo, gos’n Milorade.
    Ali stavovi Vaši i drugi angažovani tekstovi Pečata su sterilni. Ništa ne čine sem što dozvoljavaju komentare.
    Ali društvene promene ne dobijaju se komentarima. Konkretnom akcijom! Šta karakteriše vlast? Dinamika! Oni rade. Oni nam rade o glavi. Ali rade! Oni otimaju zalogaj iz usta naše dece, ne iz naših usta. Blejimo kao ovce.
    Poštovani čitaoci Beeee!
    Kako vi tako i ja.
    Često komentarišem tekstove Pečata. Pod pseudonimom naravno a sve zbog onog kliktaja Pere Detlića: “Pogodi ko sam”.
    Poštovani, tekst je Vaš pa se Vama u reagovanju i obraćam.
    Na prste jedne ruke nabrajam one koje u Srbiji cenim. Duci Simonović, Ratko Krsmanović, Miloš Laban i Vi. Petog nema.
    Profesori Zoran Vidaković i Mika Marković, mislioci velikog formata su pokojnici. Ni Ace Rankovića, Koče Popovića i Pavla Jakšića koji su ranije bili uzdanice, ni njih više nema.
    Ostale su nule. Gade mi se te nule kada progovore. I kada nešto otpočnu da petljaju. Ja bih nule u vlasti pohapsio.
    Kako bi izgledalo da Vukola Dabić i Dušan Jerković, komandanti Užičke Republike samo pismeno reaguju na to da se zbog četničke izdaje oko Čačka Švabe brzo približavaju Užicu ili da pišu uvodnike, komentare. Komandant piše, politkom analizira a u nekoliko redova odreaguju komandanti odreda i četa. I dopisuju se a radnici okupljeni u Radničkom bataljonu po glavi češu jer još nisu stigli da odreaguju i oni. A evo stiže švapska tenkovska kolona i bradonje zainteresovane za kralja i otadžbinu da nas pregaze mnogo brže nego li što će Hrvati pregaziti Srpsku Krajinu decenijama kasnije. Ajmo da čekamo. Da nas zgaze i pregaze kao plitak potok.
    Je li tako bilo? Evo zpravo nas gaze.
    Ne! Ne dam se.
    Radnici, puške i bombe i ruke! Možda nas neće biti ali ni mnogih od njih neće biti.
    Rizikujem da promašim temu i palčeve okrenute na dole ali mi Srbi smo se u Titovoj Jugoslaviji ložili na jedan mit o majoru Gavriloviću. Koliko sam puta ustao sa stolice a srce mi brža zatreperilo dok sam čitao njegove reči
    “Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!
    Vojnici-junaci padali su kao snoplje ali major je, gle, preživeo. Istina ranjen je bio.
    A trebalo je reći:
    “Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, našeg glavnog grada, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Domovine. ( Otadžbina + Materina = Domovina, primedba moja ) Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato zanom u slavu! Ne za Kralja nego za Srbiju. Za vaš šljivik, za vaš odžak da se opet zapuši i za vaše njive, livade, šume i vaše steone krave koje repom mašu i ova im klanica nije jasna. Za vašeg upišanka u kolevci. Vojnici, dole Kralj i njegovi! Taj sa vama nije ovde kada treba da se gine! Taj sa vama nema nikakve veze. Dole Kralj! Živela Republika Srbija i Beograd glavni grad!”
    Tako bih kazao ja.
    Miloje Pavlović direktor gimnazije u Kragujevcu sa svojim đacima koje su odvodili na streljanje nedićevci i ljotićevci streljan je. A jesu li i njega odveli? Ne, otišao je sam. Grad je bio opkoljen i on nije mogao da uzme pušku u ruke pa da sveti svoje učenike.
    A kako je moguće da se omladina uprkos režimskoj i verskoj predratnoj propagandi pred rat ( sada je ona podignuta na nivo nauke i zove se veronauka ) ili velikosrpskoj kretenizaciji u ratu opredeljuje za pušku? U ratu se gine.
    E ta omladina ima viziju boljeg društva koje će graditi zajedno sa komunistimai skojevcimakoji je predvode. (ih, alaj će biti minusa)
    A svaki četvrti crveni je preživeo i doživeo da vidi da se njegove ideje posle trenutnih uspeha i vidno biljeg života izvrgavaju ruglu i da se dojuče zbratimljeni sada međusobno istrebljuju samo da bi se zadužili deset puta više nego sada, proredili i da bi se sve što radi razorilo a šta preostane prodalo ili poklonilo evropskim gazdama
    Ja to viša neću da trpim! Ne želim da se češem po mošnicama udobno zavaljen u stolicu pored kompa jer meni poplava nije naudila.
    Pečat je list lažnih levičara. Mislim naravno na i na većinu autora članaka, na čitaoce koji ga kupuju i na zaludne komentatore.
    Akcija, potrebna je akcija a ne dosadne mada tačne analuze.
    Koje društvene snage pokreću na akciju a koje zagovaraju stagnaciju? Sa barem još jednim koji me podrži naći ću načina da se prelaskom nadruge forume dogovaramo oko revolucionarnih priprema.
    “Malo nas je al smo zato govna” napisano je jednom na splitskoj rivi posle oluje u Krajni. Napisao je škutur. Srbin dakle ne.
    “Malo nas se al smo zato i zbog toga govna” dodajem ja.
    Gosn Milorade bez Vašeg reagovalja ovo moje ne prolazi. Neka prođe. Vi ste kao što rekoh četvrti.
    Nije nam problem Šerif Aca. Ni Mihajlovićka, ni Vulin ni Toma.
    Ms mso problem sami sebi.
    AKCIJA !!! Ima li ko petlju ѕa akciju?

  3. Gospodine Vučeliću,zašto bi se “opozicija”zamarala?Da pomogne vlasti,oni nisu vlast,i to ih boli,a da misle dobro svojoj zemlji,niti umeju,niti hoće.Naučili su raditi samo za sebe.Prizivaju tuđine i nevladine organizacije,jer su mrzitelji Srbije kao i oni.Treba umeti i znati raditi,voditi državničke poslove.Od Slobinog vremena,ni državnika ni opozicije.Setite se,kako je ,cenjeni B.Crnčević rekao:da je Sloba državnik s greškom,a ovi su ništa.Kada su uhapsili predsednika,pa i pre,SPS je zdušno sarađivao s DOS-om,sledi rušenje Koštunice,vlast sa Tadićem,Dačić je govorio,da je to zbog ulaska u Internacionalu.U pitanju su bili vlastiti apetiti.Tadićevci,učiniše sve porazne poteze po Srbiju,poput termita,opustiše sve.Gde je onaj što je kupovao satelite,da li je u zatvoru?Koliko je toga,što se može tretirati kao veleizdaja,da li je iko odgovarao’Kada i koliko je Dačić brinuo o socijalnom statusu,stanovništva,o radnicima,o Kosovu,o bilo čemu,što je pitanje svih pitanja,slobode i razvoja zemlje na zdravim osnovama?Viče,kako je budući predsednik,verovatno,to hoće Amerika,jer se pokazao kao dobra marioneta,manipulant,lukav,inteligentan,u službi tuđih interesa.Tadićevci,svi treba da su u zatvoru,naročito Šutanovac i B,Stefanović,jer on je krivac za integrisano Kosovo,svoje fusnote,sada krivi druge.Ova vlast,ponuđeno prihvatila,sprovela,ko će biti kriv??Znam krivca-NAROD.Rusiju svi zaobilaze kao kugu,a samo je to naša jedina alternativa.Pitam se,šta ćemo još dočekati,hoćemo li biti izgnani iz sopstvene zemlje?Šta ti umobolnici radei dalje Iraku,Ukrajini,ima li kraja ljudskim mukama?Poz.Pečatu,Živeli1! Luna.

  4. Gosp.Pero Detlić,Svaka čast,čestitam!apsolutno ste u pravu.Često mi se desi,da kritizitam vlast,naravno,ne prolazi,zbrisan.?Zašto?ako je list,slobodne Srbije.Vlast se bori samo za sebe,vidi samo sebe,a da li može vlast bez naroda,očito,da.Uvek se nađu oni,koji su spremni lizati cipele.Zbog takvih smo večno u mat poziciji.No,davno je prekipelo,malo treba za okidač.Ali,poznavajući,narod,kolege s posla,prijatelje,što reći?Svi su svesni da najgore tek dolazi,kao sleđeni,čekaju taj trenutak,samo da oni ništa ne moraju činiti.Nadam se,da će proraditi ono,nešto naše,samo u srpskim genima,pokrenuti lavinu,dosta ovog beznađa.Videli ste,kako nas zaluđuju,da je bilo pogrešno-“bolje rat,nego pakt”,nije me bilo u to vreme,no smatram časnim.Nismo gnjide,a da li smo ljudi,kada dozvoljavamo ovoliku,pljačku,zaluđivanje,uspavljivanje,čekajući evropsku blagodet.Niste ni svesni koliko imate istomišljenika,jer,sve je dostiglo kuliminaciju.Nadajmo se hrabrosti i odlučnosti,nas ipak ubi nesloga.Poz.Luna.

  5. Lonac na vatri krčka papazjaniju od politike poklopac malo povučen dane PREKIPI.Toje sadašnje stanje vlasti i opozicije koje nema. A oni koji su komandovali JURIŠ na neprijatelja nama ih među
    živima odavno je mrtvilo zavladalo među Srbima.

  6. Dok se Vucic pretvara u Staljina sve je vise onih koji se pretvaraju u Jagodu…

    Ma ne uopste nema cenzure, uopste nisu i Vas zastrasili, verovatno zato i niste objavili prethodni kriticki komentar u kojem sam rekao da tekstovi Vucelica koje ga sam do pre neki mesec cenio sada izgledaju kao da ih pise Veliki Vodja licno.

    koja opozicija?! preko 50 posto ima ali samoljublju protestanskog sveca potrebno je nesto da ga oslobodi od odgovornosti…

    direktno nas prodaje Katarima, Austrijancima, i raznoraznim udruzenjima transnacionalne oligarhije protiv kojih ste Vi prvi bili, a sada stitite Njegovu Svilenost od nekorektnih kritika nepostojece opozicije?

    Tuzno, mogu misliti kakvim se ibeovskim metodama sluze kada su Vas naterali da se pokorite

    Kada dodjemo gde cemo ubrzo doci svako ko je cutao snosice deo odgovornosti

  7. sem toga jedan savet iz ugla ekonomsite

    Vi targetirate sa ovim magazionom deo populacije drugacijih stavova, ukoliko se okrenete ka onom segmentu ulagivackom jednoumnom gde je konkurencija vec zestoka utopicete se i ostacete bez citalaca upravo u trenutku kada se generise sve vec glad za stavovima koje je retko ko smeo da stampa…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *