Лева опозиција

Милорад Вучелић, главни уредник

Помало тужно изгледа наш политички живот. Влада се налази пред тешким искушењима. Треба да почне да решава најтеже могуће, и пре свега наслеђене проблеме. Мора у том послу да рачуна само на своју способност и одговорност. А то је и у принципу ипак недовољно. Од парламентарне опозиције нема никакве вајде нити она у иоле озбиљном смислу постоји. Тако ће дуго бити. Тешко да је могуће од неких одбачених и затурених, а помало стидних ликова из неке заборављене оставе саставити неку респектабилну политичку странку. Критичке јавности нема. Ни од ње ни од овакве парламентарне опозиције не може доћи релевантна критика постојеће политике а још мање могу алтернативна решења и предлози. Што је још горе, комплетан опозициони „рад“ свео се искључиво на личне и увредљиве нападе на Александра Вучића. Све оно што не личи на ове несретне опозиционаре и што није по њиховој слици и прилици они настоје да дисквалификују контролом, аутоцензуром и цензуром. Покушавају да своје јадно и јефтино политичарење комбиновањем са шибицарском бестидношћу и оговарањем поставе свима као критеријум и меру критичког мишљења. И ужасно су љути што је огромној већини нормалних људи то комично.

Тако немоћни, они се више и не уздају у себе. Они призивају већ познати невладин сектор, зову другосрбијанце на окуп, зову дониране аналитичарске перјанице, позивају све познате и мање познате бриселске чиновнике, потом и неке међународне институције и тако сами себе залуђују идејом да је иза њих нека снага народа који их је само пре неколико месеци једва припустио у парламент.

Шта би се друго могло и очекивати од претеклих деривата распалог жутог картела, од батлера, улизица и лакеја некадашњих босова, који покушавају да понесу опозиционо име а чија политика је била и остала „ЕУ нема алтернативу“. Шта би они могли замерити програму владе, а понудити народу који их је катастрофално поразио на биралиштима пре само непуна четири месеца? Смета ли им отварање преговора са Европском унијом? Смета ли им покушај бриселске поправке катастрофалне реформе судства коју су спровели? Смета ли им то што се Вучић среће са немачком канцеларком Ангелом Меркел и због чега се среће? Смета ли им и може ли им сметати то што Џо Бајден честита Вучићу на избору и узда се у његово лидерство? Да ли им је Бајден икада сметао, када је то почело и зашто? Смета ли им што се брже не хита у НАТО и што није као некада закупљен по баснословним ценама неки непотребан сателит да би се додворили велможама западне војне алијансе? Смета ли им што још није докрајчена војска коју су бацили на колена? Смета ли им нека од уредби владе о Косову? А ако им не смета, зашто им онда смета, ако им смета, Бриселски споразум о Косову? Откад и зашто им смета што су се одрекли Резолуције 1244? Или им накнадно смета и једно и друго и треће? Могу ли да објасне и себи и нама зашто им није сметао неуставни Статут Војводине? Смета ли им Закон о приватизацији?

[restrictedarea]

Смета ли им што Србија није увела санкције Русији? Смета ли им што ће ускоро почети радови на „Јужном току“? Смета ли им то што је у посети Србији био аустријски канцелар Вернер Фајман? Смета ли им могућа коинциденција са чињеницом да је после тога у Бечу потписан споразум Русије и Аустрије о изградњи „Јужног тока“? Смета ли им што је у Србији боравио руски министар спољних послова Лавров? Смета ли им што ће српски премијер званично боравити у Русији 7. и 8. јула и срести се са Медведевим и Путином? Смета ли им што ће у октобру у посету Србији, на позив председника Томислава Николића, доћи председник Русије Владимир Владимирович Путин? Нека неко из опозиције каже зашто му смета посета председника Белорусије Лукашенка и шта има против економске сарадње с том земљом. Како би неко од толиких заљубљеника у НАТО могао бити против Блерове приватне посете? Да ли им је Блер мио само онда када долеће у Србију на бомбардеру а не приватним авионом и зашто? Да ли им је Блер још увек већи пријатељ од Лукашенка?

Може ли се без оваквих одговора и разграничења уопште бити у опозицији и шта то значи?

Како је могуће да данас умањују значај хапшења Дарка Шарића када су борбу против њега и његовог нарко-картела прогласили највећим успехом? Како то да нико од њих није приметио нити обратио пажњу на могућу сарадњу полиције са организованим криминалом? И тако пуних шест година колико је Ивица Дачић, садашњи први потпредседник и министар спољних послова био министар унутрашњих послова. Мада се сада из његових изјава може поуздано закључити да он министар стварно није ни био. Јер, „зна се“, о свему су одлучивали Борис Тадић и недавно преминули Мики Ракић. Па зашто се онда Дачић толико година јавно лажно представљао? Да ли је можда својим нечињењем допринео лошем стању у полицији? Или је ипак нешто и чинио? Како му је толико тога промакло, ако не као министру полиције, онда као премијеру? Или можда, што да не, Вучић и Николић нису у праву?

На основу политичких дешавања у последњих месец дана поставља се једно важно питање на које би ваљало добити одговор: Да ли су СНС и Александар Вучић у коалицији са Ивицом Дачићем и евентуално, Александром Антићем или са СПС-ом? Зна ли Вучић одговор на ово питање?

Судећи по изјавама бројних функционера, СПС се полако ставља на чело опозиције. Заједничке „левичарске идеје“ просто струје између ДС-а и СПС-а. Можда се ради о једном сложеном маневру да би се ојачала опозиција. Можда се СПС спрема да напусти власт и да се посвети борби за социјалну правду и једнакост. Тако би опозиција коначно дошла до прилике да се озбиљније консолидује око левичарских идеја. Опште је познато колико су социјалистичка уверења код кадрова СПС-а чврста и непоколебљива. Можда им као додатни узор послужи Демократска странка. Док су били на власти, жути су били заклети неолиберали, који су немилосрдном приватизацијом и много чим другим затрли српску економију а посебно њену индустрију и радништво. И каква-таква самосталност државе их је једва претекла. А то је, у ствари, чиста дијалектика. Они су све то уништавали да би једнога дана имали шта да раде Чим су пали с власти, почели су да се издају за левичаре и сада бране права оних које нису стигли до краја да декласирају или униште. Радничка класа се под њиховом влашћу претворила у еколошки проблем па сада треба како-тако очувати и заштитити преостале ретке биљке. Ваљало би СПС-у пружити прилику да се придружи жутима и њиховим дериватима. Са СПС-ом, да парафразирам њима омиљеног Черчила, опозиција би пронашла своју душу. И, дабоме, праве лидере у Дачићу и Ружићу.

Наравно, десиће се оно што се већ дешавало. Челници СПС-а ће остати у власти и када дође тренутак за смену владе, тврдиће да у тој власти никада СПС није ни била нити се у њој ишта питала и да то „сви знају“.

[/restrictedarea]

7 коментара

  1. Читајући Ваш уводник у нашем Печату немам шта да додам или негирам. Било која опозиција ако постоји она се бори да освоји власт. СПС по мојој рачуници је део власти од Коштунице до ове преображене СНСа. Значи када су стварно били опозиција Ђинђићу и
    ДОСОВЦИМА нису могли зауставити пропаст ПРИВРЕДЕ Србије а са тим и РАДНИЧКЕ КЛАСЕ Србије. Исто важи и за Радикале оних састава парламента Србије. Ново формирани СНС, прошлих сазива скупштине
    нису били велики борци против ЖУТОГ КАРТЕЛА И СПСа. Значи Србија је стално била без праве опозиције дали она била левичарска или капиталистичка.Данас Србија и њени грађани се бору за преживљавање без странке која ће их бранити од похлепних ЗЕЛЕНАШ из наших и туђих редова.СПС можда има шансу да буде заштиник сиротиње а тоје 90% Србије али без Дачића и њему оданих за власт
    због власти и сласти која то доноси.

  2. Лепо, гос’н Милораде.
    Али ставови Ваши и други ангажовани текстови Печата су стерилни. Ништа не чине сем што дозвољавају коментаре.
    Али друштвене промене не добијају се коментарима. Конкретном акцијом! Шта карактерише власт? Динамика! Они раде. Они нам раде о глави. Али раде! Они отимају залогај из уста наше деце, не из наших уста. Блејимо као овце.
    Поштовани читаоци Бееее!
    Како ви тако и ја.
    Често коментаришем текстове Печата. Под псеудонимом наравно а све због оног кликтаја Пере Детлића: “Погоди ко сам”.
    Поштовани, текст је Ваш па се Вама у реаговању и обраћам.
    На прсте једне руке набрајам оне које у Србији ценим. Дуци Симоновић, Ратко Крсмановић, Милош Лабан и Ви. Петог нема.
    Професори Зоран Видаковић и Мика Марковић, мислиоци великог формата су покојници. Ни Аце Ранковића, Коче Поповића и Павла Јакшића који су раније били узданице, ни њих више нема.
    Остале су нуле. Гаде ми се те нуле када проговоре. И када нешто отпочну да петљају. Ја бих нуле у власти похапсио.
    Како би изгледало да Вукола Дабић и Душан Јерковић, команданти Ужичке Републике само писмено реагују на то да се због четничке издаје око Чачка Швабе брзо приближавају Ужицу или да пишу уводнике, коментаре. Командант пише, политком анализира а у неколико редова одреагују команданти одреда и чета. И дописују се а радници окупљени у Радничком батаљону по глави чешу јер још нису стигли да одреагују и они. А ево стиже швапска тенковска колона и брадоње заинтересоване за краља и отаџбину да нас прегазе много брже него ли што ће Хрвати прегазити Српску Крајину деценијама касније. Ајмо да чекамо. Да нас згазе и прегазе као плитак поток.
    Је ли тако било? Ево зправо нас газе.
    Не! Не дам се.
    Радници, пушке и бомбе и руке! Можда нас неће бити али ни многих од њих неће бити.
    Ризикујем да промашим тему и палчеве окренуте на доле али ми Срби смо се у Титовој Југославији ложили на један мит о мајору Гавриловићу. Колико сам пута устао са столице а срце ми бржа затреперило док сам читао његове речи
    “Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!
    Војници-јунаци падали су као снопље али мајор је, гле, преживео. Истина рањен је био.
    A требало је рећи:
    “Јунаци! Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, нашeг главног града, има да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Домовине. ( Отаџбина + Материна = Домовина, примедба моја ) Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато заном у славу! Не за Краља него за Србију. За ваш шљивик, за ваш оџак да се опет запуши и за ваше њиве, ливаде, шуме и ваше стеоне краве које репом машу и ова им кланица није јасна. За вашег упишанка у колевци. Војници, доле Краљ и његови! Тај са вама није овде када треба да се гине! Тај са вама нема никакве везе. Доле Краљ! Живела Република Србија и Београд главни град!”
    Тако бих казао ја.
    Милоје Павловић директор гимназије у Крагујевцу са својим ђацима које су одводили на стрељање недићевци и љотићевци стрељан је. А јесу ли и њега одвели? Не, отишао је сам. Град је био опкољен и он није могао да узме пушку у руке па да свети своје ученике.
    А како је могуће да се омладина упркос режимској и верској предратној пропаганди пред рат ( сада је она подигнута на ниво науке и зове се веронаука ) или великосрпској кретенизацији у рату опредељује за пушку? У рату се гине.
    Е та омладина има визију бољег друштва које ће градити заједно са комунистимаи скојевцимакоји је предводе. (их, алај ће бити минуса)
    А сваки четврти црвени је преживео и доживео да види да се његове идеје после тренутних успеха и видно биљег живота извргавају руглу и да се дојуче збратимљени сада међусобно истребљују само да би се задужили десет пута више него сада, проредили и да би се све што ради разорило а шта преостане продало или поклонило европским газдама
    Ја то виша нећу да трпим! Не желим да се чешем по мошницама удобно заваљен у столицу поред компа јер мени поплава није наудила.
    Печат је лист лажних левичара. Мислим наравно на и на већину аутора чланака, на читаоце који га купују и на залудне коментаторе.
    Акција, потребна је акција а не досадне мада тачне аналузе.
    Које друштвене снаге покрећу на акцију а које заговарају стагнацију? Са барем још једним који ме подржи наћи ћу начина да се преласком надруге форуме договарамо око револуционарних припрема.
    “Мало нас је ал смо зато говна” написано је једном на сплитској риви после олује у Kрајни. Написао је шкутур. Србин дакле не.
    “Мало нас се ал смо зато и због тога говна” додајем ја.
    Госн Милораде без Вашег реаговаља ово моје не пролази. Нека прође. Ви сте као што рекох четврти.
    Није нам проблем Шериф Аца. Ни Михајловићка, ни Вулин ни Тома.
    Мс мсо проблем сами себи.
    АКЦИЈА !!! Има ли ко петљу ѕа акцију?

  3. Gospodine Vučeliću,zašto bi se “opozicija”zamarala?Da pomogne vlasti,oni nisu vlast,i to ih boli,a da misle dobro svojoj zemlji,niti umeju,niti hoće.Naučili su raditi samo za sebe.Prizivaju tuđine i nevladine organizacije,jer su mrzitelji Srbije kao i oni.Treba umeti i znati raditi,voditi državničke poslove.Od Slobinog vremena,ni državnika ni opozicije.Setite se,kako je ,cenjeni B.Crnčević rekao:da je Sloba državnik s greškom,a ovi su ništa.Kada su uhapsili predsednika,pa i pre,SPS je zdušno sarađivao s DOS-om,sledi rušenje Koštunice,vlast sa Tadićem,Dačić je govorio,da je to zbog ulaska u Internacionalu.U pitanju su bili vlastiti apetiti.Tadićevci,učiniše sve porazne poteze po Srbiju,poput termita,opustiše sve.Gde je onaj što je kupovao satelite,da li je u zatvoru?Koliko je toga,što se može tretirati kao veleizdaja,da li je iko odgovarao’Kada i koliko je Dačić brinuo o socijalnom statusu,stanovništva,o radnicima,o Kosovu,o bilo čemu,što je pitanje svih pitanja,slobode i razvoja zemlje na zdravim osnovama?Viče,kako je budući predsednik,verovatno,to hoće Amerika,jer se pokazao kao dobra marioneta,manipulant,lukav,inteligentan,u službi tuđih interesa.Tadićevci,svi treba da su u zatvoru,naročito Šutanovac i B,Stefanović,jer on je krivac za integrisano Kosovo,svoje fusnote,sada krivi druge.Ova vlast,ponuđeno prihvatila,sprovela,ko će biti kriv??Znam krivca-NAROD.Rusiju svi zaobilaze kao kugu,a samo je to naša jedina alternativa.Pitam se,šta ćemo još dočekati,hoćemo li biti izgnani iz sopstvene zemlje?Šta ti umobolnici radei dalje Iraku,Ukrajini,ima li kraja ljudskim mukama?Poz.Pečatu,Živeli1! Luna.

  4. Gosp.Pero Detlić,Svaka čast,čestitam!apsolutno ste u pravu.Često mi se desi,da kritizitam vlast,naravno,ne prolazi,zbrisan.?Zašto?ako je list,slobodne Srbije.Vlast se bori samo za sebe,vidi samo sebe,a da li može vlast bez naroda,očito,da.Uvek se nađu oni,koji su spremni lizati cipele.Zbog takvih smo večno u mat poziciji.No,davno je prekipelo,malo treba za okidač.Ali,poznavajući,narod,kolege s posla,prijatelje,što reći?Svi su svesni da najgore tek dolazi,kao sleđeni,čekaju taj trenutak,samo da oni ništa ne moraju činiti.Nadam se,da će proraditi ono,nešto naše,samo u srpskim genima,pokrenuti lavinu,dosta ovog beznađa.Videli ste,kako nas zaluđuju,da je bilo pogrešno-“bolje rat,nego pakt”,nije me bilo u to vreme,no smatram časnim.Nismo gnjide,a da li smo ljudi,kada dozvoljavamo ovoliku,pljačku,zaluđivanje,uspavljivanje,čekajući evropsku blagodet.Niste ni svesni koliko imate istomišljenika,jer,sve je dostiglo kuliminaciju.Nadajmo se hrabrosti i odlučnosti,nas ipak ubi nesloga.Poz.Luna.

  5. Лонац на ватри крчка папазјанију од политике поклопац мало повучен дане ПРЕКИПИ.Тоје садашње стање власти и опозиције које нема. А они који су командовали ЈУРИШ на непријатеља нама их међу
    живима одавно је мртвило завладало међу Србима.

  6. Dok se Vucic pretvara u Staljina sve je vise onih koji se pretvaraju u Jagodu…

    Ma ne uopste nema cenzure, uopste nisu i Vas zastrasili, verovatno zato i niste objavili prethodni kriticki komentar u kojem sam rekao da tekstovi Vucelica koje ga sam do pre neki mesec cenio sada izgledaju kao da ih pise Veliki Vodja licno.

    koja opozicija?! preko 50 posto ima ali samoljublju protestanskog sveca potrebno je nesto da ga oslobodi od odgovornosti…

    direktno nas prodaje Katarima, Austrijancima, i raznoraznim udruzenjima transnacionalne oligarhije protiv kojih ste Vi prvi bili, a sada stitite Njegovu Svilenost od nekorektnih kritika nepostojece opozicije?

    Tuzno, mogu misliti kakvim se ibeovskim metodama sluze kada su Vas naterali da se pokorite

    Kada dodjemo gde cemo ubrzo doci svako ko je cutao snosice deo odgovornosti

  7. sem toga jedan savet iz ugla ekonomsite

    Vi targetirate sa ovim magazionom deo populacije drugacijih stavova, ukoliko se okrenete ka onom segmentu ulagivackom jednoumnom gde je konkurencija vec zestoka utopicete se i ostacete bez citalaca upravo u trenutku kada se generise sve vec glad za stavovima koje je retko ko smeo da stampa…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *