Greška

Milorad Vučelić, glavni urednik

Počela je da nas krasi neviđena brzina. Misli se daleko unapred. Brine se kako da nas u narednoj deceniji ne snađe neka nevolja. U tome prednjači potpredsednica naše vlade Zorana Mihajlović. Poput munje nebeske, kako bi rekli naši stari, ona kaže „da mi  moramo voditi računa o energetskoj bezbednosti i ne smemo sedeti skrštenih ruku dok odnosi Rusije i Ukrajine ne budu bolji…“ Zato treba da odmah počnemo izgradnju gasovoda Niš − Dimitrovgrad da bismo se priključili na gas iz Azerbejdžana i da posredno i unapred otkačimo Rusiju i ispunimo naloge EU mada nikad nećemo biti njeni članovi. Ona brine ne samo naše nego i bugarske brige. Bilo bi neophodno da nam neko protumači čega je sve ministar ministarka Mihajlovićeva i koje sve funkcije ona obavlja. Da li je i dalje ministar energetike, čiji je pozitivni učinak nepoznat,  ili je pak samo njoj poznat? Da li je ministarka saobraćaja politički komesar u Ministarstvu energetike ili je reč o demonstraciji žaljenja i frustracije zbog toga što više nije zadužena za ovaj sektor? Ima li ona premalo zaduženja u svom ministarstvu pa volontira u Ministarstvu energetike? Ili je ona komesar EU i potpredsednica zadužena za Srbiju i za sistematsko ometanje odnosa Srbije i Rusije? Do sada joj nije bilo dovoljno? Da li je ona, kada je ruski gas u pitanju, bezbrižnija od nemačke kancelarke Merkelove i zašto je tako? Šta je to što je čini opuštenijom? Kako to da nemamo para za izgradnju naše deonice „Južnog toka“, ali ih imamo za konkurentski gasovod? S kim su i kako ugovorena ta sredstva, javno ili tajno, obećano ili stvarno, da li se na ovaj način lobira za neke druge kompanije ili interese nekih drugih zemalja? Kada imamo toliko para, zašto već uveliko ne gradimo „Južni tok“?

Pored ovih važnih pitanja, čini se da bi neko morao zvanično da odgovori i na teške pretnje koje se ovde izriču Evropskoj uniji. Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić rekao je, naime, da EU treba da preuzme ulogu Jugoslavije, koja je širila saradnju i mir među državama i narodima! Zamislite da neko hoće da uđe u Briselsku zajednicu a stavlja joj u izgled da će skončati u krvi građanskog i još tri rata, potom i uz agresiju velikog broja zemalja NATO pod komandom Amerike!  Upravo, dakle, onako kako se dogodilo u slučaju razbijanja Jugoslavije! Drugo, takođe važno: ne sme se u naše ime, preko ministra Dačića, Jugoslavijom pretiti velikom broju naših suseda, a pre svega Hrvatima, Crnogorcima i Bošnjacima jer je njima svaka pomisao na nju mrska i u tome odmah vide opasnost od velikosrpskog hegemonizma i njegovog povampirenja. Recimo, Hrvatska nam nikada neće dopustiti da uđemo u EU, gde inače nećemo nikada ući, ako samo nasluti opasnost povampirenja jugoslovenstva i Velike Srbije. Zašto neko uporno u vezi sa EU pominje Austrougarsku? Liči li ili ne liči ikome EU na „tamnicu naroda“? Šta je smisao širenja takvih strahova?

[restrictedarea]

Zar je Srbija toliko provincijalizovana da je potrebno da joj dođe neki drugorazredni istoričar Klark da bi nama u Srbiji kazao ono što mi oduvek znamo: da Gavrilo Princip nije zločinac i terorista i da nije kriv za početak Prvog svetskog rata? I da mu se mi zbog te i takve tvrdnje divimo i zahvaljujemo mu se? Da li smo mi toliko provincijalizovani da sa velikom pažnjom slušamo izvesnog Saksa, a nije plejboj Ginter kome smo se divili zbog ljubavne veze sa Brižit Bardo, koji nam priča da za nas nije rešenje šok-terapija? Kao da mi to odavno i na svojoj koži provereno ne znamo. I kao da se ne sećamo kako su njegova teorija i praksa ne samo nas nego i Rusiju zavile u crno.

Nema (ili ima!) sa ovim Saksom neposredne veze to što je Srbija toliko bogata da ne samo da pomaže svojoj buržoaziji da se nađe na Forbsovoj listi najbogatijih u regionu nego je izdašna i prema hrvatskim tajkunima Ivici Todoriću i Emilu Tedeskom.

Neko bi morao da nam odgovori na ova pitanja. Možda upravo ona  zaslužuju nekakav prioritet u odnosu na problem ima li ili nema plagijata u slučaju doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Ispalo je da će svako ko napiše da je upravljanje nekim gradom složeno i da se za rešavanja urbanih problema moraju koristiti stručnjaci organizovani u razna tela i komisije biti optužen za plagijat. Uopšte, vreba opasnost da će svaka usputna rečenica ili pomen nekog najbanalnijeg opšteg mesta izazvati sumnju da je reč o plagijatu. Ispada da je i legendarni gradonačelnik Beograda Branko Pešić bio plagijator. Nije pisao doktorate ali je koristio znanje stručnjaka da bi rešavao probleme Beograda. A ako tome dodamo da je u njegovim službama radio mladi Slobodan Milošević, slika postaje potpuno paklena. Gledajući u retrovizor i pogledajući kroz šoferšajbnu, postaje nam takođe jasno i zašto je likvidiran naš bankarski sistem. U njemu su, i to na visokim funkcijama, bili zaposleni Slobodan Milošević i Borka Vučić. I baš zato je i naša dojučerašnja vlada u tehničkom mandatu preuzela obavezu da do 2017. likvidira i Komercijalnu banku. Ima li boljih i ubedljivijih razloga da se sve ovo obavi? Zar treba da čekamo da se žuti kartel vrati na vlast pa da dokusuri ono što je sticajem okolnosti propustio ili nije stigao da uradi?

Kada je reč o plagijatima, pominju se ovih dana i nemački i mađarski ministri, te šefovi država ali, krajnje nepravedno, niko ni da pomene Stevana Lilića koji je još uvek redovni profesor Pravnog fakulteta a koji je svojevremeno, i to čitavom knjigom i obiljem snažnih dokaza, optužen za plagijat. I ne samo da ništa nije bilo, napredovao je on u naučnim zvanjima i javnim delatnostima i niko taj najveći skandal u naučnoj zajednici ovom prilikom i ne pominje samo zato jer pomenuti Lilić pripada drugosrbijanskoj građanističkoj opciji.

Pomenuli smo već neke važne usputne rečenice. Kao kolonijalnom privesku, nama istine kao i da pripadaju samo u prelaznim rečenicama. Tako je Džordž Fridman, direktor uticajne američke agencije za geopolitičke analize „Stratfor“,  gostujući u Beogradu, kazao: „Kosovo je bilo greška od samog početka.“ I potom je Džordž mirno nastavio svoja razmatranja o Rusiji i Ukrajini! I ne nađe se niko da  mu kaže da zastane i da kaže nešto više i jasnije o tom priznavanju greške. Kao i o tome kada je on pomenutu grešku shvatio i ima li to neke posledice, na primer, po istinu o tome ko je i kako razbio Jugoslaviju i ko je za to kriv.

Ali to što je Fridman propustio da kaže objasnio je više nego autoritativno jedan od najvećih mislilaca današnjice, nemački filozof Jirgen Habermas u intervjuu zagrebačkom „Globusu“:

„Uvijek sam mislio da je Jugoslavija trebala ostati zajedno. Taj raspad je bio tragedija. Genšer je napravio strahovitu pogrešku, strahovitu, s tim preranim priznanjem Hrvatske. To je bilo velika greška.“

I tako − iz greške u grešku, bez izvlačenja pouka iz tuđih grešaka, mi nastavljamo da pravimo greške i tek se spremamo da napravimo najveće. A Srbija, da parafraziramo Iva Vojnovića, i dalje plovi i sve je dalja i dalja u toj plovidbi.

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. S kojim žarom,bezmerno,trudi se,ministarka(bivša)energetike,da uništi gradnju Južnog-Toka,da li joj je uspelo?Izgledala je tako optimistično,dok je na svaki način rušila saradnju srpsko-ruskih odnosa.Zašto?Poput vetra,lebdela je,nad gasovodom,čas jače,čas slabije,ne bi li pokazala pravoslavnoj braći,da nam nisu mila,ma koliko bili bliski,ma koliko nam pomagali.Imamo mi,”prijatelje”,bezbožnike,ultimativne,agresorski raspoložene,uvek spremne da nas s neba bombarduju.Zar nije lepo,kad za ništa daš sve,ne svoje,narodno i državno,a ti ućariš za sebe,stvaraš neki lažni ugled,koji nikom ne služi.Prilježno su gradile i radile starije generacije,nije bilo tehnike,goli fizički rad,na o ruk,da bi belosvetski mangupi,gladni,nezajažljivi uz pomoć domaćih kreatura došli do EPSA-TELEKOMA,i dr.moćnih giganta koji donose profit,nama-skuplje usluge.Evropa-laž,iluzija,nepotreban cilj kome stremimo,poput zmije koja fascinira žabu i žaba je progutana.U šta smo se to pretvorili,gde nam je pamet i urođena mudrost,zar smo toliko kretenizovani?O Dačiću ne vredi ni govoriti,zmija u nedrima Srbije.Poz.uredništvu.-Luna.

  2. Pitamo se zbog cega je Milosevic vodio “losu” politiku… Pa kako ce voditi bolju 0ko je imao Vucica za medije, Dacica pored sebe, Vuka Draskovica, Mila Djukanovica za saradnika. Sve spijun do spijuna! Anglosaxonci, zbog Vuciceve bliskosti sa njemcima, traze nacin da g skinu sa vlasti. Juce vidjoh naslov u novinama: “Seselj na slobodi”! Znaju “oni” kako ce sa njim. Djindjic je svoju bliskost sa njemcima platio glavom, isto kao i nas Kralj, kada je potpisao separatni mir i neutralnost 41’…

  3. Nazalost nije jedina koja je zinula u svetu kravu zvanu Evropa,pitajte sve zemlje u eu koje su zaduzene do guse kako je biti clan .Nudi nam se istoriska sansa da sa evro azijskom inicijativom plasiramo nase proizvode.Nezalost nasi politicari to ne vide ili su placeni da ne vide

  4. Jedna tuzna i jedna radosna vest za “evropsku Srbiju”…
    TUZNA vest je ,sto evo,prodje punih mesec dana,a Veran Matic nije dobio ni jedno priznanje,svejedno,domace,strano…SVE JE TO ISTO.
    i tako stranci u Beogradu kazu “nas Hemofarm…sutra ce reci nasa Zvezda,nasa voda…NASA SRBIJA?!”
    Sve je jedno…
    RADOSNA vest za eurofanatike,jugoslovene 21.veka,otimace srpskih nekretnina u centru Beograda,unistitelje srpske kulture i srpske buducnosti,dezinformatore,udomitelje i uhlebljivace potomaka komunistickih kadrova u Beogradu…jeste, sto TANJUG evo preko pola veka nije uskliknuo-ZIVELA SRBIJA!
    Niti ce,jer za to ne sluzi…
    Ali sta vredi dalje pricati,priblizava se 100 godina “sarajevskog atentata”,u kojoj Srbljanovicka,iz Beca…virtuelno i realno “skida nevinost” Gavrilu Principu.
    Siluje njega,siluje i nas.To joj je posao.
    Kazu,umro je nevin…ali tako ostati nece!
    BEC SE UMIRITI NE MOZE!!!Beograd pogotovu…
    Tu je “TETKA DJANA”,iz Beca…da mu “uzme nevinost”,na radost Beca,a Boga mi,i evropskog Beograda.
    Pljuste nagrade,i otuda i odavde,SVE JEDNO…Sve je to isto.
    TETKA DJANA dozivljava svoju drugu mladost.
    Ona,koja je rekla da je sudjenje Gavrilu bilo fer,jer ga nisu ubili jer je bio maloletan…ALI NIJE REKLA DA SU UBILI SVESTENIKA KOJI NIJE HTEO DA MU FALSIFIKUJE DATUM DODJENJA-DA BI GA STRELJALI…ona ce sada Becu DATI NEVINOST,a Gavrilu,istu ODUZETI?!
    Ogavna TETKA DJANA,sve za lovu radi.FUJ!
    Ministarki Mihajlovic preporucujem tekst pod naslovom HRVATSKA OCEKUJE MILIJARDE,BRANI EVROPU OD PUTINA
    (www.slobodna-bosna.ba/vijest/14628/hrvatska_ochekuje_milijarde_brani_evropu_od_putina.html)
    Eto radosti u ohladjenom kabinetu Gorana Svilanovica u sred Sarajeva,u kome Srba nema…
    Ono sto zelim da spomenem je,jer treba pratiti tudje primere…da ce Spanija dobiti novog kralja,19.juna.Sve je na brzinu,sve je skromno…nije bilo regulisano sta ako Kralj abdicira,pa je usvojen hitan zakon za koji je trebala 2/3 parlamenta…nije jos regulisano ni da zensko dete moze biti izabrana za prestolonaslednicu,(buduci kralj Felipe VI ima dve cerke),ali ce parlament imati jos dve godine da to resi…
    Narod je nezadovoljan,nema defilea u centru grada,ima samo mini defile ispred parlamenta…nema gostiju iz ostalih evropskih kraljevskih porodica,nema stranih drzavnika…
    Bice samo kratka ruta novog kralja i kraljice,od parlamenta do kraljevske palate,gde uvek ima turista…jos se ne zna da li u blindiranim kolima ili ne…Sve je isforsirano.
    Nekoliko partija levice i nacionalisti iz Galicije,Baskije i Katalonije,odbili su i da prisustvuju zakletvi novog kralja u parlamentu,negde oko 25 delegata…nece ni sam Kralj Don Huan Karlos biti prisutan,jer zeli da njegov sin ima maksimalan protagonizam,kako kazu…bice samo majka i starija sestra.
    Druga sestra je pod istragom zbog korupcije…
    Oni koji nece da prisustvuju,kazu,ovo nije nas Kralj,ovo je Kralj dve partije (socijalisticke i narodne),koje su se sada udruzile i imaju ogromnu vecinu.
    Ali,to su rezultati izbora od pre dve godine.
    Ta vecina vec realno ne postoji…Sada,za evropski parlament,ove dve partije su dobile samo 49% glasova ,i to stvara paniku u vrhu Spanije,i u samoj kraljevskoj porodici.
    Imate parlament sa otudjenom kastom i korumpiranim politicarima,i drustvo koje drugacije misli.
    I kvalitativno i kvantitativno.
    Spanija slepo slusa Ameriku,a Amerika samo voli sebe i Englesku.A Engleska ne voli Spaniju i sve tako u krug…
    Amerika voli da se Evropa rastura,nece prstom mrdnuti ako se pokusa otcepiti Katalonija,pa redom Baskija,mozda i Galicija,a mozda i Balearska ostrva,mozda i Valncijska oblast,gde se isto govori katalonski…
    SAMO PREKO SLABE EVROPE,MOGU DA SE PRIMAKNU RUSIJI.
    Srpska stvarnost je slicna,imamo parlament sa “ogromnom vecinom” za Evropu,ili,ko zna za sta…a realno je drugacije,imamo Ameriku i Englesku,koje nas unistavaju,a mi ih smatramo prijateljima i “saveznicima 21 veka”…i nezaposlenost kao u Spaniji.I secesionizam na sve strane…
    Mnogi Spanci kazu,nije bitno drustveno uredjenje,bitno je da drzava i drustvo funkcionisu.
    ODUPRETI SE GLOBALIZMU NIJE BORBA ZA VLAST,VEC BORBA ZA OPSTANAK.

  5. Stvari se brzo odvijaju, kako vidimo masonske ekipe, evroatlantske ekipe i onetenegrinske ekipe ne sede skršenih ruku , već spinuju drame,…

    Poslednjih dana se dešavaju raznorazne priprem za obračun sa srbijicom, pa se zato i montenegrinska ekipa uzbudila, uzbinula.

    Sve velike afere, lopovluci i lopovske privatizacije širom zemlje a naročito u Sremu, Banatu i Bačkoj imaju montenegrinski potpis. Tajkuni su uvezani na montenegrinski nato brod.
    Svi koji ojade Srbiju, koji nas opljačkaju, nađu slobodu u montenegru, a kovlada decenijama montenegrom.
    Montenegrinska ekipa i posle neovisnosti i priznanja tvorevine šiptraske , dakle i dalje muze Srbiju.
    Najnovijeafere su vezane za montenegrinsku ekipu kumova, pa se zato i javljaju dušebrižnici i spin priče, a eto ga slučajno i Vuk Drašković muž Danice bjelopoljke da malo slučajno nešto rekne, zavara.
    Sve je jasno odakle vetar duva, to bi i ovaj režim trebao d ashvatii da se odbrani od tih montenegrinskih ekipa i službi koje muzu Srbiju.
    Srbija ej bila meka za lopovluk, za drogu mafijašenje, …sada vidimodamontenegro oće ubrzano nato, pa su dobili zadatak da napadnu iz svh sredstava malu rusiju na balkanu.
    Mislite o tome.

  6. O čemu da pričamo i čemu da se nadamo ksda naš vrli premjer dsnas izjavi i ostade živ :
    Milo Đukanović je moj prijatelj i ja ću se obračunati sa medijima
    / država to sam ja ! /, jer poneko pokušava reći neku istinu o “prijatelju” / njegov možda ali države Srbije sigurno ne /!?
    Normalno da su “prijatelji”, ne zaboravlja prmjer hotel RITZ, i uvođenje na pobjednuičku stranu / data besa /.
    Čemu onda trošiti riječi na trilateralku, ona ponešto javno kaže od onog što premijer ima da uradi da bi i dalje obavljao marionetsku vlast.
    A narod, država i socijalna država, koga to više interesuje ?

  7. Antiglobalizam je suština sadržaja Pečata. Jedan od vaših istaknutih autora je Dr Darko Tanasković. On svojim tekstovima daje jasan prilog antiglobalizmu. Ali”Novosti” su su juče objavile da je on istaknuti član Trilateralne komisije,koju je osnovao Dejvid Rokfeler,a istaknuti član joj je Bžežinski veliki mrzitelj Rusa. Trilaterala je srce globalizma. Ne razumem da li je Tanasković trojanski konj antiglobalista u Trilaterali ili je trojanskio konj Dejvida Rokfelera u nacionalne institucije Srbije ???
    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:497000-I-Srbija-u-Trilaterali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *