Грешка

Милорад Вучелић, главни уредник

Почела је да нас краси невиђена брзина. Мисли се далеко унапред. Брине се како да нас у наредној деценији не снађе нека невоља. У томе предњачи потпредседница наше владе Зорана Михајловић. Попут муње небеске, како би рекли наши стари, она каже „да ми  морамо водити рачуна о енергетској безбедности и не смемо седети скрштених руку док односи Русије и Украјине не буду бољи…“ Зато треба да одмах почнемо изградњу гасовода Ниш − Димитровград да бисмо се прикључили на гас из Азербејџана и да посредно и унапред откачимо Русију и испунимо налоге ЕУ мада никад нећемо бити њени чланови. Она брине не само наше него и бугарске бриге. Било би неопходно да нам неко протумачи чега је све министар министарка Михајловићева и које све функције она обавља. Да ли је и даље министар енергетике, чији је позитивни учинак непознат,  или је пак само њој познат? Да ли је министарка саобраћаја политички комесар у Министарству енергетике или је реч о демонстрацији жаљења и фрустрације због тога што више није задужена за овај сектор? Има ли она премало задужења у свом министарству па волонтира у Министарству енергетике? Или је она комесар ЕУ и потпредседница задужена за Србију и за систематско ометање односа Србије и Русије? До сада јој није било довољно? Да ли је она, када је руски гас у питању, безбрижнија од немачке канцеларке Меркелове и зашто је тако? Шта је то што је чини опуштенијом? Како то да немамо пара за изградњу наше деонице „Јужног тока“, али их имамо за конкурентски гасовод? С ким су и како уговорена та средства, јавно или тајно, обећано или стварно, да ли се на овај начин лобира за неке друге компаније или интересе неких других земаља? Када имамо толико пара, зашто већ увелико не градимо „Јужни ток“?

Поред ових важних питања, чини се да би неко морао званично да одговори и на тешке претње које се овде изричу Европској унији. Министар спољних послова и први потпредседник владе Ивица Дачић рекао је, наиме, да ЕУ треба да преузме улогу Југославије, која је ширила сарадњу и мир међу државама и народима! Замислите да неко хоће да уђе у Бриселску заједницу а ставља јој у изглед да ће скончати у крви грађанског и још три рата, потом и уз агресију великог броја земаља НАТО под командом Америке!  Управо, дакле, онако како се догодило у случају разбијања Југославије! Друго, такође важно: не сме се у наше име, преко министра Дачића, Југославијом претити великом броју наших суседа, а пре свега Хрватима, Црногорцима и Бошњацима јер је њима свака помисао на њу мрска и у томе одмах виде опасност од великосрпског хегемонизма и његовог повампирења. Рецимо, Хрватска нам никада неће допустити да уђемо у ЕУ, где иначе нећемо никада ући, ако само наслути опасност повампирења југословенства и Велике Србије. Зашто неко упорно у вези са ЕУ помиње Аустроугарску? Личи ли или не личи икоме ЕУ на „тамницу народа“? Шта је смисао ширења таквих страхова?

[restrictedarea]

Зар је Србија толико провинцијализована да је потребно да јој дође неки другоразредни историчар Кларк да би нама у Србији казао оно што ми одувек знамо: да Гаврило Принцип није злочинац и терориста и да није крив за почетак Првог светског рата? И да му се ми због те и такве тврдње дивимо и захваљујемо му се? Да ли смо ми толико провинцијализовани да са великом пажњом слушамо извесног Сакса, а није плејбој Гинтер коме смо се дивили због љубавне везе са Брижит Бардо, који нам прича да за нас није решење шок-терапија? Као да ми то одавно и на својој кожи проверено не знамо. И као да се не сећамо како су његова теорија и пракса не само нас него и Русију завиле у црно.

Нема (или има!) са овим Саксом непосредне везе то што је Србија толико богата да не само да помаже својој буржоазији да се нађе на Форбсовој листи најбогатијих у региону него је издашна и према хрватским тајкунима Ивици Тодорићу и Емилу Тедеском.

Неко би морао да нам одговори на ова питања. Можда управо она  заслужују некакав приоритет у односу на проблем има ли или нема плагијата у случају доктората министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. Испало је да ће свако ко напише да је управљање неким градом сложено и да се за решавања урбаних проблема морају користити стручњаци организовани у разна тела и комисије бити оптужен за плагијат. Уопште, вреба опасност да ће свака успутна реченица или помен неког најбаналнијег општег места изазвати сумњу да је реч о плагијату. Испада да је и легендарни градоначелник Београда Бранко Пешић био плагијатор. Није писао докторате али је користио знање стручњака да би решавао проблеме Београда. А ако томе додамо да је у његовим службама радио млади Слободан Милошевић, слика постаје потпуно паклена. Гледајући у ретровизор и погледајући кроз шофершајбну, постаје нам такође јасно и зашто је ликвидиран наш банкарски систем. У њему су, и то на високим функцијама, били запослени Слободан Милошевић и Борка Вучић. И баш зато је и наша дојучерашња влада у техничком мандату преузела обавезу да до 2017. ликвидира и Комерцијалну банку. Има ли бољих и убедљивијих разлога да се све ово обави? Зар треба да чекамо да се жути картел врати на власт па да докусури оно што је стицајем околности пропустио или није стигао да уради?

Када је реч о плагијатима, помињу се ових дана и немачки и мађарски министри, те шефови држава али, крајње неправедно, нико ни да помене Стевана Лилића који је још увек редовни професор Правног факултета а који је својевремено, и то читавом књигом и обиљем снажних доказа, оптужен за плагијат. И не само да ништа није било, напредовао је он у научним звањима и јавним делатностима и нико тај највећи скандал у научној заједници овом приликом и не помиње само зато јер поменути Лилић припада другосрбијанској грађанистичкој опцији.

Поменули смо већ неке важне успутне реченице. Као колонијалном привеску, нама истине као и да припадају само у прелазним реченицама. Тако је Џорџ Фридман, директор утицајне америчке агенције за геополитичке анализе „Стратфор“,  гостујући у Београду, казао: „Косово је било грешка од самог почетка.“ И потом је Џорџ мирно наставио своја разматрања о Русији и Украјини! И не нађе се нико да  му каже да застане и да каже нешто више и јасније о том признавању грешке. Као и о томе када је он поменуту грешку схватио и има ли то неке последице, на пример, по истину о томе ко је и како разбио Југославију и ко је за то крив.

Али то што је Фридман пропустио да каже објаснио је више него ауторитативно један од највећих мислилаца данашњице, немачки филозоф Јирген Хабермас у интервјуу загребачком „Глобусу“:

„Увијек сам мислио да је Југославија требала остати заједно. Тај распад је био трагедија. Геншер је направио страховиту погрешку, страховиту, с тим прераним признањем Хрватске. То је било велика грешка.“

И тако − из грешке у грешку, без извлачења поука из туђих грешака, ми настављамо да правимо грешке и тек се спремамо да направимо највеће. А Србија, да парафразирамо Ива Војновића, и даље плови и све је даља и даља у тој пловидби.

[/restrictedarea]

7 коментара

  1. S kojim žarom,bezmerno,trudi se,ministarka(bivša)energetike,da uništi gradnju Južnog-Toka,da li joj je uspelo?Izgledala je tako optimistično,dok je na svaki način rušila saradnju srpsko-ruskih odnosa.Zašto?Poput vetra,lebdela je,nad gasovodom,čas jače,čas slabije,ne bi li pokazala pravoslavnoj braći,da nam nisu mila,ma koliko bili bliski,ma koliko nam pomagali.Imamo mi,”prijatelje”,bezbožnike,ultimativne,agresorski raspoložene,uvek spremne da nas s neba bombarduju.Zar nije lepo,kad za ništa daš sve,ne svoje,narodno i državno,a ti ućariš za sebe,stvaraš neki lažni ugled,koji nikom ne služi.Prilježno su gradile i radile starije generacije,nije bilo tehnike,goli fizički rad,na o ruk,da bi belosvetski mangupi,gladni,nezajažljivi uz pomoć domaćih kreatura došli do EPSA-TELEKOMA,i dr.moćnih giganta koji donose profit,nama-skuplje usluge.Evropa-laž,iluzija,nepotreban cilj kome stremimo,poput zmije koja fascinira žabu i žaba je progutana.U šta smo se to pretvorili,gde nam je pamet i urođena mudrost,zar smo toliko kretenizovani?O Dačiću ne vredi ni govoriti,zmija u nedrima Srbije.Poz.uredništvu.-Luna.

  2. Pitamo se zbog cega je Milosevic vodio “losu” politiku… Pa kako ce voditi bolju 0ko je imao Vucica za medije, Dacica pored sebe, Vuka Draskovica, Mila Djukanovica za saradnika. Sve spijun do spijuna! Anglosaxonci, zbog Vuciceve bliskosti sa njemcima, traze nacin da g skinu sa vlasti. Juce vidjoh naslov u novinama: “Seselj na slobodi”! Znaju “oni” kako ce sa njim. Djindjic je svoju bliskost sa njemcima platio glavom, isto kao i nas Kralj, kada je potpisao separatni mir i neutralnost 41’…

  3. Nazalost nije jedina koja je zinula u svetu kravu zvanu Evropa,pitajte sve zemlje u eu koje su zaduzene do guse kako je biti clan .Nudi nam se istoriska sansa da sa evro azijskom inicijativom plasiramo nase proizvode.Nezalost nasi politicari to ne vide ili su placeni da ne vide

  4. Jedna tuzna i jedna radosna vest za “evropsku Srbiju”…
    TUZNA vest je ,sto evo,prodje punih mesec dana,a Veran Matic nije dobio ni jedno priznanje,svejedno,domace,strano…SVE JE TO ISTO.
    i tako stranci u Beogradu kazu “nas Hemofarm…sutra ce reci nasa Zvezda,nasa voda…NASA SRBIJA?!”
    Sve je jedno…
    RADOSNA vest za eurofanatike,jugoslovene 21.veka,otimace srpskih nekretnina u centru Beograda,unistitelje srpske kulture i srpske buducnosti,dezinformatore,udomitelje i uhlebljivace potomaka komunistickih kadrova u Beogradu…jeste, sto TANJUG evo preko pola veka nije uskliknuo-ZIVELA SRBIJA!
    Niti ce,jer za to ne sluzi…
    Ali sta vredi dalje pricati,priblizava se 100 godina “sarajevskog atentata”,u kojoj Srbljanovicka,iz Beca…virtuelno i realno “skida nevinost” Gavrilu Principu.
    Siluje njega,siluje i nas.To joj je posao.
    Kazu,umro je nevin…ali tako ostati nece!
    BEC SE UMIRITI NE MOZE!!!Beograd pogotovu…
    Tu je “TETKA DJANA”,iz Beca…da mu “uzme nevinost”,na radost Beca,a Boga mi,i evropskog Beograda.
    Pljuste nagrade,i otuda i odavde,SVE JEDNO…Sve je to isto.
    TETKA DJANA dozivljava svoju drugu mladost.
    Ona,koja je rekla da je sudjenje Gavrilu bilo fer,jer ga nisu ubili jer je bio maloletan…ALI NIJE REKLA DA SU UBILI SVESTENIKA KOJI NIJE HTEO DA MU FALSIFIKUJE DATUM DODJENJA-DA BI GA STRELJALI…ona ce sada Becu DATI NEVINOST,a Gavrilu,istu ODUZETI?!
    Ogavna TETKA DJANA,sve za lovu radi.FUJ!
    Ministarki Mihajlovic preporucujem tekst pod naslovom HRVATSKA OCEKUJE MILIJARDE,BRANI EVROPU OD PUTINA
    (www.slobodna-bosna.ba/vijest/14628/hrvatska_ochekuje_milijarde_brani_evropu_od_putina.html)
    Eto radosti u ohladjenom kabinetu Gorana Svilanovica u sred Sarajeva,u kome Srba nema…
    Ono sto zelim da spomenem je,jer treba pratiti tudje primere…da ce Spanija dobiti novog kralja,19.juna.Sve je na brzinu,sve je skromno…nije bilo regulisano sta ako Kralj abdicira,pa je usvojen hitan zakon za koji je trebala 2/3 parlamenta…nije jos regulisano ni da zensko dete moze biti izabrana za prestolonaslednicu,(buduci kralj Felipe VI ima dve cerke),ali ce parlament imati jos dve godine da to resi…
    Narod je nezadovoljan,nema defilea u centru grada,ima samo mini defile ispred parlamenta…nema gostiju iz ostalih evropskih kraljevskih porodica,nema stranih drzavnika…
    Bice samo kratka ruta novog kralja i kraljice,od parlamenta do kraljevske palate,gde uvek ima turista…jos se ne zna da li u blindiranim kolima ili ne…Sve je isforsirano.
    Nekoliko partija levice i nacionalisti iz Galicije,Baskije i Katalonije,odbili su i da prisustvuju zakletvi novog kralja u parlamentu,negde oko 25 delegata…nece ni sam Kralj Don Huan Karlos biti prisutan,jer zeli da njegov sin ima maksimalan protagonizam,kako kazu…bice samo majka i starija sestra.
    Druga sestra je pod istragom zbog korupcije…
    Oni koji nece da prisustvuju,kazu,ovo nije nas Kralj,ovo je Kralj dve partije (socijalisticke i narodne),koje su se sada udruzile i imaju ogromnu vecinu.
    Ali,to su rezultati izbora od pre dve godine.
    Ta vecina vec realno ne postoji…Sada,za evropski parlament,ove dve partije su dobile samo 49% glasova ,i to stvara paniku u vrhu Spanije,i u samoj kraljevskoj porodici.
    Imate parlament sa otudjenom kastom i korumpiranim politicarima,i drustvo koje drugacije misli.
    I kvalitativno i kvantitativno.
    Spanija slepo slusa Ameriku,a Amerika samo voli sebe i Englesku.A Engleska ne voli Spaniju i sve tako u krug…
    Amerika voli da se Evropa rastura,nece prstom mrdnuti ako se pokusa otcepiti Katalonija,pa redom Baskija,mozda i Galicija,a mozda i Balearska ostrva,mozda i Valncijska oblast,gde se isto govori katalonski…
    SAMO PREKO SLABE EVROPE,MOGU DA SE PRIMAKNU RUSIJI.
    Srpska stvarnost je slicna,imamo parlament sa “ogromnom vecinom” za Evropu,ili,ko zna za sta…a realno je drugacije,imamo Ameriku i Englesku,koje nas unistavaju,a mi ih smatramo prijateljima i “saveznicima 21 veka”…i nezaposlenost kao u Spaniji.I secesionizam na sve strane…
    Mnogi Spanci kazu,nije bitno drustveno uredjenje,bitno je da drzava i drustvo funkcionisu.
    ODUPRETI SE GLOBALIZMU NIJE BORBA ZA VLAST,VEC BORBA ZA OPSTANAK.

  5. Stvari se brzo odvijaju, kako vidimo masonske ekipe, evroatlantske ekipe i onetenegrinske ekipe ne sede skršenih ruku , već spinuju drame,…

    Poslednjih dana se dešavaju raznorazne priprem za obračun sa srbijicom, pa se zato i montenegrinska ekipa uzbudila, uzbinula.

    Sve velike afere, lopovluci i lopovske privatizacije širom zemlje a naročito u Sremu, Banatu i Bačkoj imaju montenegrinski potpis. Tajkuni su uvezani na montenegrinski nato brod.
    Svi koji ojade Srbiju, koji nas opljačkaju, nađu slobodu u montenegru, a kovlada decenijama montenegrom.
    Montenegrinska ekipa i posle neovisnosti i priznanja tvorevine šiptraske , dakle i dalje muze Srbiju.
    Najnovijeafere su vezane za montenegrinsku ekipu kumova, pa se zato i javljaju dušebrižnici i spin priče, a eto ga slučajno i Vuk Drašković muž Danice bjelopoljke da malo slučajno nešto rekne, zavara.
    Sve je jasno odakle vetar duva, to bi i ovaj režim trebao d ashvatii da se odbrani od tih montenegrinskih ekipa i službi koje muzu Srbiju.
    Srbija ej bila meka za lopovluk, za drogu mafijašenje, …sada vidimodamontenegro oće ubrzano nato, pa su dobili zadatak da napadnu iz svh sredstava malu rusiju na balkanu.
    Mislite o tome.

  6. O čemu da pričamo i čemu da se nadamo ksda naš vrli premjer dsnas izjavi i ostade živ :
    Milo Đukanović je moj prijatelj i ja ću se obračunati sa medijima
    / država to sam ja ! /, jer poneko pokušava reći neku istinu o “prijatelju” / njegov možda ali države Srbije sigurno ne /!?
    Normalno da su “prijatelji”, ne zaboravlja prmjer hotel RITZ, i uvođenje na pobjednuičku stranu / data besa /.
    Čemu onda trošiti riječi na trilateralku, ona ponešto javno kaže od onog što premijer ima da uradi da bi i dalje obavljao marionetsku vlast.
    A narod, država i socijalna država, koga to više interesuje ?

  7. Антиглобализам је суштина садржаја Печата. Један од ваших истакнутих аутора је Др Дарко Танасковић. Он својим текстовима даје јасан прилог антиглобализму. Али”Новости” су су јуче објавиле да је он истакнути члан Трилатералне комисије,коју је основао Дејвид Рокфелер,а истакнути члан јој је Бжежински велики мрзитељ Руса. Трилатерала је срце глобализма. Не разумем да ли је Танасковић тројански коњ антиглобалиста у Трилатерали или је тројанскио коњ Дејвида Рокфелера у националне институције Србије ???
    http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:497000-I-Srbija-u-Trilaterali

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *