Андреј Федјашин: Кијев и НАТО: Украјину желе да учине оружјем против Русије

У Украјини није одржан референдум о ступању земље у НАТО, заказан за 15. јун. Предлог референдума о НАТО-у је из области украјинске политичке фантастике, каже аналитичар Центра координације Нова Русија Дмитриј Дзиговбродски.

У сваком случају за сада. Једна је ствар била фалсификовати за 4-6% резултате избора 25. маја. Али сасвим друга приписати 45-50% гласова. И ни по каквим критеријумима Украјина сада не може да прође у право чланство, сматра Дмитриј Дзиговборски.

Треба разумети да земље које желе да ступе у НАТО морају да прођу читав низ обавезних процедура. Изузетака овде не може бити. У првом реду земље не треба да имају територијалне проблеме и унутрашње конфликте. А у Украјини се сада води грађански рат. Казнена операција на југоистоку наставља се и болнице су затрпане рањеницима. Кијевски власти се не устежу да гађају ракетама цивилне градове.

Ма како то било парадоксално, али против референдума уочи избора 25. јуна иступао је и сам председник Украјине. Не зато што је он лично против учешћа Кијева у НАТО-у. Порошенко је са обе руке ”за”.

Суштина проблема је у томе што је ”против” до сада била већина становништва Украјине. Петар Порошено у једном од својих иступања тачно месец дана пре планираног референдума изјавио је да ће такав референдум поделити земљу, а његов негативан резултат ће за низ година затворити питање.

А Порошенко не жели да га затвара за дуге године. Он се нада да ће Кијеву на предстојећем самиту НАТО-а у Велсу бити понуђен Акциони план за чланство у алијанси или придружено чланство.

Разлике између пуноправног чланства и придруженог су отприлике исте као и између регистрованог брака и грађанског. При придруженом чланству може се скоро све као при чланству, али не треба одржавати референдум, хитно модернизовати армију, мењати законе. Па и свака виртуелна ”агресија” против Украјине неће се разматрати као напад на члана НАТО-а. У придруженом чланству Украјина може да буде годину дана, 10 година. У НАТО-у и САД надају се да придружено чланство за Украјину неће тако нервирати Москву. Мада, наравно, тешко је поверовати да Москва неће схватити шта ће то означавати.

Пријем или ”веридба” Украјине са НАТО-ом део је велике геополитичке игре коју воде САД, говори заменик директора Центра за украјинистику и белорусистику Московског државног универзитета Ломоносов Богдан Беспаљко. Чланство у НАТО-у није само себи циљ. Главни задатак је одвојити Укајину од Русије и истовремено забити клин између Русије и Европе.

Сада владајућој врхушки која је заузела власт у Кијеву, постављен је задатак да започне активна борбена дејства против Русије. На све начине је на то нуткају прекоокеански спонзори. То је потребно и самој актуалној украјинској елити, зато што избора нема. Под речима ”активна борбена дејства” имам и виду не само војне акције, већ и конфронтацију са Русијом на свим нивоима политичког живота.

Украјину, каже Богдан Беспаљко, активно претварају у нешто попут ”четвртог рајха” који ће пре или касније увући у НАТО и претворити у оружје за ударе по Русији.
http://serbian.ruvr.ru/2014_06_17/Kijev-i-NATO-Ukrajinu-zhele-da-uchine-oruzhjem-protiv-Rusije-3413/

Један коментар

  1. Русијо, Путине неправите грешке које смо ми Срби чинили у борби за опстанак на својим вековним ОГЊИШТИМА.Слушали смо своје непријатеље и изгубили смо наше КРАЈИНЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *