Aleksej SMIRNOV – Nove ruske rakete pariraju pretnji američke PRO

Rusija je zemlja više nego hiljadugodišnje istorije

i praktično se uvek koristila privilegijom da sprovodi nezavisnu spoljnu politiku.

Mi nismo spremni da danas odustanemo od te lepe tradicije”.

Vladimir Putin

 

U čuvenom, već možemo reći istorijskom govoru Vladimira Vladimiroviča Putina na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti (10. februar 2007. godine), nije slučajno stavljen akcenat na to da u današnjem svetu postoje samo dve zemlje koje imaju nuklearnu oružanu trijadu, a to su – Rusija i SAD. Putin je u svom govoru podvrgao žestokoj kritici planove razvoja elemenata sistema globalne protivraketne odbrane (PRO) SAD u istočnoj Evropi, ukazavši da to može dovesti do još jednog zamajca trke u naoružanju. Ruski vođa je istakao usmerenost tog sistema na Rusiju, jer “raketno oružje sa daljinom dejstva 5-8 hiljada kilometara, kao realna pretnja Evropi, ne poseduje ni jedna takozvana problematična zemlja”. Prema rečima Predsednika Rusije, dejstva SAD “predstavljaju katalizator trke u naroružanju” pošto “narušavaju ravnotežu snaga u svetu”. U cilju uspostavljanja te ravnoteže, a takođe i zbog pariranja toj pretnji u vidu američkog sistema PRO, Rusija će – istakao je tada V. Putin – razvijati strateško ofanzivno oružje (SOF), jer nam je “tako jeftinije”.

Reforma Oružanih Snaga Rusije koja se počela sprovoditi početkom novog milenijuma, prvo je obuhvatila reformu strateških nuklearnih snaga (SNS). Već sada je RF jedina država u svetu koja aktivno obnavlja i modernizuje svoje SNS.

Jedino Rusija danas razrađuje i gradi nove atomske podmornice koje nose nuklearne bojeve glave. Samo Rusija pušta u proizvodnju nove rakete za ove podmornice. Samo u Rusiji su poslednjih nekoliko godina izrađene i puštene u serijsku proizvodnju principijelno nove balističke rakete mobilnog baziranja. I samo u Rusiji se realizuje program suštinske modernizacije strateških bombardera.

Istovremeno, SAD usavršavaju globalni sistem protivraketne odbrane koji predstavlja pretnju ruskim strateškim nuklearnim snagama, narušavajući svetsku ravnotežu. Rusija sa svoje stranepojačava napore na stvaranju savremenih interkontinentalnih raketa, koje su sposobne da pouzdano preodole PRO protivnika.

Tako je vojno-morska flota RF početkom tekuće godine u svoje naoružanje primila novu interkontinentalnu balističku raketu (IBR) na tečno gorivo – R-29RMU2.1 «Laйner» – koja je konstruisana u Državnom raketnom centru (DRC) Makejev (grad Mias u Čeljabinskom regionu).

U planu je da se ovim IBR opreme atomski raketni podvodni krajseri strateške namene projekta 667BDRM «Delьfin». Interkontinentalna balistička raketa “Laйner” za razliku od svoje IBR prethodnice «Sineva» može da nosi različite varijante bojevih glava. Dok se glavni deo «Sineve» sastojao od 4 bojeva bloka, to se Laйner” već može snabdeti ili sa 10 bojevih blokova manje klase moćnosti sa sredstvima za suprotstavljanje PRO, ili sa 8 bojevih blokova iste klase moćnosti, ali sa dodatnim mogućnostima suprotstavljanja PRO, ili sa 4 bojeva bloka srednje klase moćnosti sa sredstvima za suprotstavljanje dejstvu PRO. Pored toga, “Laйner” po svojoj bojevoj opremljenosti prevazilazi i projektil “Bulava” koji može biti opremljen sa “samo” 6 bojevih blokova niže klase moćnosti. Prema energomasivnim pokazateljima, nova IBR premašuje sve savremene strateške rakete na čvrsto gorivo koje proizvode Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska, a po bojevoj opremljenosti (četiri bloka srednje moćnosti) ne ustupa četverobloknom “Trident-2“.

Prvo lansiranje IBR “Laйner” održano je 20. maja 2011. godine po programu za državno testiranje letova. U 18:50 po Moskovskom vremenu, sa borta strateške nuklearne podmornice “Ekaterinburg” Severnomorske flote, uspešno je iz podvodnog položaja lansirana ova interkontinentalna balistička raketa. Prema podacima telemetrije i izveštaja iz posmatračkih tačaka, u procenjenom trenutku bojevi blokovi IBR stigli su do poligona “Kura” na Kamčatki. Pored toga, uspešna testiranja rakete “Laйner” izvedena su i 20. maja i 29. septembra 2012. godine.

Prema izveštajima “Interfaksa”, raketa “Laйner” predstavlja produkt duboke modernizacije rakete «Sineva». Zahvaljujući suštinskim doradama, poboljšan je niz njenih tehničko-taktičkih karakteristika.Stručnjaci kažu da je u novoj raketi poboljšan sistem razdvajanja bojevih glava, verovatno je povećana i težina izbacivanja, a takođe su se pojavile i nove mogućnosti suprotstavljanja protivraketnoj odbrani protivnika: kugle koje se izbacuju i imaju istu takvu refleksiju na ekranima radara, mogućnost manevrisanja bojevih glava itd. Pored toga, “Laйner” se od «Sineve» razlikuje i po masi i moćnosti bojevih blokova. Međutim, sami gabariti su u svakom slučaju morali ostati isti, kako bi raketa mogla ući u šahtu podmornice projekta 667BDRM. Prema podacima koji nisu tajna, dužina R-29RMU2.1 iznosi oko 15 metara, prečnik ─ 1,9 metara, a startna masa ─ više od 40 tona. Raketni kompleks “Laйner” omogućava i rafalno i pojedinačno lansiranje raketa prilikom kretanja na dubinama do 55 metara i sa brzinom plovidbe do sedam čvorova.

Uvođenje u naoružanje IBR  «Sineva» i «Laйner» omogućiće podvodnim raketonoscima projekta “Delьfin” da se nalaze u redovima Vojno-morske flote Rusije do 2030. godine.

Na taj način, globalni sistem protivraketne odbrane koji stvaraju Amerikanci imaće (u najmanju ruku do 2020. godine) ograničene mogućnosti presretanja bojevih blokova ruskih strateških raketa. U tom smislu, američka PRO nije u stanju da ozbiljno oslabi efikasnost strateških nuklearnih snaga Ruske Federacije. Većina interkontinentalnih balističkih raketa koje se nalaze u naoružanju Oružanih Snaga Ruske Federacije, snabdevene su moćnim kompletom sredstava za odolevanje PRO. Prilikom stvaranja novog raketnog kompleksa “Laйner”, realizovana su takva tehnička rešenja koja omogućavaju da protivraketni objekti koje su razrađivali Amerikanci, postanu praktično beskorisni.

Istovremeno se mora imati u vidu i ta činjenica, da se efikasnost američke PRO može suštinski povećati u slučaju da u njen sastav uđu kosmičke komponente, a zemaljski sistemi budu raspoređeni u blizini ruskih granica. Zbog toga se prilikom razrade perspektivnog raketnog naoružanja postavljaju i takvi zahtevi za njihovim taktičko-tehničkim karakteristikama, koji predviđaju realizaciju širokog spektra dostupnih, po ceni pristupačnih i efikasnih mera za protiv-dejstvo sistemima PRO. Ruski odbrambeno-industrijski kompleks sa svoje strane raspolaže odgovarajućim naučno-tehničkim potencijalom, neophodnim za rešavanje takve vrste zadataka.

srb.fondsk.ru

Jedan komentar

  1. U komotnim vremenima može biti nezavisne politike,ALL RIGHT. Gos,
    Putine neprijatelj tije u DVORIŠTU nemoj se ČEŠLJATI a troji Rusi ginu od istih NACI-FAŠISTA kao i 1941-45.Te ubitačne rakete što se pokazuju jesu opasne ako na vreme budu upotreblje NATO IMPERIJA
    je opasni špekulant, Vi ste mu omogućili dase konspliduje i pokrene MAJDAN pred KREMLJ nemate vremena za pregovore ulazite tamo dole je uvek bila RUSIJA. Tada će vas poštovati i što je još
    važnije RESPEKTOVATI. Oružje govori i ruskim krajevima sa NACI-Fašistima završite kao što je uradila slavna CRVENA ARMIJA!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *