Алексеј СМИРНОВ – Нове руске ракете парирају претњи америчке ПРО

Русија је земља више него хиљадугодишње историје

и практично се увек користила привилегијом да спроводи независну спољну политику.

Ми нисмо спремни да данас одустанемо од те лепе традиције”.

Владимир Путин

 

У чувеном, већ можемо рећи историјском говору Владимира Владимировича Путина на Минхенској конференцији о безбедности (10. фебруар 2007. године), није случајно стављен акценат на то да у данашњем свету постоје само две земље које имају нуклеарну оружану тријаду, а то су – Русија и САД. Путин је у свом говору подвргао жестокој критици планове развоја елемената система глобалне противракетне одбране (ПРО) САД у источној Европи, указавши да то може довести до још једног замајца трке у наоружању. Руски вођа је истакао усмереност тог система на Русију, јер “ракетно оружје са даљином дејства 5-8 хиљада километара, као реална претња Европи, не поседује ни једна такозвана проблематична земља”. Према речима Председника Русије, дејства САД “представљају катализатор трке у нароружању” пошто “нарушавају равнотежу снага у свету”. У циљу успостављања те равнотеже, а такође и због парирања тој претњи у виду америчког система ПРО, Русија ће – истакао је тада В. Путин – развијати стратешко офанзивно оружје (СОФ), јер нам је “тако јефтиније”.

Реформа Оружаних Снага Русије која се почела спроводити почетком новог миленијума, прво је обухватила реформу стратешких нуклеарних снага (СНС). Већ сада је РФ једина држава у свету која активно обнавља и модернизује своје СНС.

Једино Русија данас разрађује и гради нове атомске подморнице које носе нуклеарне бојеве главе. Само Русија пушта у производњу нове ракете за ове подморнице. Само у Русији су последњих неколико година израђене и пуштене у серијску производњу принципијелно нове балистичке ракете мобилног базирања. И само у Русији се реализује програм суштинске модернизације стратешких бомбардера.

Истовремено, САД усавршавају глобални систем противракетне одбране који представља претњу руским стратешким нуклеарним снагама, нарушавајући светску равнотежу. Русија са своје странепојачава напоре на стварању савремених интерконтиненталних ракета, које су способне да поуздано преодоле ПРО противника.

Тако је војно-морска флота РФ почетком текуће године у своје наоружање примила нову интерконтиненталну балистичку ракету (ИБР) на течно гориво – Р-29РМУ2.1 «Лайнер» – која је конструисана у Државном ракетном центру (ДРЦ) Макејев (град Миас у Чељабинском региону).

У плану је да се овим ИБР опреме атомски ракетни подводни крајсери стратешке намене пројекта 667БДРМ «Дельфин». Интерконтинентална балистичка ракета “Лайнер” за разлику од своје ИБР претходнице «Синева» може да носи различите варијанте бојевих глава. Док се главни део «Синеве» састојао од 4 бојева блока, то се Лайнер” већ може снабдети или са 10 бојевих блокова мање класе моћности са средствима за супротстављање ПРО, или са 8 бојевих блокова исте класе моћности, али са додатним могућностима супротстављања ПРО, или са 4 бојева блока средње класе моћности са средствима за супротстављање дејству ПРО. Поред тога, “Лайнер” по својој бојевој опремљености превазилази и пројектил “Булава” који може бити опремљен са “само” 6 бојевих блокова ниже класе моћности. Према енергомасивним показатељима, нова ИБР премашује све савремене стратешке ракете на чврсто гориво које производе Велика Британија, Кина, Русија, САД и Француска, а по бојевој опремљености (четири блока средње моћности) не уступа четвероблокном “Trident-2“.

Прво лансирање ИБР “Лайнер” одржано је 20. маја 2011. године по програму за државно тестирање летова. У 18:50 по Московском времену, са борта стратешке нуклеарне подморнице “Екатеринбург” Северноморске флоте, успешно је из подводног положаја лансирана ова интерконтинентална балистичка ракета. Према подацима телеметрије и извештаја из посматрачких тачака, у процењеном тренутку бојеви блокови ИБР стигли су до полигона “Кура” на Камчатки. Поред тога, успешна тестирања ракете “Лайнер” изведена су и 20. маја и 29. септембра 2012. године.

Према извештајима “Интерфакса”, ракета “Лайнер” представља продукт дубоке модернизације ракете «Синева». Захваљујући суштинским дорадама, побољшан је низ њених техничко-тактичких карактеристика.Стручњаци кажу да је у новој ракети побољшан систем раздвајања бојевих глава, вероватно је повећана и тежина избацивања, а такође су се појавиле и нове могућности супротстављања противракетној одбрани противника: кугле које се избацују и имају исту такву рефлексију на екранима радара, могућност маневрисања бојевих глава итд. Поред тога, “Лайнер” се од «Синеве» разликује и по маси и моћности бојевих блокова. Међутим, сами габарити су у сваком случају морали остати исти, како би ракета могла ући у шахту подморнице пројекта 667БДРМ. Према подацима који нису тајна, дужина Р-29РМУ2.1 износи око 15 метара, пречник ─ 1,9 метара, а стартна маса ─ више од 40 тона. Ракетни комплекс “Лайнер” омогућава и рафално и појединачно лансирање ракета приликом кретања на дубинама до 55 метара и са брзином пловидбе до седам чворова.

Увођење у наоружање ИБР  «Синева» и «Лайнер» омогућиће подводним ракетоносцима пројекта “Дельфин” да се налазе у редовима Војно-морске флоте Русије до 2030. године.

На тај начин, глобални систем противракетне одбране који стварају Американци имаће (у најмању руку до 2020. године) ограничене могућности пресретања бојевих блокова руских стратешких ракета. У том смислу, америчка ПРО није у стању да озбиљно ослаби ефикасност стратешких нуклеарних снага Руске Федерације. Већина интерконтиненталних балистичких ракета које се налазе у наоружању Оружаних Снага Руске Федерације, снабдевене су моћним комплетом средстава за одолевање ПРО. Приликом стварања новог ракетног комплекса “Лайнер”, реализована су таква техничка решења која омогућавају да противракетни објекти које су разрађивали Американци, постану практично бескорисни.

Истовремено се мора имати у виду и та чињеница, да се ефикасност америчке ПРО може суштински повећати у случају да у њен састав уђу космичке компоненте, а земаљски системи буду распоређени у близини руских граница. Због тога се приликом разраде перспективног ракетног наоружања постављају и такви захтеви за њиховим тактичко-техничким карактеристикама, који предвиђају реализацију широког спектра доступних, по цени приступачних и ефикасних мера за против-дејство системима ПРО. Руски одбрамбено-индустријски комплекс са своје стране располаже одговарајућим научно-техничким потенцијалом, неопходним за решавање такве врсте задатака.

srb.fondsk.ru

Један коментар

  1. У комотним временима може бити независне политике,ALL RIGHT. Гос,
    Путине непријатељ тије у ДВОРИШТУ немој се ЧЕШЉАТИ а троји Руси гину од истих НАЦИ-ФАШИСТА као и 1941-45.Те убитачне ракете што се показују јесу опасне ако на време буду употребље НАТО ИМПЕРИЈА
    је опасни шпекулант, Ви сте му омогућили дасе консплидује и покрене МАЈДАН пред КРЕМЉ немате времена за преговоре улазите тамо доле је увек била РУСИЈА. Тада ће вас поштовати и што је још
    важније РЕСПЕКТОВАТИ. Оружје говори и руским крајевима са НАЦИ-Фашистима завршите као што је урадила славна ЦРВЕНА АРМИЈА!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *