Stabilno u većini poplavljenih mesta

U opštinama u kojima je i dalje na snazi vanredna situacija, vodostaji opadaju, a izlivene reke se povlače. Ipak, nadležni su i dalje na oprezu. Posle skoro 10 dana pauze, obnavlja se proizvodnja struje u Termolektrani Nikola Tesla A.

Posla ima i tamo gde su proradila klizišta, pa se ubrzano radi na obezbeđivanju terena. U pojedina mesta stigla je tehnička voda, a na teritoriji opštine Trstenik, opštinski štab je ukinuo vanrednu situaciju.

Direktor “Srbijavoda” Goran Puzović kaže za RTS da je najkritičnije u četiri sremska sela – Jamena, Morović, Višnjićevo i Sremska Rača.

Prema njegovim rečima, juče je održan sastanak srpske i hrvatske delegacije, kako bi se sanirao problem vode koja iz Hrvatske, zbog probijenog nasipa, plavi sela u Sremu.

Puzović je objasnio da je nivo Save i dalje visok, pa Bosuta ne može da su ulije. “Kada nivo Save padne, imaćemo brži oticaj vode i posle toga za tri do pet dana stanje će se normalizovati”, rekao je Puzović.

Povratak u četiri sremska sela, odakle su žene, deca i stari preventivno evakuisani, još nije dozvoljen.

U međuvremenu, život počinje da se vraća i u Obrenovac, koji je najviše stradao u poplama.

Ipak, u grad mogu da uđu samo vlasnici lokala i radnici koji čiste i iznose poplavljene stvari.

Goran Puzović je upozorio da Obrenovčani ne bi trebalo da se vraćaju u grad dok se ne izvrši asanacija tereina i ispune svi zdravstveni standardi, kako bi se sprečilo širenje zaraza.

Voda se polako povlači iz svih delova grada, a na obodima i dalje rade pumpe koje ispumpavaju vodu.

Umka i Barič su se vratile u normalno stanje, saobraćaj se regularno odvija, prodavnice, pijaca i pumpe rade, javlja reporet RTS-a.

Sava je kod Šapca opala za metar, a kod Sremske Mitrovice metar i po u odnosu na najviši nivo vode tokom poplavnog talasa.

U Sremskoj Mitrovici čiste ulice, ali i kolektivni centri u kojoima su bili smešteni evakuisani ljudi.

Od ponedeljka će sve institucije u Sremskoj Mitrovici raditi normalno, a kada će đaci ponovo poći u školu znaće se u toku dana, posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

U selima u okolini Sremske Mitrovice uz Savu situacija je stabilna, ali problem i dalje prave podzemne vode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *