Стабилно у већини поплављених места

У општинама у којима је и даље на снази ванредна ситуација, водостаји опадају, а изливене реке се повлаче. Ипак, надлежни су и даље на опрезу. После скоро 10 дана паузе, обнавља се производња струје у Термолектрани Никола Тесла А.

Посла има и тамо где су прорадила клизишта, па се убрзано ради на обезбеђивању терена. У поједина места стигла је техничка вода, а на територији општине Трстеник, општински штаб је укинуо ванредну ситуацију.

Директор “Србијавода” Горан Пузовић каже за РТС да је најкритичније у четири сремска села – Јамена, Моровић, Вишњићево и Сремска Рача.

Према његовим речима, јуче је одржан састанак српске и хрватске делегације, како би се санирао проблем воде која из Хрватске, због пробијеног насипа, плави села у Срему.

Пузовић је објаснио да је ниво Саве и даље висок, па Босута не може да су улије. “Када ниво Саве падне, имаћемо бржи отицај воде и после тога за три до пет дана стање ће се нормализовати”, рекао је Пузовић.

Повратак у четири сремска села, одакле су жене, деца и стари превентивно евакуисани, још није дозвољен.

У међувремену, живот почиње да се враћа и у Обреновац, који је највише страдао у поплама.

Ипак, у град могу да уђу само власници локала и радници који чисте и износе поплављене ствари.

Горан Пузовић је упозорио да Обреновчани не би требало да се враћају у град док се не изврши асанација тереина и испуне сви здравствени стандарди, како би се спречило ширење зараза.

Вода се полако повлачи из свих делова града, а на ободима и даље раде пумпе које испумпавају воду.

Умка и Барич су се вратиле у нормално стање, саобраћај се регуларно одвија, продавнице, пијаца и пумпе раде, јавља репорет РТС-а.

Сава је код Шапца опала за метар, а код Сремске Митровице метар и по у односу на највиши ниво воде током поплавног таласа.

У Сремској Митровици чисте улице, али и колективни центри у којоима су били смештени евакуисани људи.

Од понедељка ће све институције у Сремској Митровици радити нормално, а када ће ђаци поново поћи у школу знаће се у току дана, после седнице Градског штаба за ванредне ситуације.

У селима у околини Сремске Митровице уз Саву ситуација је стабилна, али проблем и даље праве подземне воде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *