Srbija i Grčka protiv osude Rusije

Rumunija je predložila državama jugoistočne Evrope nacrt izjave kojom se osuđuje protivpravno pripajanje Krima Rusiji. Srbija i Grčka su se tome usprotivile, dok Makedonija nema jasan stav, javlja agencija “Hina”.

U nacrtu dokumenta, u koji je Hina imala uvid, stoji da su zemlje Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) zabrinute zbog razvoja situacije u Ukrajini, aneksije Krima kršenjem međunarodnog prava, eskalacije stanja u istočnoj Ukrajini i uticaja koji ti događaji mogu da imaju na regionalnu sigurnost i stabilnost.

Iz izvora upućenih u izradu izjave, saznaje se da je ocena o kršenju međunarodnog prava neprihvatljiva Srbiji i Grčkoj, dok je Makedonija navela da nema stav jer još nije osnovana nova vlada nakon nedavnih izbora.

Predsednici parlamenata i šefovi misija članica SEECP-a pokušaće da usaglase izjavu o Ukrajini na večeri i za radnim doručkom u nedelju, najavio je predsednik rumunskog parlamenta i parlamentarne skupštine SEECP-a Valeriu Stefan Zgonea.

Rumunski ministar spoljnih poslova Titus Korlatean upozorio je ranije da Rusija ugrožava stabilnost Moldavije i pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti tu zemlju u kojoj odmetnuta enklava Pridnjestrovlje preti pripajanjem Rusiji.

Zvanični Bukurešt strahuje da bi susedne Moldavija i Gruzija mogle da dožive sudbinu Ukrajine, gde proruski aktivisti na istoku zemlje prete otcepljenjem i pripajanjem Rusiji po uzoru na Krim.

“Želimo da se takvo ponašanje sankcioniše, jer te zemlje imaju pravo na poštovanje svojih granica i, koliko znamo, one se štite međunarodnim pravom”, istakao je Korlatean.

Članice SEECP-a su Albanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska, BiH, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora i Slovenija.

5 komentara

  1. Zar je moguće kršiti međunarodno pravo uzimanjem svoje teritorije Krima nazad?Šta je bilo 24 marta 1999,zar nije bilo kršenja međunarodnog prava,napadom na suverenu zemlju,bez odobrenja saveta bezbednosti i UN?Kakva bezočnost,drskost i cinizam,svojstvene zapadu,toliko ogrezlom u zlu,to majka Zemlja ne može podneti.Mora po sili prirode jednom i za njih doći vreme gorke žetve.Ranjavaju čoveka,ranjavaju planetu,sve cvili od njihovog zla,kada počne vrištati,biće vreme platiti dug.Sve se uzdiže,buja i raste u toplini i ljubavi,dok u zlu i mržnji,u sili nestaje bez traga.Luna.

  2. Krim je protupravno odvojen od Ukrajine,
    ali je zato KIM oduzet Srbiji tačno po pravnim i aktima UN-a, itd.itd.!?
    Marš svjetska mafijo, doći ći i vašoj samovolji kraj…

  3. Rumuni su dokazali da su jedini pravoslavci koji nam nisu prijatelji.
    Njihov strah je opravdan – zbog broja Madjara koji zivi u Rumuniji.
    Pamte pobunu izazvanu od strane katolickog popa, inace madjarske nacionalnosti, koja se pretvorila u bojno polje. Rezultat krvoprolica je bio i linc bracnog para Causesku.
    Rumune brine broj Madjara koji zive u Rumuniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *