Србија и Грчка против осудe Русијe

Румунија је предложила државама југоисточне Европе нацрт изјаве којом се осуђује противправно припајање Крима Русији. Србија и Грчка су се томе успротивиле, док Македонија нема јасан став, јавља агенција “Хина”.

У нацрту документа, у који је Хина имала увид, стоји да су земље Процеса сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП) забринуте због развоја ситуације у Украјини, анексије Крима кршењем међународног права, ескалације стања у источној Украјини и утицаја који ти догађаји могу да имају на регионалну сигурност и стабилност.

Из извора упућених у израду изјаве, сазнаје се да је оцена о кршењу међународног права неприхватљива Србији и Грчкој, док је Македонија навела да нема став јер још није основана нова влада након недавних избора.

Председници парламената и шефови мисија чланица СЕЕЦП-а покушаће да усагласе изјаву о Украјини на вечери и за радним доручком у недељу, најавио је председник румунског парламента и парламентарне скупштине СЕЕЦП-а Валериу Стефан Згонеа.

Румунски министар спољних послова Титус Корлатеан упозорио је раније да Русија угрожава стабилност Молдавије и позвао међународну заједницу да заштити ту земљу у којој одметнута енклава Придњестровље прети припајањем Русији.

Званични Букурешт страхује да би суседне Молдавија и Грузија могле да доживе судбину Украјине, где проруски активисти на истоку земље прете отцепљењем и припајањем Русији по узору на Крим.

“Желимо да се такво понашање санкционише, јер те земље имају право на поштовање својих граница и, колико знамо, оне се штите међународним правом”, истакао је Корлатеан.

Чланице СЕЕЦП-а су Албанија, Бугарска, Грчка, Македонија, Румунија, Србија, Турска, БиХ, Хрватска, Молдавија, Црна Гора и Словенија.

5 коментара

 1. Zar je moguće kršiti međunarodno pravo uzimanjem svoje teritorije Krima nazad?Šta je bilo 24 marta 1999,zar nije bilo kršenja međunarodnog prava,napadom na suverenu zemlju,bez odobrenja saveta bezbednosti i UN?Kakva bezočnost,drskost i cinizam,svojstvene zapadu,toliko ogrezlom u zlu,to majka Zemlja ne može podneti.Mora po sili prirode jednom i za njih doći vreme gorke žetve.Ranjavaju čoveka,ranjavaju planetu,sve cvili od njihovog zla,kada počne vrištati,biće vreme platiti dug.Sve se uzdiže,buja i raste u toplini i ljubavi,dok u zlu i mržnji,u sili nestaje bez traga.Luna.

 2. Krim je protupravno odvojen od Ukrajine,
  ali je zato KIM oduzet Srbiji tačno po pravnim i aktima UN-a, itd.itd.!?
  Marš svjetska mafijo, doći ći i vašoj samovolji kraj…

 3. Rumuni su dokazali da su jedini pravoslavci koji nam nisu prijatelji.
  Njihov strah je opravdan – zbog broja Madjara koji zivi u Rumuniji.
  Pamte pobunu izazvanu od strane katolickog popa, inace madjarske nacionalnosti, koja se pretvorila u bojno polje. Rezultat krvoprolica je bio i linc bracnog para Causesku.
  Rumune brine broj Madjara koji zive u Rumuniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *