Povodom teksta „Vasović i Bernhard, via Crna Gora“ dr Mila Lompara objavljenog u 318. broju „Pečata“

Gospodinu Miloradu Vučeliću,
direktoru, glavnom i odgovornom uredniku „Pečata“
Poštovani gospodine Vučeliću,
Molimo Vas da, u skladu sa Zakonom o štampi, demantujete navod iz teksta „Vasović i Bernhard, via Crna Gora“ dr Mila Lompara, redovnog profesora Srpske književnosti 18. i 19. veka i Kulturne istorije Srba na Filološkom fakultetu u Beogradu, objavljenog u broju 318 „Pečata“ od 16. maja 2014. godine. U tekstu je navedeno:
„Kada je – u 2008. godini – bila u toku akreditacija Filološkog fakulteta, u odsustvu jednog broja profesora i saradnika, na sednici Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima preimenovano je ime nastavne grupe za srpsku književnost i srpski jezik: ona je imenovana kao grupa za jugoslovenske književnosti i srpski jezik. Tako je – u Beogradu, u 2008. godini, u Srbiji – uklonjeno srpsko ime uz jednu nastavnu grupu književnosti i zamenjeno jugoslovenskim imenom.“ (str. 60)
Činjenično stanje je sledeće.
Dana 15. oktobra 2008. godine na sednici Katedre za srpsku književnost sa južnoslo­ve­nskim književnostima, u procesu akreditacije, usvojen je predlog naziva studijskih gru­pa, koje su se do tada zvale: Srpska književnost i jezik (05), i Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću (06), i to:
Studije srpske književnosti i jezika sa južnoslovenskim književnostima i
Studije srpske književnosti i jezika sa opštom književnošću.
Posle usmene intervencije prof. Lompara i na pisani predlog jednog broja redovnih pro­fesora Katedre, na sednici održanoj 17. oktobra 2008. godine, jednoglasno je usvojena nova i ko­načna odluka da u proces akreditacije na osnovnim studijama Katedra za srpsku književnost sa južnoslo­ve­nskim književnostima ide sa dva studijska programa i to:
Srpska književnost i jezik
Srpska književnost i jezik sa komparatistikom.
Iz navedenog se vidi da „srpsko ime uz jednu nastavnu grupu“ nikada nije bilo „uklonjeno“, niti je naziv srpska književnost bio preimenovan u naziv jugoslovenske književnosti. Otuda nije bilo ni potrebe da se ime „srpsko“ u nazive nastavnih grupa vraća.
U ime Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima:
Prof. dr Jovan Delić, upravnik Katedre
Prof. dr Boško Suvajdžić, zamenik upravnika Katedre 2008. godine
P. S. U prilogu Vam dostavljamo obe odluke Katedre i molimo Vas da ih objavite uz ovaj demantij.
U Beogradu, 22. 05. 2014.

NAPOMENA REDAKCIJE:
Nema nijedne činjenice koja se pojavljuje u ovom demantiju Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima koja VEĆ nije navedena u Ispravci koju je u prošlom broju Pečata objavio profesor dr Milo Lompar. Nema, dakle, zakonskog osnova za ovaj demanti, jer on ispravlja ono što je PRE njega i MIMO njega ispravljeno. Ipak, Pečat objavljuje tekst saopštenja Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *