Поводом текста „Васовић и Бернхард, via Црна Гора“ др Мила Ломпара објављеног у 318. броју „Печата“

Господину Милораду Вучелићу,
директору, главном и одговорном уреднику „Печата“
Поштовани господине Вучелићу,
Молимо Вас да, у складу са Законом о штампи, демантујете навод из текста „Васовић и Бернхард, via Црна Гора“ др Мила Ломпара, редовног професора Српске књижевности 18. и 19. века и Културне историје Срба на Филолошком факултету у Београду, објављеног у броју 318 „Печата“ од 16. маја 2014. године. У тексту је наведено:
„Када је – у 2008. години – била у току акредитација Филолошког факултета, у одсуству једног броја професора и сарадника, на седници Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима преименовано је име наставне групе за српску књижевност и српски језик: она је именована као група за југословенске књижевности и српски језик. Тако је – у Београду, у 2008. години, у Србији – уклоњено српско име уз једну наставну групу књижевности и замењено југословенским именом.“ (стр. 60)
Чињенично стање је следеће.
Дана 15. октобра 2008. године на седници Катедре за српску књижевност са јужносло­ве­нским књижевностима, у процесу акредитације, усвојен је предлог назива студијских гру­па, које су се до тада звале: Српска књижевност и језик (05), и Српска књижевност и језик са општом књижевношћу (06), и то:
Студије српске књижевности и језика са јужнословенским књижевностима и
Студије српске књижевности и језика са општом књижевношћу.
После усмене интервенције проф. Ломпара и на писани предлог једног броја редовних про­фесора Катедре, на седници одржаној 17. октобра 2008. године, једногласно је усвојена нова и ко­начна одлука да у процес акредитације на основним студијама Катедра за српску књижевност са јужносло­ве­нским књижевностима иде са два студијска програма и то:
Српска књижевност и језик
Српска књижевност и језик са компаратистиком.
Из наведеног се види да „српско име уз једну наставну групу“ никада није било „уклоњено“, нити је назив српска књижевност био преименован у назив југословенске књижевности. Отуда није било ни потребе да се име „српско“ у називе наставних група враћа.
У име Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима:
Проф. др Јован Делић, управник Катедре
Проф. др Бошко Сувајџић, заменик управника Катедре 2008. године
П. С. У прилогу Вам достављамо обе одлуке Катедре и молимо Вас да их објавите уз овај демантиј.
У Београду, 22. 05. 2014.

НАПОМЕНА РЕДАКЦИЈЕ:
Нема ниједне чињенице која се појављује у овом демантију Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима која ВЕЋ није наведена у Исправци коју је у прошлом броју Печата објавио професор др Мило Ломпар. Нема, дакле, законског основа за овај деманти, јер он исправља оно што је ПРЕ њега и МИМО њега исправљено. Ипак, Печат објављује текст саопштења Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *