Osmeh Čeda Čupića

Milorad Vučelić, glavni urednik

Kakva pronicljivost i hipersenzibilnost krasi naše političke analitičare kada po zadatku treba da otkriju ruski uticaj na formiranje i sastav naše nove vlade! Nikada ne čusmo te iste probisvete koji već deceniju i po opsedaju naše medije da su detektovali ili bar naslutili da je neka država Zapada uticala na kadrovski sastav bilo koje vlade u Srbiji. Reč je, valjda, u tim slučajevima, o realizaciji podrazumevajuće poželjnosti.

Pripadnici ove analitičarske pošasti ojačani ocvalim polit- sociološkinjama i poluinteligentima istovremeno grubo demonstriraju potpuno odsustvo prepoznavanja neonacizma i fašizma u Ukrajini. Za to nemaju ni oko ni bilo kakvu  analitičku aparaturu. Njihov osnovni postulat je – sve što je rusko nama je strano, a sve što je protiv Rusije nama je blisko! Zato u Srbiji gotovo niko ne podiže glas povodom činjenice da se  ovde ne obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, a ne obeležava se upravo zato jer su Rusi i Crvena armija u toj pobedi odigrali najveću i presudnu ulogu.

Već treću deceniju oni pojavu nacizma na silu pronalaze i prepoznaju u Srbiji i dobro žive od  toga. Sačinili su i obnovili najgore antisrpske propagandne stereotipe  naših ratnih neprijatelja, koje su zdušno prihvatili jučerašnji i današnji strani političari i mediji. Napravljena je prava internacionalna mreža laži i okrivljavanja, koja se beskrajno i unedogled plete. Proizvede se kod nas neka opaka laž protiv Srba i Srbije, onda je strani mediji prihvate kao nepobitnu činjenicu, a zatim se na taj strani izvor pozovu isti oni u našoj zemlji koji su izmislili pomenutu stvar da bi poduprli i internacionalizovali svoju smišljenu domaću laž. I tako unedogled ili bar do Haškog tribunala.

Zatim dolaze vajni teoretičari koji sve to tobože teorijski uobličavaju i podrazumevajuće, koriste laži da bi do kraja izveli svoje, na predrasudama zasnovane, zaključke. Na takve teoretičare se onda u svom izvođenju dokaza pozivaju i naši poluinteligenti. Bez imalo zazora, ne stideći se, oni su srećni kada svojim oveštalim i nasilno izvedenim stereotipima mogu da „popunjavaju prazninu“ kod Holma Zundhauzena i njegove „Istorije Srbije od 19. do 20. veka“, koja je u našoj stručnoj javnosti doživela poražavajuću kritiku.

Može se pojaviti na stotinu novih činjenica i dokumentovanih istina, ali to neće ni pomeriti s mesta naše i strane stereotiplije. Ne pomaže ni to što je tužilac u Hagu u procesu protiv Miloševića odustao od tačke optužnice za veliku Srbiju, što je drugi tužilac odustao od srpske krivice za masakr u Ulici Vase Miskina u Sarajevu, ni to što je u potpunosti srušena srpska odgovornost za granatiranje Markala. Ne pomaže ni skorašnje obelodanjivanje dokumenata iz Klintonovih arhiva. Ni istina i pokajanje bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera. Ne pomaže ni izjava nemačkog poslanika Hansa Kristijana Štrebela da je „bombardovanje SRJ kršenje međunarodnog prava“. Ne pomaže ni to što je on osnovano rekao „da su SAD, Nemačka i druge zemlje prekršile ugovor sklopljen s Miloševićem o Kosovu“.

[restrictedarea]

Tačnije rečeno, sve ovo pomaže istorijskoj istini i istini uopšte, ali to nije u domenu naših potplaćenih stereotiplija i denuncijanata. Druga oni zaduženja imaju. Oni će učiniti sve da takva otkrića i dokazi ne dođu nikada u centar pažnje naroda jer bi se i na taj način mogla uspostaviti kritička javnost u Srbiji, a njenim uspostavljanjem i mnoge stvari staviti na pravo mesto.

Kada se pre mnogo godina pisalo o vatikanskim  „pacovskim kanalima“ u kojima su se skrivale ustaške glavešine i sam Ante Pavelić (a zatim ilegalno kao i mnogi drugi nacisti raspoređivane u zemlje Severne i Južne Amerike) naše su potplaćene stereotiplije podsmešljivo govorile da smo zavedeni „teorijama zavere“. Pre neki dan ova davnašnja saznanja potvrđena su i dokumentima CIA: „Vatikan skrivao Antu Pavelića“. Neko naivniji bi se možda i upitao pa kako to da ne veruju organizaciji za koju i sami rade? Oni upućeniji znaju da se na istom zadatku ne moraju raditi iste stvari, pa tako ima onih čije je zaduženje da pokazuju svoju uzdržanost u odnosu na neka otkrića tajnih službi i da to čine baš po nalogu tih istih službi. Mnogi od njih imaju i pravo da stvaraju privide svoje samostalnosti, kao neka vrsta „spavača“, sve do nekog odsudnog časa kada se moraju isprsiti i otvoreno sprovoditi naloge.

Nemalo su se naši mediji zgražavali što su ukrajinski federalisti pritvorili sedmoricu posmatrača OEBS čiji je zadatak bio da neutralno izvrše uvid u stanje stvari u uzavrelom području građanskog rata. Ustanovilo se da su ti neutralni, objektivni i civilni posmatrači svi odreda oficiri NATO. Među njima su bila i četvorica nemačkih vojnoobaveštajnih stručnjaka u rangu majora i pukovnika! Reagovao je oštro i javno potpredsednik nemačke vladajuće CSU Peter Gauvajler pitajući se šta rade NATO oficiri u civilu u istočnoj Ukrajini? Niko kod nas ni da se priseti onog Vilijama Vokera, takođe neutralnog posmatrača na Kosovu, koji nam je „namestio“ Račak. Koliko su samo tadašnje i današnje političke i analitičke drugosrbijanske perjanice suza prolile što je od strane srpske države proteran sa Kosova. Neki ovde još pate zbog tog „nerazumnog“ poteza.

Upravo u vreme kada se u Srbiji govori o autocenzuri i cenzuri u medijima, a pritom se i ne pomišlja da se ona najviše vidi u odnosu na izveštavanje o događajima na Krimu i u jugoistočnoj Ukrajini, zapadni mediji demonstriraju šta za njih znači pojam slobode informisanja i odsustva cenzure. To je, valjda, taj primer za ugledanje. Čitajući prethodne brojeve „Pečata“, mogli ste se lako uveriti sa koliko se bestidnosti, posebno u Americi i Engleskoj, vrši antiruska propaganda i otvoreno podržavaju ukrajinski nacisti.

Ni kod nas situacija nije mnogo bolja. To se naročito prepoznaje u odnosu prema onom užasu koji se dogodio u Domu sindikata u Odesi, gde je sasvim izvesno nastradalo 46 protivnika pučističkog režima u Kijevu. Obavezno pročitajte tekst Nikole Vrzića: „Kristalna noć ¸Desnog sektora‘“ i pogledajte prateće fotografije, kao i tekst „Gvozdena zavesa Si-En-Ena“ Nikole Martića  u ovom broju „Pečata“. Za javno obznanjivanje pomenute tragedije, čiji su vinovnici i egzekutori jurišnici „Desnog sektora“, velike zasluge pripadaju znamenitom američkom publicisti Vilijemu Engdalu, koji kaže da ove fotografije i video-snimci dokumentuju „divljački i unapred planirani napad članova ¸Desnog sektora‘, u dosluhu sa ukrajinskom regionalnom policijom i kijevskom vladom…uz potpunu podršku Vašingtona“.

Ni zapadni a ni naši mediji nisu ni primetili ni komentarisali simbole nalik svastici i oznake „SS Galicija“ ispisane na ovoj zgradi a ni pogrdne reči na račun crno-narandžaste trake Svetog Đorđa, koja je postala simbol pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Značenje i poruku našeg opšteg simbola pobede nad nacizmom i fašizmom ima fotografija Čeda Čupića Ljuba, koja krasi naslovnu stranu ovog broja „Pečata“. Reč je o jedinstvenoj slici partizanskog narodnog heroja snimljenoj neposredno pred streljanje koje su izvršili fašistički okupatori i njihovi crnogorski saradnici 9. maja 1942. godine.

Njegov nadmoćni osmeh u susretu sa smrću ostaje zauvek veliko nadahnuće svima onima koji su se borili, koji se bore i koji će se boriti za našu, bolju stranu sveta. Bitka traje.

Čestitam vam Dan pobede nad fašizmom.

[/restrictedarea]

8 komentara

  1. Antihrist je vec odavno rodjen- u Vatikanu!! Svo svijetsko zlo dolazi iz mracnih katakomba Vatikana!

  2. Drugo srbijanska radna obaveza. Stisak pesnice i obojeni bojovnici, ulicama Beograda i naranđastog Kijeva, Gruzije sve u sklopu Rusije. Koga da okrivimo kome da se divimo, kad se u našim
    kuhinjama skuvalo. Naši piromani ugarak prihvatili i požar po arapskom svetu širili. Taj Vilijam Voker poznat je iz Južne Amerike, nije se on pročuo na ovim terenima.Pa onda imamo pacovski kanal vatikanskog Jeronima. Gos, Vučeliću a šta reći o liderima SSSRa i SFRJ koji su znali koje taj Kurt Valdhajm i naša
    KOZARA. Ukrajina i njeni NACI-FAŠISTI rade, odrađuju ono što su njihovi pretci činili pri ulasku nacističke armade na teritoriju SSSRa. Hleb So dočekao je okupatora. Kosovo srce Srbije!! Ko nam ga izčupa? Dali Žuti-Kartel, Preobraženi protestanti SNS, ili je to otrovno seme razdora čuči u nama, Gos, iz Pečata.

  3. Ako predsednik Nikolic,Vlada ili predsednik Vlade ne reaguju na teske optuzbe da je Republika Srpska “genocidna”,da je “RS greska” kako kaze Kirbi…DA NEMA REPARACIJA…ZA NATO RAZARANJE I UBIJANJE…ili da je NATO spasio Kosovo “srpskog genocida”,kako kaze odlazeci Rasmusen…a pri tom,pre 5 dana,Nemac kaze da NIJE BILO GENOCIDA VEC OPASNOST OD PROGONA,KOJI JE I DELOM POSTOJAO ALI TEK PO OTPOCETKU NATO BOMBARDOVANJA…tada je jasno da Srbija sustinski nema institucije,da srpski narod nema na koga da se osloni ni u svojoj kuci.Sve je vec toliko jasno.

    SRPSKI NAROD,politikom “tehnicke vlade”,i stalne drame koja nam se dozira,NALAZI SE U “TEHNICKOJ KOMI”,ili vestackoj komi,jer je i vlast VESTACKA.
    Zato narod ne veruje svojim ocima,ni svojim usima,vec “veruje” samo onima koji nam doziraju stepen tog vestacki izazvanog stanja.

    Vucic je u izborima govorio da “ne obecava kule i gradove”,a obecao je Kulu od 170 metara i Grad na vodi.(???)
    Sada je vlada donela Zakljucak o tome…ceo projekat”Beograd na vodi” se gradi na oznovu vladinog zakljucka???
    Toliko o pravnom poretku.
    Beograd na vodi,SRBIJA NA RAKIJI!

    Ono opasnije je,sto je u jednom ekstremnom islamskom,velikobosanskom i antisrpskom listu,kao sto je Slobodna Bosna,jedan muslimanski ekstremista,najopasniji trenutno u Bosni,koji se zove Zlatko Lagumdzija,rekao da mu je “Vucic dao garancije da se nece mesati u unutrasnje stvari BiH”?!

    U sta se to Vucic nece mesati,u sprecavanje razaranja RS i srpskog naroda,STO JE JEDINA POLITIKA LAGUMDZIJE???
    U sta se nece mesati?

    Dodik je bio blizak Tadicu,pa i Dacic se javno izjasnio za Tadica a ne Nikolica,pred drugi krug predswednickih izbora…pa sta sada,HAJDE DA SATREMO DACICA…I DODIKA…I SVE KOJI SU “NELOJALNI”???
    Kakva je to ,ne politika,vec PSIHA I PSIHOLOGIJA???

    Sada Vucic ide u Sarajevo…on je uvek nasmejan sa stranim drzavnicima,jedino je OZBILJAN kada se obraca srpskom narodu i srpskim medijima…JEDINO!!!POLITIKA ILI PSIHA???

    Neka trazi da se Lagumdzija i Izetbegovic pred njim i pred kamerama izjasne ZA POSTOVANJE DEJTONSKOG SPORAZUMA I DA OSTAVE RS NA MIRU.

    Ovo je sve los san,oni sto su krali frizidere ,u nase ime,i to nazivali ratni trofej,sada ce po Srbiji otimati narodu frizidere,zbog reformi,jer nemaju ideju kako da jedno drustvo funkcionise.

    Siromasi nigde ne kupuju stanove,NI ZA 130 EURA PO KVADRATU,jaka drzava daje stanove na koriscenje,jaka drzava gasi firme i ima socijalni program,jaka drzava ima kadrove koji misle o svome narodu i privredi.
    U Srbiji se spasavaju propale firme a DRZAVU NIKO NE FERMA 2%.
    VUCIC SE SKORO ZAPITAO “NE ZNAM NI KAKO FUNKCIONISEMO”…PA LAKO,ZADUZUJETE SE 200 NA SAT.

    KAKAV JE TO “DOMACIN”,KOJI SVAKI DAN SVOJU PORODICU ZADUZUJE I ZADUZUJE???
    NIKAKAV…TAKVA NAM JE I VLAST.

    P.S.Veran Matic je opet,verovatno po hiljaditi put,dobio neku nagradu…kolektivne (van)institucionalisticke kolektivne orgije samozadovoljstva i zamozadovoljavanja,se nastavljaju.MOZE IM SE.

  4. AUTOBUS “KO TO TAMO PEVA”

    Madlena Olbrajt nam je, svojevremeno, zbog svojih neskrivenih simpatija i strasti prema Miloševiću, obećala “da će Srbe vratiti u kameno doba”. Rečeno – učinjeno, ali, za sada, samo do pola. Naime, jeste da nas je sve strpala u “vremenski autobus”, ali, kad smo, putujući natrag kroz istoriju, stigli do epohe “divljeg zapada”, ona nije mogla da odoli, zaustavila je autobus i istrčala napolje, da se pridruži genocidu nad indijanacima, o čemu svaka kaubojka sanja, još od ranog detinjstva. Izgleda da joj se mnogo dopalo i da je potpuno zaboravila na nas, ostavivši nas da čekamo, zaglavljeni u autobusu “Ko to tamo peva”, u vremenu koje po svemu podseća na divlji zapad, sa dva sendviča u ruksaku, koje štedljivo grickamo sve ove godine. Mi sad ne znamo na čemu smo. Hoće li za volan naše mašine da uskoči Rus? Taj bi nas džabe, kao braću, vratio u 21. vek i ponudio da sa njim putujemo i dalje u svetlu budućnost. Ali izgleda da kod putnika u autobusu prevladava pesimizam i skepsa da su Rusi nepouzdani vozači, da često sedaju za volan pod gasom, vole da voze brzo i riskantno i ne fermaju saobraćajne znake stop i halt i uopšte, slabo čitaju latinicu, pa bi nas u tom slučaju saobraćajna policija sa NATO RADARIMA stalno držala na nišanu, zaustavljala i kažnjavala isključenjem iz saobraćaja na svakom kilometru. Ljudi se boje da tako nikud ne bi smo mogli da stignemo, jer bi nam zapadni vetar duvao u lice i usporavao nas, a svi bi se trudili da nas, kao u igri “ne ljuti se čoveče” “pojedu” i vrate u kućicu. Kako stvari trenutno stoje, raspoloženje u narodu je da nas preuzme pedantni i pouzdani Nemac, koji vozi bez greške i poštuje sve propise, koje zna napamet, jer ih je sam i skrojio, po svojoj meri. On će, istina, skupo i sa kamatama da nam naplati, zaračunaće nam sve čega god se bude setio (a ima slonovsko pamćenje) i odraće nam kožu s’leđa. Ali, s’njim smo nekako delili zlo vekovima (on nama donirao, bespovratno), na njega smo već navikli, sa švabom nema nikakvog iznenađenja, jer od početka do kraja znamo na čemu smo. Uostalom, on će nas odvesti tamo, gde smo ionako krenuli, kad nas je vozila Madlena, a karte bušio Bili (Kid) i nastavio da buši Buš i Barak – U KAMENO DOBA. Predusretljivi nemci će ponudu galantno obogatiti još jednom gratis opcijom – iza našeg autobusa ići će, kao logistička podrška, još jedan autobus, bez prozora. Ovaj autobus ima ugrađen plin. Na njemu će pisati “specijalna vožnja – dušegupka”. U taj autobus će moći da pređu oni koji izraze želju da brzo zaspu i nikad se ne probude. Taj će ih autobus odvesti tamo gde su nemci odveli polovinu Srba tokom prošlog veka. Dakle, nema problema, nakon tek završenih izbora mi imamo šofera i “MI ZNAMO SVOJ PUT”. Na svakom od putnika je samo da izabere u kojim kolima želi da se vozi.

    • Nekada su nam komandovali SNEL,SNEL,SNEL…(BRZO ,BRZO,BRZO),
      terajuci nas u vagone za Ausvic…
      ili jednostavno na streljanje.Odzvanja u usima i danas.
      Danas Vucic BAS TU REC upotrebljava,najavljujuci da ce do Zrenjanina izgraditi 4 trake,sto nece biti auto put,vec “brzi put”,pa kaze,”IZGRADICEMO SNEL STRASE”!Bas na nemackom?
      Odvratno i uzasno.
      U dodvoravanju Svabama,isti kaze da ce “Vlada biti kao Bajern”…
      Direktor Bajerna Uli Henes je uhapsen,jer je krao i nije placao drzavi porez.Eto modela za ovu Vladu.
      Keramicari,vlasnici pecenjara ,soferi,djukanovicevci…
      isplivali do drzavnih cinovnika…da Srbiju vode???
      Nema smisla vise rec reci.
      OVO JE TOTALNI SUNOVRAT

  5. Totalni sunovrat, JAŠTA nego sunovrat jer su birači dali mu BIČ U
    RUKE i može da viče SNEL STRASE jer je postao PREOBRAŽENI protestant
    GERMANSKOG semena. Mi Srbi smo to omogućili i dali ŠARLATANIMA da
    vode državu.

  6. Znate li ko je strijeljao Čeda Čupića- Ljuba?
    – četnici

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *