NEMOJ, SINE, GOVORITI KRIVO!

Piše Dragomir Antonić

Učešće u laganju i izmišljanju je očito mnogima deo opisa posla. U tom sektoru uvek ima mesta za novozaposlene. Laži se mnogo ne menjaju

Laganje se u Srba oduvek smatralo grehom. Srbi su verovali da istina potiče od samog Boga, a da laž vodi poreklo od đavola. Uostalom, tako je zapisano u Svetome pismu. Sačuvati sebe od laži značilo je da smo se sačuvali od  đavola i njegovog nauma. Nasuprot laži bila je istina. Verovalo se da hrabri ljudi, čestiti ljudi, junaci govore istinu. Istina je bila njihova karakterna osobina. Sa njom se živelo. Zbog nje se glava gubila.

 

NEĆU MOJE GAZITI POŠTENJE Srbin se može o neke druge stvari ogrešiti, ali kad je reč o istini, tu je nepokolebljiv. Narodni stihovi – koje stalno izbacuju iz školskih programa jer su staromodni i ne idu ukorak sa vremenom – čuvaju od zaborava vrline koje su se poštovale u srpskom narodu. Reči koje Majka Jevrosima upućuje svom sinu Kraljeviću Marku svi znamo:

Nemoj, sine, govoriti krivo

ni po babu ni po stričevima

već po pravdi Boga istinoga…

Valjda ih nikad nećemo ni zaboraviti. Hajduk Vidak Jovljević, kad ga u Stambolu ispituju jesu li tužbe protiv njega istinite, odgovara:

Istina je, moj čestiti care,

vjera moja tako mi pomogla!

Ništa tebi zatajiti neću,

jer ću, vidim, brzo umirati,

pa ako sam ogrešio dušu,

neću moje gaziti poštenje

Mogu se srpske narodne pesme koje veličaju vrline navoditi ubeskraj, jer je narodni pevač pevao o onome što je video i što se u njegovo vreme poštovalo, a poštovalo se dobro i čestito. Ono je uvek bilo iznad lošeg i lažnog. Tako je nekad bilo u Srba, a mnoge od navedenih vrlina zadržale su se i danas uprkos insistiranju evrounijata i domaćih izdajnika da promenimo svest i izbrišemo iz svog pamćenja sve što nas vezuje za pretke i poreklo.

[restrictedarea]

ŠTA ĆE NAM KOSOVKA DEVOJKA U čemu je razlika između tvoraca naših prosvetnih programa i prof. dr Ralfa Ditera Klugea, direktora Slavističkog seminara Univerziteta Tibingen u Nemačkoj, koji je 1997. izjavio a potom i napisao „da se srpskoj deci zabrani u školama učenje srpske nacionalne poezije“. Naš ministar prosvete nas ubeđuje da se sam, lično, toga  dosetio. Što da srpska deca uče Kosovku Devojku? Šta će im? Čudi me kako se niko ne seti da Francuzima predloži da mali Francuzi ne uče više Jovanku Orleanku!

S jedne strane, imamo tradiciju, vaspitanje, porodicu koja čuva i prenosi sa generacije na generaciju univerzalne i večite vrednosne sudove o istini, časti, poštenju, milosrđu, pomoći ljudima u nevolji. Tradiciju koja nas uči da čuvamo svoje i poštujemo tuđe. S druge strane, imate navodno civilizovan i demokratski svet koji sve navedeno negira, a one koji žele svoje vrednosti da sačuvaju proglašava zaostalim, lažljivim, pokvarenim, zločincima i svime što bolesnom umu može pasti na pamet. Za taj „napredni“ svet je normalno lagati i blatiti druge ako je to u njihovom interesu. Hajde da se prisetimo nekih njihovih lagarija. Onako, zbrda-zdola. Svako od nas zna stotine njihovih laži. U Nemačkoj, odakle stalno stižu predlozi da promenimo svest, ministri i predsednici država su prepisivali doktorske radove i lažno se predstavljali kao umni ljudi. Kitili se tuđim perjem. Kad je dozvoljeno u Evropi, što se onda takve stvari ne bi dešavale i kod nas, jer evrounijate nemaju alternativu? Kad može nemački ministar da prepisuje, zašto ne bi srpski mogao da kaže da je završio neki ugledni strani fakultet umesto domaćeg? Svetsko, a naše. Danas to nije veliki greh. Kad nobelovac Barak Husein može da slaže, može i njegova činovnica Viktorija Nuland da izjavi da su „na Majdanu demonstranti rentirali vladine zgrade, za razliku od Donjecka gde su ih okupirali“. Izgovorena budalaština joj ne smeta. Ne smeta ni Rasmusenu, funkcioneru udružene zločinačke organizacije NATO, da izjavi da je „cilj intervencije NATO na Kosovu bio da se spreči genocid i da je  bio u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija“.

 

NEKAD SRBI, DANAS RUSI Kad smeju gluposti i laži da izgovaraju svetske „veličine“, onda ne čudi što i sudije, činovnici i nazovidoktori u Hagu tvrde kako je „hemoterapija koju bi trebalo da prima prof. dr Vojislav Šešelj mogla da zarazi druge zatvorenike i zato se on mora izolovati“. Čoveka drže više od 11 godina u zatvoru u ćeliji bez presude i sad bi još da ga izoluju, kao da već nije izolovan. Tribunal brine o drugim zatvorenicima i zna da je hemoterapija zarazna. Kao kad bi rekli da je smrt prelazna, pa se savetuje građanstvu i rodbini da ne idu na sahrane. Učešće u laganju i izmišljanju je očito deo posla mnogih. U tom sektoru uvek ima mesta za novozaposlene. Laži se mnogo ne menjaju. Jedino se prilagodi novom objektu koji valja naružiti.  Ranije smo to bili mi Srbi, a sad su na tapetu Rusi. Rusi su zli, podli, ubice spremne da izazovu Treći svetski rat i unište sve „vrednosti zapadne demokratije“. Bože, kako su Amerikanci, Kanađani, Englezi i ostali fin, nevin, prostodušan i dobar svet, samo im ne daju mira zli Rusi. Milosrđa radi, da bi se vratili na pravi put, jednostavno ih treba pobiti ili bar zameniti nekim drugim Rusima kojima je svest promenjena i koji će biti poslušniji. Zato, kad čujete ili pročitate razne izjave, imajte na umu da oni koji ih daju primaju novce za izrečeno, a bliže se i izbori kod evrounijata. Nije lako ostati bez 300.000 evra godišnje. Kod njih laž ima cenu.

Ne zaboravimo srpske heroje koji se bore za čast Srbije u Hagu. Molimo se da izdrže. Molimo se za zdravlje arhiepiskopa ohridskog gospodina Jovana. Krivi su što su Srbi.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Kada se priča o laganju, izneti ću još jedan podatak o VELIKOJ PROMOCIJI LAŽI.

    Slučajno sam naišla na naslove knjiga MILOMIRA MARIĆA, Deca komunizma I – Ljudi novog doba i Deca komunizma II – Magle sa istoka, na čijim naslovnim stranama je već dobro poznati lik “ćelave žene”, čija je glava u obliku jajeta, sa crvenim povezom na kome su srp i čekić.

    Ovom prilikom poručujem građanima Srbije i Srpskom narodu, da je navedeni “gospodin LAŽLJIVI AUTOR” i da su SLIKE NASLOVNIH STRANICA, navedenih knjiga, ČISTE PODVALE I LAŽI i da navedeni autor nema pojma o ISTINI!

    Za sada toliko!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *