Не, напротив!

Пише Предраг Радоњић

Између Албаније и Косова, одлуком двеју влада, мислим на оне у Тирани и Приштини, ПДВ је међусобно укинут. Па Тирана нема, попут Београда, проблема у трговини са јужним делом Србије

Првог дана ступања на снагу уредбе Владе Републике Србије о промењеном времену рада запослених у јавној администрацији, према којој бирократски маљчици своје дневне активности убудуће имају започињати сабајле од седам и по наместо дасадашњих осам часова, новинари једне од телевизија са националном фреквенцијом (не и нужно истоветном уређивачком политиком) заузели су бусију испред улаза у једну од државних институција. „Не, напротив!“, гласио је одговор средовечне службенице на питање пада ли им тешко овај промењени режим рада. За њом је уследио истоветни одговор нешто времешнијег господина а за њиме наредни чиновник нешто другачијег физичког обличја… Без гласа против! Ама ниједан опортуниста и мрзитељ раног устајања! Све го полетни активиста раноранилац.

 

ЕФЕКТИ НА ТЕРЕНУ Какве све ово везе са Косовом а и Метохијом има, питаћете се. Рецимо, може се наћи у томе што је случај чиновничког јутрења потпуно гурнуо у други, а пре ће бити пети-шести јавни план питање Косова и Метохије и још једном приказао недостатак куражи прекобројно ухлебљених грађана Србије којима је сигурна вечера много изнад свих других вредности у овоземаљскоме битисању. За време ове раноранилачке србијанске револуције, на Косову и Метохији дешава се много тога од суштинске важности по будућност јужне, српске, покрајине. Ево, припрема се доношење закона о Оружаним снагама Косова који ће да изгласа нови парламент у којем више неће бити резервисаних већ само гарантованих места за Србе.

Добробити Бриселског споразума за сада показују значајне ефекте на терену. Домови здравља и болнице у српским срединама на Косову и Метохији већ месецима немају лекове. Разлог: почетак наплате косовског пе-де-веа на интегрисано управљаним административним прелазима, које неки зову и граничним. Због чега би лекови за Србе на Косову и Метохији били знатно скупљи него у другим деловима Србије. Пре неких месец дана престала је и дистрибуција београдске штампе јужно од Ибра. Разлог исти. Срећом или несрећом, тиражи мали па држави није било тешко да одреши кесу и овај проблем привидно реши. Можда је дигресија да је пе-де-ве између Албаније и Косова, одлуком двеју влада, мислим на оне у Тирани и Приштини, међусобно укинут. Па Тирана нема, попут Београда, проблема у трговини са јужним делом Србије.

[restrictedarea]

ЗНА СЕ ШТА ЈЕ СТАРИЈЕ Можемо и нешто личније. Мој пријатељ има ћерку која завршава осми разред Основне школе „Свети Сава“ у Косовској, пардон, Северној Митровици. Она, као и још троје њених другара из одељења, иначе најбољих ђака истог, наставиће своје образовање у некој од београдских гимназија. Разлог: неизвесност око тога по којем плану и програму и у којем образовном систему ће убудуће бити организована настава за српску децу на Косову и Метохији. И не само деца, ни запослени у здравству, администрацији, правосуђу и иним српским институцијама појма немају како ће изгледати њихова блиска будућност и након 14 година од краја рата планирају одступну породичну стратегију.

И џаба им што Уставни суд Србије проглашава редом одредбе Бриселског споразума као неуставне. И о интегрисаном управљању прелазима, и о матичним књигама, и о катастру и о признавању диплома… Уосталом, ако су одредбе Бриселског споразума неуставне, променићемо Устав. Ваљда се зна шта је старије.

Не могу и не желим бити критизерски лицемер који ће Бриселски споразум посматрати без упитаности шта је и да ли је банкротирана, економски, политички и војно уништена Србија и могла више урадити. Верујем да јесте, а можда и није. Али ми елементарна спознајна моћ, остаци логике и морала налажу да не могу затварати очи пред стварношћу и говорити како је он добар по Србе, макар они били и косовскометохијски. Зато ћу вам, размишљајући о сутрашњем ручку, на питање да ли ми Бриселски споразум тешко пада без двоумљења одговорити: „Не, напротив!“

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *