Наређена евакуација Барича

Почела евакуација Барича код Обреновца. Пробијен насип код ТЕНТ-а. Извлаче се прва беживотна тела, каже Предраг Марић. Према последњим информацијама ниво воде у Обреновцу више не расте.

Из Обреновца је до сада евакуисано преко 4.000 људи, а претпоставља се да помоћ и спасавање чека више стотина људи. Око 13 часова донета наредба о хитној евакуацији Барича.

Како се наводи у саопштењу МУП-а, моле се грађани да се не опиру и да слушају савете Жандармерије и специјалаца.

Штаб за ванредне ситуације Београда саопштио је да је за становнике Барича отворен нови центар за тријажу и пријем евакуисаних у просторијама Факултета за физичку културу у Улици Благоја Паровића 56 у Кошутњаку.

Извршни директор Центра за заштиту азиланата Радош Ђуровић изјавио је да ће 30 азиланата и око 70 грађана Обреновца који су смештени у основној школи у Баричу ускоро бити евакуисани.

Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да се извлаче прва беживотна тела у Обреновцу, али напомње да се неће излазити у јавност са бројем настрадалих док се вода не повуче.

Из те најкритичније тачке у Србији, људи се могу евакуисати само чамцима и хеликоптерима. Након евакуације они се пребацују аутобусима до смештаја у Београду.

Упозорава да је дошло до пробијања савског насипа код ТЕНТ-а у дужини од 100 метара.

“Уколико се тај прекид не санира, на чему се ради интензивно, послеподне у Обреновцу биће много гора ситуација”, рекао је Марић истакавши да је у тој београдској општини трка са временом и жеља да се стигне до свих.

У Обреновцу је више од 100 чамаца, укључени су хеликоптери ВС и МУП-а, рекао је Марић.

“Целокупна акција спасавања је организована тако да се ишло по пријавама грађана. Ради се о хиљадама људи, није се могло доћи до сваког, приоритет су били они на нижим спратовима, не на вишим етажама… Наравно, деца, труднице, стари…. Тако ће бити и даље, и данас”, додао је Марић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, већ трећи дан, заједно са припадницима свих организационих јединица Министарства, учествује у евакуацији угрожених у Обреновцу.

Припадници Хеликоптерске јединице успешно су од јутрос у 6.50 часова евакуисали 480 жена и деце и 50 тешких болесника.

Звездан Брадић из Црвеног крста каже да је највећи проблем прекид у телефонским везама па је готово немогуће контактирати са онима који су и даље у поплављеном граду.

Приоритет у евакуацији из Обреновца тренутно има око 1.200 људи, међу којима је око 500 жена и деца из насеља Ројковац и Основне школе “Јефимија”, рекао је за РТС градски менаџер Београда Горан Весић. Он је напоменуо да сва помоћ треба да иде преко Градског штаба, а треба се јавити на телефон 1895.

Градоначелник Синиша Мали истакао је да је Београд спреман да прими све људе који су евакуисани из Обреновца.

После седнице кризног штаба, Мали је рекао за РТС да је обишао неколико прихватних центара и да је све спремно за те људе.

“Они су смештени у неколико центара и на сваком пункту имамо припаднике хитне помоћи, комуналну полицију, имамо и педијатре који су ту за децу. Посебан приоритет и пажња дати су женама са децом, наравно и трудницама”, рекао је Мали.

Он је казао да у овом тренутку постоје два центра која прихватају људе – на сајму и у хали ФМП у Железнику, где активисти Црвеног крста раде на њиховој идентификацији, истичући да је врло битно да се сви људи пријаве, укључујући оне који су отишли код родбине, како би људи знали где се њихови најближи налазе.

“Термоелектрана у Обрановцу ради и даље, у редукованом капацитету, али и даље ради. Сада се трудимо да она и настави да ради. Нико не зна како ће се развијати ситуација на терену, али за сада је редукован начин рада”, казао је он.

У спасавање људи које траје од јуче укључене су јединице војске, полиције, руске спасилачке јединице а евакуисани Обреновчани се смештају у Београду на Сајму, ФМП, школама и студентским домовима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *