Izviiskra Njegoševa uručena Danojliću

Laureat je nadahnutu besedu posvetio Njegoševom svetlosnom spevu „Luča mikrokozma“

U Nikšiću je, uoči praznika Sv. Vasilija Ostroškog, Milovanu Danojliću svečano uručena Nagrada „Izviiskra Njegoševa“ koju je zasnovala Eparhija budimljansko-nikšićka, uz pokroviteljstvo kompanije „Mona“ iz Beograda. Dobitnik je besedu (čiji deo u nastavku prenosimo) posvetio Njegoševom svetlosnom spevu „Luča mikrokozma“:
„I kao što je u sve i u svakoga usađen tračak svetlosti, tako je svugde dopro i pramen tame. Borba između ta dva elementa ustrojstva u našim dušama je neprestana, iako ne uvek i kod svakoga iste jačine. Glavni, uzorni obračun između ta dva načela desio se na nebu, u razdoblju Satanine pobune. Peto pevanje Luče evocira sudar Tvorčevih jedinica sa silama zla i mraka. Taj okršaj podseća na epizodu istrage ¸domaćeg zla‘ u Gorskom vijencu. Njegoš je zamislio istragu otpadnika u kosmičkim razmerama. U borbi, u početku barem, učestvuje i naš praotac Adam, otrovan plodom sa drveta poznavanja dobra i zla, ali u toku bitke dolazi k sebi i odustaje od vojevanja. Snage odane nebeskom poretku tri dana su se hrabro odupirale, da četvrtog dana, intervencijom Svevišnjeg, Satana ustukne i bude potisnut izvan granica Neba. Bog je dopustio trodnevnu iznurujuću borbu u očekivanju Sataninog ¸pokajanja‘. Naposletku se morao lično umešati, pa otpadnici, ustrašeni ¸pred blaženom odbjegoše vojskom / s krikovima strave i huljenja‘. ¸Strijela Višnjeg‘, odapeta iz ¸almaznog luka‘, uporediva je sa džeferdarom Vuka Mandušića, samo se ta strela ne lomi, i u jednom zamahu razgoni legione.“
Sutradan, na praznik ostroškog čudotvorca, nekoliko hiljada ljudi slilo se u litiju ulicama Nikšića, na čijem su čelu bili, pored episkopa Joanikija, mitropolit Amfilohije, episkopi Atanasije Jevtić i Grigorije, ali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni gosti iz Rusije, koje je predvodio arhiepiskop petergofski Amvrozije, rektor Sanktpeterburške duhovne akademije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *