Извиискра Његошева уручена Данојлићу

Лауреат је надахнуту беседу посветио Његошевом светлосном спеву „Луча микрокозма“

У Никшићу је, уочи празника Св. Василија Острошког, Миловану Данојлићу свечано уручена Награда „Извиискра Његошева“ коју је засновала Епархија будимљанско-никшићка, уз покровитељство компаније „Мона“ из Београда. Добитник је беседу (чији део у наставку преносимо) посветио Његошевом светлосном спеву „Луча микрокозма“:
„И као што је у све и у свакога усађен трачак светлости, тако је свугде допро и прамен таме. Борба између та два елемента устројства у нашим душама је непрестана, иако не увек и код свакога исте јачине. Главни, узорни обрачун између та два начела десио се на небу, у раздобљу Сатанине побуне. Пето певање Луче евоцира судар Творчевих јединица са силама зла и мрака. Тај окршај подсећа на епизоду истраге ¸домаћег зла‘ у Горском вијенцу. Његош је замислио истрагу отпадника у космичким размерама. У борби, у почетку барем, учествује и наш праотац Адам, отрован плодом са дрвета познавања добра и зла, али у току битке долази к себи и одустаје од војевања. Снаге одане небеском поретку три дана су се храбро одупирале, да четвртог дана, интервенцијом Свевишњег, Сатана устукне и буде потиснут изван граница Неба. Бог је допустио тродневну изнурујућу борбу у очекивању Сатаниног ¸покајања‘. Напослетку се морао лично умешати, па отпадници, устрашени ¸пред блаженом одбјегоше војском / с криковима страве и хуљења‘. ¸Стријела Вишњег‘, одапета из ¸алмазног лука‘, упоредива је са џефердаром Вука Мандушића, само се та стрела не ломи, и у једном замаху разгони легионе.“
Сутрадан, на празник острошког чудотворца, неколико хиљада људи слило се у литију улицама Никшића, на чијем су челу били, поред епископа Јоаникија, митрополит Амфилохије, епископи Атанасије Јевтић и Григорије, али и председник Републике Српске Милорад Додик, као и бројни гости из Русије, које је предводио архиепископ петергофски Амврозије, ректор Санктпетербуршке духовне академије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *