Susret u Ženevi: dokument koji će pomoći da se reguliše ukrajinska kriza

Prema rezultatima četvorostranog susreta u Ženevi, Rusiji, SAD, EU i Ukrajini pošlo je za rukom da usvoje dokument koji će pomoći da se reguliše ukrajinska kriza. Komunike predviđa amnestiju za sve zadržane za vreme protesta na jugoistoku zemlje, pored onih koga terete za ozbiljne zločine. Dokument takođe poziva da se započne dijalog uz učešće regiona u okviru ustanog procesa.

U Ženevi u hotelu Interkontinental, u četvrtak je održan četvorostrani susret (Rusija-SAD-EU-Ukrajina) za regulisanje unutarpolitičke krize u Ukrajini. Rusku stranu predstavljao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, SAD – državni sekretar Džon Keri, Evropsku Uniju šef diplomatije Starog Sveta Ketrin Ešton, a Ukrajinu vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Andrej Dešica.

Na sastanku koji je trajao više od sedam sati i bio prekinut samo radi bilateralnog razgovora ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija, rešavana je sudbina Ukrajine.

Eksperti su polagali velike nade u uspeh pregovora: previše su različiti bili ciljevi učesnika sastanka, čiji format bi bilo ispravnije nazvati „tri protiv jednog“. Dolile su ulje na vatru i izjave zapadnih zemalja nekoliko sati pre početka razgovora. Tako je administracija Baraka Obame saopštila da Vašington aktivno priprema nove sankcije protiv Moskve, koje će biti uvedene ako zemljama četvorke ne pođe za rukom da nađu izlaz iz ukrajinske krize. Ne isključije scenario sa uvođenjem sankcija i lično predsednik Francuske Fransoa Oland. A Evropski parlament je već u črtvrtak izjavio da je spreman da glasa zauvođenje embarga na isporuku oružja i visokotehnološke produkcije Rusiji. Međutim, učesnicima je ipak pošlo za rukom da usvoje Ženevski komunike, koji že pomoći da se smanji stepen napetosti u Ukrajini, saopštio je ruski ministar.

Odobrili smo dokument. To je ženevska izjava od 17. aprila u kojoj smo usaglasili korake za deeskalaciju napetosti, uspostavljanje bezbednosti za sve građane Ukrajine. Ne otpisujemo one mogućnosti koje je današnji susret otvorio. Nas pre svega, mada se ne može reći da zadovoljava ali uliva nadu ta činjenica da SAD, EU ispoljavaju iskrenu zainteresovanost za trostranu saradnju sa Rusijom, kako bi ubedio Ukrajince da sednu za pregovarački sto.

Vašington, Moskva i Brisel pozvali su da razoružaju nezakonite formacije i da sprovedu amnestiju demonstranata. Istina, to se ne tiče onih koji su počinili teška krivična dela, istkao je šef ruske diplomatije.

Mere koje smo nabrojali tiču se svih bez izuzetka regiona Ukrajine i svih bez izuzetka problematičnih pitanja. Među koracima koje pozivamo da se realizuju jesu sledeći: sve nezakonite oružane formacije treba da budu razoružane, sva nezakonito zauzeta zdanja treba da budu vraćena legitimnim vlasnicima, sve okupirane ulice, trogvii druga javna mesta u svim gradovima Urkajine treba da budu oslobođena. Treba da bude realizovana amnestija svih demonstranata, izuzev onih koj su počinili teška krivična dela.

Uoči sastanka četvorke rukovodstvo NATO-a više puta je izjavljivalo da niko ne treba da tera Ukrajinu na bude neutralna. Međutim, tamo formiranje ove teme može da omete regulisanje ukrajinske krize, istakao je Lavrov.

Činjenicu da je Ukrajina odabrala neutralnost i potvrdila je u svom zakonu treba da poštuju svi, ne treba da bude nikakvih pokušaja da se ona podvrgne sumnji.

Lavrov je predao učesnicima pregovora dokumenta predstavnika jugoistočnih regiona Ukrajine u kojima su oni izložili svoje viđenje novog Ustava. Ruski ministar je istakao da nije važno kako će se nazivati novo državno uređenje Ukrajine: federalno ili unitarno, najvažnije je da se u njemu uzimaju u obzir prava i interesi svih regiona zemlje.
http://serbian.ruvr.ru/2014_04_18/Susret-u-ZHenevi-dokument-koji-ce-pomoci-da-se-regulishe-ukrajinska-kriza-9769/

Jedan komentar

  1. Ovo je nastavak susreta bez dogovora. Barem mi Srbi imamo iskustva o tim JALOVIM DOGOVORIMA. Braćo Rusi koji živite u MALO Rusiji Vi imate svoju majku Rusiju, Srbi srpskih Krajina imali su maćehinsku politiku političara Srbije.Nemojte nasedati na prevare koje dolaze sa Zapada nikad nisu bili prijatelji Vas Rusa i nas Srba. Vi imate jaku ZALEĐINU mi Srbi smo na VETRO METINI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *