Сусрет у Женеви: документ који ће помоћи да се регулише украјинска криза

Према резултатима четвоространог сусрета у Женеви, Русији, САД, ЕУ и Украјини пошло је за руком да усвоје документ који ће помоћи да се регулише украјинска криза. Комунике предвиђа амнестију за све задржане за време протеста на југоистоку земље, поред оних кога терете за озбиљне злочине. Документ такође позива да се започне дијалог уз учешће региона у оквиру устаног процеса.

У Женеви у хотелу Интерконтинентал, у четвртак је одржан четворострани сусрет (Русија-САД-ЕУ-Украјина) за регулисање унутарполитичке кризе у Украјини. Руску страну представљао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, САД – државни секретар Џон Кери, Европску Унију шеф дипломатије Старог Света Кетрин Ештон, а Украјину вршилац дужности министра иностраних послова Андреј Дешица.

На састанку који је трајао више од седам сати и био прекинут само ради билатералног разговора министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова и државног секретара САД Џона Керија, решавана је судбина Украјине.

Експерти су полагали велике наде у успех преговора: превише су различити били циљеви учесника састанка, чији формат би било исправније назвати „три против једног“. Долиле су уље на ватру и изјаве западних земаља неколико сати пре почетка разговора. Тако је администрација Барака Обаме саопштила да Вашингтон активно припрема нове санкције против Москве, које ће бити уведене ако земљама четворке не пође за руком да нађу излаз из украјинске кризе. Не искључије сценарио са увођењем санкција и лично председник Француске Франсоа Оланд. А Европски парламент је већ у чртвртак изјавио да је спреман да гласа заувођење ембарга на испоруку оружја и високотехнолошке продукције Русији. Међутим, учесницима је ипак пошло за руком да усвоје Женевски комунике, који же помоћи да се смањи степен напетости у Украјини, саопштио је руски министар.

Одобрили смо документ. То је женевска изјава од 17. априла у којој смо усагласили кораке за деескалацију напетости, успостављање безбедности за све грађане Украјине. Не отписујемо оне могућности које је данашњи сусрет отворио. Нас пре свега, мада се не може рећи да задовољава али улива наду та чињеница да САД, ЕУ испољавају искрену заинтересованост за тространу сарадњу са Русијом, како би убедио Украјинце да седну за преговарачки сто.

Вашингтон, Москва и Брисел позвали су да разоружају незаконите формације и да спроведу амнестију демонстраната. Истина, то се не тиче оних који су починили тешка кривична дела, исткао је шеф руске дипломатије.

Мере које смо набројали тичу се свих без изузетка региона Украјине и свих без изузетка проблематичних питања. Међу корацима које позивамо да се реализују јесу следећи: све незаконите оружане формације треба да буду разоружане, сва незаконито заузета здања треба да буду враћена легитимним власницима, све окупиране улице, трогвии друга јавна места у свим градовима Уркајине треба да буду ослобођена. Треба да буде реализована амнестија свих демонстраната, изузев оних кој су починили тешка кривична дела.

Уочи састанка четворке руководство НАТО-а више пута је изјављивало да нико не треба да тера Украјину на буде неутрална. Међутим, тамо формирање ове теме може да омете регулисање украјинске кризе, истакао је Лавров.

Чињеницу да је Украјина одабрала неутралност и потврдила је у свом закону треба да поштују сви, не треба да буде никаквих покушаја да се она подвргне сумњи.

Лавров је предао учесницима преговора документа представника југоисточних региона Украјине у којима су они изложили своје виђење новог Устава. Руски министар је истакао да није важно како ће се називати ново државно уређење Украјине: федерално или унитарно, најважније је да се у њему узимају у обзир права и интереси свих региона земље.
http://serbian.ruvr.ru/2014_04_18/Susret-u-ZHenevi-dokument-koji-ce-pomoci-da-se-regulishe-ukrajinska-kriza-9769/

Један коментар

  1. Ово је наставак сусрета без договора. Барем ми Срби имамо искуства о тим ЈАЛОВИМ ДОГОВОРИМА. Браћо Руси који живите у МАЛО Русији Ви имате своју мајку Русију, Срби српских Крајина имали су маћехинску политику политичара Србије.Немојте наседати на преваре које долазе са Запада никад нису били пријатељи Вас Руса и нас Срба. Ви имате јаку ЗАЛЕЂИНУ ми Срби смо на ВЕТРО МЕТИНИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *