NIS pomogao realizaciju Pupinove nagrade

Krajem marta, uz podršku NIS-a, u prostorijama Matice srpske u Novom Sadu su uručene Nagrade „Mihajlo Pupin“ mladim naučnicima – studentima za radove u oblasti tehničkih i prirodno-matematičkih disciplina. Dobitnik Nagrade „Mihajlo Pupin“, koju dodeljuje Matica srpska uz podršku NIS-a, je Aleksandar Pajkanović sa Univerziteta u Banjaluci. Prvonagrađeni Pajkanović dobio je priznanje za master rad „Kontrola invalidskih kolica pokretima glave“. Predsednik stručnog žirija je izjavio da je bez dvoumljenja izabrao pobednički rad, koji se istakao kompleksnošću i tematski humanom prirodom.
U okviru korporativnog programa „Energija znanja“, NIS je podržao Maticu srpsku, podstičući na taj način razvoj nauke u Srbiji. U okviru svog društveno odgovornog projekta „Energija znanja“, NIS već dve godine ulaže u obrazovanje mladih u Srbiji kroz saradnju sa školama i univerzitetima. NIS-ova podrška se ogleda u stipendiranju đaka i studenata, pružanju mogućnosti za školovanje na prestižnim ruskim fakultetima, mogućnosti zaposlenja u kompaniji po završetku studija, opremanju učionica, doniranju kompjutera i ostale stručne opreme, organizovanju olimpijada iz fizike, matematike i ruskog jezika.
Inače, priznanje se dodeljuje od 1996. godine , svake treće godine, iz Fonda „Mihajla Pupina“ i sredstava Matice srpske, a za diplomske, master, magistarske i druge naučne radove studenata redovnih studija u prethodnom trogodišnjem periodu.
„Mi u NIS-u verujemo da ulaganjem u obrazovanje i zapošljavanje mladih ljudi na najbolji način ulažemo u budućnost Srbije. NIS već dve godine podržava i podstiče projekte iz oblasti obrazovanja u okviru programa društvene odgovornosti „Energija znanja“, jer smatramo da je investicija u znanje najpouzdanija investicija u budućnost“, izjavio je Andrej Šibanov, zamenik generalnog direktora i direktor Funkcije za organizaciona pitanja.
Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, rekao je da je NIS pružio pomoć i podršku bez koje Matica srpska ne bi mogla da funkcioniše.
„Ali naše dve udružene sile, vaša korporativna i naša kulturna, spremne su za velike pobede“, naveo je Stanić.