НИС помогао реализацију Пупинове награде

Крајем марта, уз подршку НИС-а, у просторијама Матице српске у Новом Саду су уручене Награде „Михајло Пупин“ младим научницима – студентима за радове у области техничких и природно-математичких дисциплина. Добитник Награде „Михајло Пупин“, коју додељује Матица српска уз подршку НИС-а, је Александар Пајкановић са Универзитета у Бањалуци. Првонаграђени Пајкановић добио је признање за мастер рад „Контрола инвалидских колица покретима главе“. Председник стручног жирија је изјавио да је без двоумљења изабрао победнички рад, који се истакао комплексношћу и тематски хуманом природом.
У оквиру корпоративног програма „Енергија знања“, НИС је подржао Матицу српску, подстичући на тај начин развој науке у Србији. У оквиру свог друштвено одговорног пројекта „Енергија знања“, НИС већ две године улаже у образовање младих у Србији кроз сарадњу са школама и универзитетима. НИС-ова подршка се огледа у стипендирању ђака и студената, пружању могућности за школовање на престижним руским факултетима, могућности запослења у компанији по завршетку студија, опремању учионица, донирању компјутера и остале стручне опреме, организовању олимпијада из физике, математике и руског језика.
Иначе, признање се додељује од 1996. године , сваке треће године, из Фонда „Михајла Пупина“ и средстава Матице српске, а за дипломске, мастер, магистарске и друге научне радове студената редовних студија у претходном трогодишњем периоду.
„Ми у НИС-у верујемо да улагањем у образовање и запошљавање младих људи на најбољи начин улажемо у будућност Србије. НИС већ две године подржава и подстиче пројекте из области образовања у оквиру програма друштвене одговорности „Енергија знања“, јер сматрамо да је инвестиција у знање најпоузданија инвестиција у будућност“, изјавио је Андреј Шибанов, заменик генералног директора и директор Функције за организациона питања.
Драган Станић, председник Матице српске, рекао је да је НИС пружио помоћ и подршку без које Матица српска не би могла да функционише.
„Али наше две удружене силе, ваша корпоративна и наша културна, спремне су за велике победе“, навео је Станић.