Дачић предао дужност Вучићу

Бивши председник владе Ивица Дачић предао jе дужност новом премиjеру Aлександру Вучићу, а том приликом су поручили да су пред Србиjом велики послови и да jе жеља да ова влада учини нешто за земљу, по чему ће jе памтити будуће генерациjе.

Дачић jе, поред извештаjа о раду владе, новем премиjеру поклонио реплику грифона, митолошког бића коjи има тело лава и главу орла, наводећи да та реплика, из манастира Раваница, симболизуjе снагу лава и мудрост орла, коjе ће, како jе навео, новом премиjеру бити потребне.

Наводећи да ниjе баш склон протоколима, Дачић jе предао поклон Вучићу и рекао:
“Нека га срећа прати и Бог да му помогне”.

Бивши премиjер, коjи ће у новоj влади бити министар спољних послова, рекао jе да, иако остаjе у влади, по прописима jе, али jе и ред, да новом премиjеру преда дужност.
“Желим да изразим задовољство због резултата претходне владе, jер смо постигли значаjне резултате отвараjући преговоре са EУ, али и померања са мртве тачке разговора са Приштином”, подсетио jе Дачић.

Oн jе као посебан резултат бившег кабинета издвоjио то што jе, како jе нагласио, промењена слика Србиjе у свету коjа више не представља проблем, већ jе неко ко решава проблеме.

Нови премиjер се захвалио Дачићу што jе добро водио владу, што се трудио и борио да Србиjа буде успешна земља, што влада ниjе имала телефонске седнице и што jе велики броj чланова владе био посвећен и одан циљевима владе.

Oн jе, ипак, приметио да Дачић ниjе баш био искрен када jе рекао да не воли протокол, истичући да jе уверен да ће он, као шеф дипломатиjе, “уживати на новоj дужности”.

Вучић jе новинарима рекао и да он сам ниjе умео са толико шарма да разговара са странцима као Дачић, jер jе више заинтересован за унутрашње проблеме. Tо се, обjаснио jе Вуцицћ, набоље видело током преговора у Бриселу када се посвађао са Aлбанцима.

Вучић jе испричао да jе jедном приликом када jе Kетрин Eштон питала “где jе Вучић”, Дачић одговорио “немоj да га сад зовеш, закажи за 15 дана”.
“Tешко да смо могли бољег да нађемо”, похвалио jе Вучић новог шефа дипломатиjе наводећи да jе упаво Дачић био његов предлог за то место, али и указао да су пред њим велике обавезе, као и пред свим другим члановима владе.

И Дачић jе потврдио да jе на место министра спољних послова дошао на Вучићев предлог и нагласио да су и сви кадрови из СПС-а дошли на министарска места управо на предлог премиjера.
“На почетку разговора о влади jа сам рекао да не тражимо ништа, већ да желимо да видимо како можемо да помогнемо”, рекао jе Дачић.

Вучић jе потом додао да су сви у Србиjи и у СПС-у видели особину напредњака да, и у моменту када имаjу апсолутну већину, не показуjу осионост већ да само гледаjу шта jе наjбоље за Србиjу.

Истичући да ће у новоj влади сви морати више да раде, као и у администрациjи, они су наjавили да ће баш 1. маjа на седници владе да се разматра радно време, односно да ће администрациjа, уместо од 8:30, радити од 7:30 или 8 сати.
“Иако jе 1. маj, ми ћемо имати седницу владе, не разумем се у та загарантована права када се не ради”, рекао jе Вучић, коjи jе обjаснио да се наjвише уради до 12 сати и да многи у администрациjи потом иду на ручак, а неки се ни не враћаjу на посао.

Ново радно време, како jе рекао, ниjе само техничка ствар, већ се тиме шаље порука озбиљности у раду.
“Сви ће морати да устаjу раниjе”, jасан jе премиjер.

На констатациjу Дачићу да су већ неки радници у MУП-у тражили да се врати радно време и да jе то прихваћено, Вучић jе у шаљивом тону рекао да зато онда “Дачић ниjе долазио у MУП, већ у владу”.

Tакође, иако су данас званично извршили приопредаjу, Вучић jе рекао да неће бити замене канцелариjа и да jе он у своjу канцелариjу додао jедну сталажу за књиге, коjу jе сам купио. Нови премиjер jе рекао да се неће селити у вилу на Дедињу, већ да остаjе у свом стану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *