Psi rata

Piše Saša Francisti

Pored američkog ministarstva odbrane, veliki korisnik usluga plaćeničke armije „Blekvoter“ je i CIA koja je njegove pripadnike koristila na svim kriznim tačkama u svetu

Ovih dana kao bomba je odjeknula vest o prisustvu plaćenika korporacije „Blekvoter“ u uskipeloj Ukrajini. I to ni manje ni više nego u proruskom gradu na istoku Ukrajine, Donjecku.
Dobro opremljeni vojnici bez oznaka pojavili su se među proruskim demonstrantima držeći oružje nagotovs. Na povike iz mase: „Blekvoter! Blekvoter!“ nepoznati vojnici su se brzo povukli i udaljili od demonstranata.
Deo medija i javnosti se sada uglavnom bavi spekulacijama da li su to zaista bili plaćenici, dok drugi deo uopšte ne postavlja to pitanje, već samo razmatra od kada su „psi rata“ u Ukrajini. Da su plaćenici zaista prisutni u Ukrajini, potvrdio je neimenovani ruski bezbednosni zvaničnik koji je agenciji „Interfaks“ saopštio da je na kijevskom aerodromu primećeno oko tri stotine ljudi sa transportnim torbama vrlo sličnim onim koje koriste plaćenici „Blekvotera“. I pažljivijim pregledanjem snimaka lako se uočava da pomenuti vojnici bez oznaka ne nose naoružanje ruskog porekla, već američku jurišnu pušku M4A1 i BV 15.
Na pitanje ko su pripadnici ove „armije“, za početak napomenimo da „Blekvoter“ više zapravo ne nosi svoje ozloglašeno ime, već da se ova „armija“ danas zove „Akademi“ i da je to privatna vojska koja se podigla do ranga korporacije. Najpoznatije je njeno angažovanje na Bliskom istoku kada je u jednom trenutku bila treća vojska po brojnosti – posle vojski SAD i Velike Britanije. Iako su u početku uglavnom bili angažovani za poslove obezbeđivanja i obaveštajne aktivnosti, njihova uloga se ubrzano širila. „Blekvoter“ je 2006. godine imao 23.000 najamnika u devet zemalja širom sveta a u rezervi je bila još 21.000, na koju je mogao da računa u svakom trenutku. Među kongresmenima je vladalo mišljenje da bi „Blekvoter“, prema vojnoj moći, bio u stanju da svrgne mnoge vlade u svetu. Dok su se njegove vođe neprestano zaklinjale u američki patriotizam, bilo je očigledno da nastoje da „Blekvoter“ postane samostalna armija, koja bi u zonama ratnih sukoba mogla da dejstvuje umesto snaga NATO ili Ujedinjenih nacija.
Osim američkog ministarstva odbrane, veliki korisnik „Blekvoterovih“ usluga je i CIA koja je njegove pripadnike koristila na svim kriznim tačkama u svetu. Spisak korisnika „Blekvoterovih“ usluga dopunjavaju: najveći proizvođač genetski modifikovanog semena „Monsanto“, energetski gigant „Ševron“, kao i kompanije „Volt Dizni“ i „Rojal karibijan kruz“, pa i bankarski giganti među kojima se navode „Dojče banka“ i britanski „Barklejs“. Pored njih, „Blekvoter“ su angažovale i vlade Jordana, Pakistana, policija Holandije i više zvaničnih obaveštajnih agencija. Vrednosti ugovora premašuju brojku od više stotina miliona dolara. Osim po visokim cenama usluga, plaćenici „Blekvotera“ su poznati i kao vrlo laki na obaraču. Za vreme angažovanja u Iraku izazvali su 193 incidenta a u 175 slučajeva „psi rata“ su pucali prvi i dakako, ubili. Posle masakra u Bagdadu, kada su plaćenici ubili 17 nevinih civila, njihov osnivač Erik Prins prodao je firmu i emigrirao u Ujedinjene Arapske Emirate.
Detalje o „Blekvoteru“ odnosno danas „Akademiju“ možete saznati u infografici koju objavljujemo.

Jedan komentar

  1. Po zrobljavanju utvrditi idntitet i iz koe su zemlje,javno objviti,ko ih je i za koje pslove angzovao i po kratkm postupku preuda je poznata. Vecna lvista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *