Пси рата

Пише Саша Францисти

Поред америчког министарства одбране, велики корисник услуга плаћеничке армије „Блеквотер“ је и ЦИА која је његове припаднике користила на свим кризним тачкама у свету

Ових дана као бомба је одјекнула вест о присуству плаћеника корпорације „Блеквотер“ у ускипелој Украјини. И то ни мање ни више него у проруском граду на истоку Украјине, Доњецку.
Добро опремљени војници без ознака појавили су се међу проруским демонстрантима држећи оружје наготовс. На повике из масе: „Блеквотер! Блеквотер!“ непознати војници су се брзо повукли и удаљили од демонстраната.
Део медија и јавности се сада углавном бави спекулацијама да ли су то заиста били плаћеници, док други део уопште не поставља то питање, већ само разматра од када су „пси рата“ у Украјини. Да су плаћеници заиста присутни у Украјини, потврдио је неименовани руски безбедносни званичник који је агенцији „Интерфакс“ саопштио да је на кијевском аеродрому примећено око три стотине људи са транспортним торбама врло сличним оним које користе плаћеници „Блеквотера“. И пажљивијим прегледањем снимака лако се уочава да поменути војници без ознака не носе наоружање руског порекла, већ америчку јуришну пушку M4A1 и БВ 15.
На питање ко су припадници ове „армије“, за почетак напоменимо да „Блеквотер“ више заправо не носи своје озлоглашено име, већ да се ова „армија“ данас зове „Академи“ и да је то приватна војска која се подигла до ранга корпорације. Најпознатије је њено ангажовање на Блиском истоку када је у једном тренутку била трећа војска по бројности – после војски САД и Велике Британије. Иако су у почетку углавном били ангажовани за послове обезбеђивања и обавештајне активности, њихова улога се убрзано ширила. „Блеквотер“ је 2006. године имао 23.000 најамника у девет земаља широм света а у резерви је била још 21.000, на коју је могао да рачуна у сваком тренутку. Међу конгресменима је владало мишљење да би „Блеквотер“, према војној моћи, био у стању да свргне многе владе у свету. Док су се његове вође непрестано заклињале у амерички патриотизам, било је очигледно да настоје да „Блеквотер“ постане самостална армија, која би у зонама ратних сукоба могла да дејствује уместо снага НАТО или Уједињених нација.
Осим америчког министарства одбране, велики корисник „Блеквотерових“ услуга је и ЦИА која је његове припаднике користила на свим кризним тачкама у свету. Списак корисника „Блеквотерових“ услуга допуњавају: највећи произвођач генетски модификованог семена „Монсанто“, енергетски гигант „Шеврон“, као и компаније „Волт Дизни“ и „Ројал карибијан круз“, па и банкарски гиганти међу којима се наводе „Дојче банка“ и британски „Барклејс“. Поред њих, „Блеквотер“ су ангажовале и владе Јордана, Пакистана, полиција Холандије и више званичних обавештајних агенција. Вредности уговора премашују бројку од више стотина милиона долара. Осим по високим ценама услуга, плаћеници „Блеквотера“ су познати и као врло лаки на обарачу. За време ангажовања у Ираку изазвали су 193 инцидента а у 175 случајева „пси рата“ су пуцали први и дакако, убили. После масакра у Багдаду, када су плаћеници убили 17 невиних цивила, њихов оснивач Ерик Принс продао је фирму и емигрирао у Уједињене Арапске Емирате.
Детаље о „Блеквотеру“ односно данас „Академију“ можете сазнати у инфографици коју објављујемо.

Један коментар

  1. Po zrobljavanju utvrditi idntitet i iz koe su zemlje,javno objviti,ko ih je i za koje pslove angzovao i po kratkm postupku preuda je poznata. Vecna lvista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *