Podstakni kreativnost, NISpiriši se filmom

U toku trajanja FEST-a NIS organizuje video-konkurs namenjen svim ljubiteljima filma

Nije sve crno-belo je slogan ovogodišnjeg 42. međunarodnog filmskog festivala FEST, tradicionalne filmske smotre u Beogradu, koja ove godine uživaocima dobrog filmskog ostvarenja nudi 76 filmova u 9 programskih celina. Između ostalog, u okviru programa „Fokus Rusija“ publika će biti u prilici da uživa u ruskim filmovima – Staljingrad Fjodora Bondarčuka, Hoću i ja Alekseja Balabanova, Metro Antona Megerdičeva i Major Jurija Bikova.
Kao generalni sponzor manifestacije, peti put zaredom, NIS je spremio iznenađenje posetiocima. Naime, tokom trajanja festivala, od 28. februara do 10. marta, NIS organizuje video-konkurs „NISpiracija filmom“ na društvenoj mreži Instagram. Ova akcija je namenjena svim ljubiteljima filma i za cilj ima podsticanje kreativnosti.
Propozicije su sledeće: U takmičenju mogu da učestvuju svi korisnici društvene mreže Instagram a prijavljuju se postavljanjem video-klipa na svoj Instagram profil i dodavanjem haštaga #nispiracija. Potrebno je da takmičar postane pratilac NIS-a na Instagramu (instagram.com/nis_gazpromneft) da snimi i postavi svoj video sa rimejkom scene iz poznatog filma u trajanju do 14 sekundi i u naslov videa unese #nispiracija,@nis_gazpromneft, kao i naziv videa. Autora najboljeg rada, po izboru stručnog žirija, NIS će nagraditi trodnevnim putovanjem za dve osobe na Međunarodni filmski festival „Karlovi Vari“.
NIS podržava FEST u sklopu korporativnog programa društvene odgovornosti „Kultura bez granica“, sa ciljem da afirmiše umetnost i vrhunske umetničke vrednosti, kao i kulturne projekte od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Staljingrad

Najpopularniji ruski film u protekloj godini, kao i film sa rekordnom zaradom u ruskim bioskopima od preko 60 miliona. Staljingrad je takođe prvi film van Amerike koji je snimljen u IMAX 3D tehnologiji. Ovaj istorijski spektakl baziran je na Bici za Staljingrad, koja se smatra najkrvavijim okršajem u istoriji ratovanja. Ipak, uprkos eksplozivnoj pozadini i fascinantnim akcionim scenama, u fokusu je, takođe, i ljubavna priča između vojnika i dve žene koje su se zadesile u srcu sukoba. Staljingrad nije rađen po književnom predlošku, već je scenarista Ilya Tilkin proučavao muzejske arhive i dnevnike učesnika u bici na kojima je zasnovao svoj scenario. Reditelj je Fjodor Bondarčuk sin čuvenog Sergeja Bondarčuka glumca i reditelja, domaćoj publici poznatog po ulogama u partizanskim filmovima Bitka na Neretvi i Vrhovi Zelengore, kao i scenariju za Sutjesku. Fjodor je pošao očevim stopama, budući da je Sergejev najveći uspeh epski Rat i mir za koji je osvojio Oskara. Ovo je Fjodorov četvrti igrani film, a pre toga je izgradio karijeru kao glumac i producent.

Hoću i ja

Film Hoću i ja poslednje je delo nedavno preminulog Alekseja Balabanova, jednog od, kako je istakao direktor Festivala u Roterdamu, najoriginalnijih, najhrabrijih i najinteligentnijih ruskih reditelja. U ovo lirsko ostvarenje Balabanov uvodi četiri putnika koji u crnom džipu kreću ka Tornju sreće, koji se, prema verovanjima, nalazi između Sankt Petersburga i grada Uglika. U blizini Tornja ljudi nestaju, ali ni Toranj ne prihvata sve ljude. U ovom fantastičnom svetu četiri „grešnika“ putuju sa nadom da će baš oni biti odabrani. Ruska javnost koja je znala za dugu i tešku bolest Balabanova smatrala je da je njegov poslednji film, u kojem tumači lik reditelja, člana Evropske filmske federacije, koji umire ne spoznavši sreću, bio i svojevrstan oproštaj sa publikom, najava smrti. U ovoj ulozi Balabanov ispod jakne na sebi ima džemper koji je nosio Sergej Bodrov u ulozi Danila Bagrova, junaka Balabanovljevih najpoznatijih filmova Brat (1997) i Brat-2 (2000). Sergej Bodrov je 2002. godine tragično poginuo prilikom odrona glečera na snimanju svog drugog rediteljskog ostvarenja. U svom poslednjem intervjuu, ruski reditelj je nagovestio da njegovih novih filmova najverovatnije više neće biti i da želi da ode u raj kako bi ponovo sreo svog oca, koga je mnogo voleo.

Major

Film Major, rad reditelja Jurija Bikova, dobitnik je tri glavne nagrade na Filmskom forumu u Šangaju, dve nagrade na Festivalu mlade evropske sinematike „Voices“ u ruskom gradu Vologdi i uspešno demonstriran u francuskom Kanu.
Policajac Sergej Soboljev na putu ka bolnici, na dan porođaja svoje žene, uznemiren, usled prebrze vožnje usmrćuje dečaka na pešačkom prelazu. Major ima dve opcije: da ide u zatvor ili da prikrije zločin. Svi junaci prave izbor: ili da pređu liniju ili da ostanu iza nje, znajući da je ulog sopstveni život, kao i život onih koje vole. Prikazujući kako se stvari komplikuju u situaciji kada policajci pokušavaju da sačuvaju jednog od svojih kolega, ova drama nudi ciničan ruski obrt unutar žanrovskog obrasca.
„To je film o tome da je ovako živeti nemoguće!“, kaže reditelj Jurij Bikov.