MOMIR VOJVODIĆ /1939-2014/ Pesnik lomova i stradanja

Život i delo Svetog Save trepere u mom duhu od mog prvog čitanja njegovog žitija od Domentijana i Teodosija, monaha, Savinih učenika, koji su i prvi srpski romani, i mog prvog viđenja pravog lika prvog srpskog arhiepiskopa Save Nemanjića u manastiru Mileševi, kog je živopisac freskao na svežem malteru, ovekovečujući lik crkvotvorca i državotvorca, prvog srpskog pesnika i pisca. Uz pomenute monahe, pokrenuo me je i veliki Miloš Crnjanski svojom knjigom o životu i delu ovog sveca, pa sam u dahu napisao devedeset osam strana poetskog žitija Svetog Save.“
Ovim rečima je znameniti savremeni srpski pesnik, Momir Vojvodić propratio nedavno objavljivanje svog dela „Milosna svetlost Svetog Save“.
U ponedeljak, 10. marta ove godine, pesnik Momir Vojvodić preminuo je u Podgorici u 75. godini.
U njegovoj biografiji, pored isticanja obimom i sadržajem uglednog pesničkog dela, koje čine dvadeset objavljenih knjiga, te više reprezentativnih antologija u kojima je zastupljen, svakako će biti zabeležene i upečatljive reči profesora dr Budimira Aleksića: „Nijedan srpski pesnik nije tako sveobuhvatno i umetnički opevao etnocid nad srpskim narodom u Crnoj Gori u drugoj polovini prošlog i tokom prve decenije ovog veka, kao Momir Vojvodić. Oburdavanju Lovćena, rušenju Crkve Svetog Petra Cetinjskog i Njegoševog groba u njoj, kao i progonu, krađi i preimenovanju srpskog jezika na prostoru današnje Crne Gore, Vojvodić je posvetio po zbirku pesama trajne umetničke vrednosti .“
Pesnik je rođen 1939. godine u Penoševcu (Metohija) a osnovnu školu završio je u Gornjoj Morači i u manastiru Morači, gimnaziju je pohađao u Nikšiću i Peći a studije jugoslovenske i opšte književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti u srednjim školama u Podgorici i bio poslanik u Skupštini Crne Gore i Narodnoj skupštini SR Jugoslavije. Njegove pesme su prevođene na poljski, turski, ruski, bugarski, mađarski, makedonski i druge jezike.
Sa zadovoljstvom i ponosom, u ovom neveselom trenutku, pominjemo i činjenicu da je Momir Vojvodić bio i saradnik našeg lista i da su njegovi tekstovi objavljeni u „Pečatu“ imali odjek vredan pamćenja.

Jedan komentar

  1. SLAVA I SPOKOJ DUŠI VELIKOM ČOVEKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *