МОМИР ВОЈВОДИЋ /1939-2014/ Песник ломова и страдања

Живот и дело Светог Саве трепере у мом духу од мог првог читања његовог житија од Доментијана и Теодосија, монаха, Савиних ученика, који су и први српски романи, и мог првог виђења правог лика првог српског архиепископа Саве Немањића у манастиру Милешеви, ког је живописац фрескао на свежем малтеру, овековечујући лик црквотворца и државотворца, првог српског песника и писца. Уз поменуте монахе, покренуо ме је и велики Милош Црњански својом књигом о животу и делу овог свеца, па сам у даху написао деведесет осам страна поетског житија Светог Саве.“
Овим речима је знаменити савремени српски песник, Момир Војводић пропратио недавно објављивање свог дела „Милосна светлост Светог Саве“.
У понедељак, 10. марта ове године, песник Момир Војводић преминуо је у Подгорици у 75. години.
У његовој биографији, поред истицања обимом и садржајем угледног песничког дела, које чине двадесет објављених књига, те више репрезентативних антологија у којима је заступљен, свакако ће бити забележене и упечатљиве речи професора др Будимира Алексића: „Ниједан српски песник није тако свеобухватно и уметнички опевао етноцид над српским народом у Црној Гори у другој половини прошлог и током прве деценије овог века, као Момир Војводић. Обурдавању Ловћена, рушењу Цркве Светог Петра Цетињског и Његошевог гроба у њој, као и прогону, крађи и преименовању српског језика на простору данашње Црне Горе, Војводић је посветио по збирку песама трајне уметничке вредности .“
Песник је рођен 1939. године у Пеношевцу (Метохија) а основну школу завршио је у Горњој Морачи и у манастиру Морачи, гимназију је похађао у Никшићу и Пећи а студије југословенске и опште књижевности на Филолошком факултету у Београду. Радио је као професор српског језика и књижевности у средњим школама у Подгорици и био посланик у Скупштини Црне Горе и Народној скупштини СР Југославије. Његове песме су превођене на пољски, турски, руски, бугарски, мађарски, македонски и друге језике.
Са задовољством и поносом, у овом невеселом тренутку, помињемо и чињеницу да је Момир Војводић био и сарадник нашег листа и да су његови текстови објављени у „Печату“ имали одјек вредан памћења.

Један коментар

  1. СЛАВА И СПОКОЈ ДУШИ ВЕЛИКОМ ЧОВЕКУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *