Uprkos krizi, NIS skoro kao 2012.

„NIS je u 2013. godini ostvario konsolidovani profit od 48,4 milijarde dinara, što je približno nivou iz 2012“, izjavio je generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko na prezentaciji godišnjih rezultata

Dobri rezultati poslovanja NIS-a ostvareni su uprkos ekonomskoj krizi zahvaljujući efikasnosti, smanjenju troškova i uvođenju novih tehnologija, čija primena će se nastaviti i u 2014. godini“, istakao je Kravčenko.
„NIS je na ime različitih poreza u 2013. uplatio u budžet Srbije oko 120,6 milijardi dinara, što je čak 30 odsto više nego prethodne godine i prema preliminarnim rezultatima ta naftna kompanija učestvuje u punjenju srpskog budžeta sa oko 14 odsto“, naveo je Kravčenko. On je ukazao da je NIS 2008. godine punio budžet Srbije sa osam odsto, što znači da je od tada duplo povećana uplata NIS-a u budžet Srbije.
Kravčenko je napomenuo da se ove godine navršava pet godina od kako je ruski „Gazprom njeft“ postao većinski vlasnik NIS-a i od tada je ruski partner uložio dve milijarde evra a u naredne tri godine uložiće dodatnih 1,5 milijardi evra.
Investicije NIS-a u prošloj godini su porasle za oko šest odsto u odnosu na 2012. i iznose 57 milijardi dinara. Najviše se ulagalo u proizvodnju, promet i preradu.