Nudimo novi nacionalni dogovor za promenu državne politike

Obraćanje predsednika DSS Vojislava Koštunice Glavnom odboru stranke

DSS ima svoju politiku koja se zasniva na državotvornoj ideji političke neutralnosti a na ove izbore će izaći i sa celovitim ekonomskim programom razvoja Srbije od 2014. do 2019. godine. Nijedna stranka ili organizacija koja je želela u koaliciju sa nama zapravo ne podržava politiku DSS

Glavni odbor Demokratske stranke Srbije danas treba da odgovori na nekoliko važnih pitanja: da li će DSS učestvovati na parlamentarnim izborima, da li će na te izbore izaći samostalno i kakva će biti lista za kandidate za poslanike. Javnost je već upoznata da je Predsedništvo DSS jednoglasno odgovorilo na sva ova pitanja i da je uputilo Glavnom odboru predlog na usvajanje. Dakle, Predsedništvo DSS je zauzelo stav da treba da izađemo na izbore, da treba da izađemo samostalno pod svojim pravim i punim imenom i  predložilo je listu kandidata za poslanike.

 

BORBA ZA DRUGAČIJU SRBIJU Ukratko ću obrazložiti stav Predsedništva. DSS naravno treba da učestvuje na izborima. Ako je većina stranaka evrofanatično raspoložena, ako bespogovorno sluša naloge koji dolaze iz Brisela, ako ih mediji favorizuju, to još ne znači da je odluka naroda pala. Naprotiv, to treba još jače da motiviše svakog člana DSS da sve svoje snage usmeri kako bi kao stranka dobili što veće poverenje naroda. Idemo naravno na izbore, idemo u borbu za drugačiju, samostalnu, slobodnu Srbiju.

Drugo pitanje je da li DSS treba samostalno da nastupi na izborima ili u koaliciji. Odmah da kažem da je bilo mnogo ponuda za koaliciju. Zašto sam duboko uveren da DSS na izbore treba da izađe samostalno? DSS ima svoju politiku koja se zasniva na državotvornoj ideji političke neutralnosti a na ove izbore će izaći i sa celovitim ekonomskim programom razvoja Srbije od 2014. do 2019. godine. Nijedna stranka ili organizacija koja je želela u koaliciju sa nama zapravo ne podržava politiku DSS. Drugim rečima, njima, po svemu sudeći, toliko i ne smeta naša politika koliko su zainteresovani za ulazak u Skupštinu Srbije. Isto tako, mi smo za njih patriotska stranka ako smo u koaliciji sa njima, a nismo patriotska stranka ako izlazimo na izbore samostalno. Naš odgovor mora biti načelan i krajnje jasan. Za zajednički nastup na izborima mora postojati zajednička politika. Suština naše politike je politička neutralnost Srbije i kada sazru uslovi da i druge stranke prihvate ovu politiku, onda i mi možemo da razmišljamo o koalicijama. Dotle, DSS će nastupati samostalno na izborima i tražiće dogovor sa građanima Srbije.

A odgovor na treće pitanje, kako će izgledati lista kandidata za poslanike DSS, daće današnji Glavni odbor, koji će odlučiti o predlogu Predsedništva.

 

NI GORE NI TEŽE Ovi izbori su važni da važniji ne mogu biti. Bivša vlast, u kojoj je većinu imao SNS, doslovno je opustošila Srbiju. Na Kosovu od ulaska NATO vojske nikada nije bilo ni gore ni teže. Dosadašnja vlast je uništavala svaki trag srpske državnosti u Pokrajini i izručila naš narod na milost i nemilost albanskih separatista. U Vojvodini otvoreni i skriveni separatisti ponovo pišu prvo Statut Vojvodine, pa na osnovu Statuta kao podzakonskog akta hoće da naprave zakon o nadležnostima Vojvodine, što je otvoreno protivustavni i protivdržavni čin. To otvara novu, još dublju krizu u Vojvodini. Šta da kažemo o srpskoj ekonomiji? Ekonomija je privezana okovima evropskih integracija za Brisel, a preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doslovno svakodnevno propada. Niko ne zna šta će biti sa našom poljoprivredom i kakvu dugoročnu štetu će nam naneti skidanje carina sa poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Ali svako zna da je reč o pogubnim merama za našu zemlju.

[restrictedarea]

Kultura je u krizi i više nego u teškom položaju. Tavore i propadaju kulturne ustanove u Srbiji, zatvaraju se muzeji, knjižare i bioskopi po Srbiji. Naše nacionalno pismo ćirilica je prognano i sve manje i manje se uopšte vidi u Srbiji. I sve to za zagovornike evrofanatizma nije dovoljno. Potrebno je, kažu oni i kaže dosadašnja vlast, da se promeni svest srpskog naroda. I mi ih danas pitamo kojem je to narodu u Evropi do sada promenjena svest? Koji se narod odrekao svoga pisma? Koji narod prezire svoju nacionalnu istoriju, svoju tradiciju, svoju kulturu, svoju nacionalnu samobitnost? Odgovor glasi da to nijedan narod ne čini, a da se ovi zahtevi upućuju Srbiji i srpskom narodu.

Zato naš odgovor na ovim izborima mora biti jasan da jasniji ne može biti. Glavni uzrok teritorijalnog, ekonomskog i moralnog propadanja naše države predstavlja Evropska unija. Možda je Evropska unija u nacionalnom interesu, recimo Nemačke, ali nije, i nikada neće biti u nacionalnom interesu Srbije. Dokle god je Srbija vezana evropskim integracijama i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, propadaće srpska privreda. To je poruka koju treba da zna svaki građanin naše zemlje. Isto tako, dokle god je Srbija vezana evropskim integracijama, propadaće naša kultura, naša tradicija i naše vrednosti. I dokle god je Srbija vezana evropskim integracijama, biće surovo ucenjivana da predaje deo po deo svoje teritorije. Danas je to Kosovo, a sutra može biti Vojvodina i Raška.

Zato sam rekao da su ovi izbori važni da važniji ne mogu biti. Demokratska stranka Srbije na ovim izborima nudi novi nacionalni dogovor građanima za promenu državne politike. Bez promene državne politike Srbija će propadati i dalje. Dosadašnja politika SNS potpuno jasno i nedvosmisleno se potvrđuje kao antinacionalna, odnosno proevropska politika. SNS će nastaviti da Srbiju potkopava evropskim integracijama. A nastavak evropskih integracija nije ništa drugo nego koban udarac koji se nanosi Srbiji.

 

PITANJA PRED NAMA Niz pitanja je pred nama. Da li Evropska unija radi za nezavisnu državu Kosovo ili je za očuvanje Srbije? Da li je Evropska unija podržavala i dalje podržava neku vrstu državnog statusa Vojvodine u Srbiji, ili poštuje ustavni poredak Srbije? Da li Evropska unija nameće preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uništavanje privrede Srbije, ili radi na oporavku naše privrede? I na kraju, da li Brisel potpomaže rastakanje i brisanje tradicije i samobitnosti Srbije, ili uvažava našu kulturu, vrednosti, našu istoriju i tradiciju?

Dobro znaju građani Srbije i dobro znamo i mi odgovore na sva ova pitanja. Svi znamo da Evropska unija na svaki način podržava nezavisnu državu Kosovo, da podržava pravljenje države u državi kada je reč o statusu Vojvodine. Svi znamo da je EU ta koja nameće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji satire našu privredu. Kao što znamo i da su sistem vrednosti, politika i delovanje Unije suprotni političkim idejama, tradiciji i moralnim vrednostima koje su vekovima obeležile postojanje i svest našeg naroda.

Zašto je onda dosadašnja vlast i zašto su brojne stranke za evropske integracije? Neki od njih su zato što slepo veruju u moć Evropske unije i Zapada, a drugi zato što bi da se oportunistički priklone toj sili. A mi u DSS verujemo u Srbiju i verujemo da se samo svojim snagama u normalnoj saradnji sa drugima možemo izboriti za bolju budućnost naše zemlje. Zato na ovim izborima moramo pokrenuti sve svoje snage da našem narodu objasnimo šta je politička neutralnost. Da objasnimo da je politička neutralnost aktivna, proaktivna državotvorna politika. Da objasnimo da politička neutralnost omogućava slobodu a da bez slobode nema ni države ni samostalnog odlučivanja. Da objasnimo da bez slobode nema ni ekonomskog napretka. Neće nikada Evropska unija raditi za dobrobit Srbije, nego će, naravno, voditi računa samo o svojoj dobrobiti. Bez političke neutralnosti nema normalnog razvoja i saradnje sa drugim državama, već se nastavlja ponižavajuća potčinjenost i propadanje Srbije.

Ko je za to da se o Srbiji odlučuje u stranim prestonicama, da o Srbiji odlučuju strani ambasadori, a ne srpski narod i srpska država? A odlučivaće se o sudbini Srbije u stranim prestonicama samo ako Srbija nastavi da ide putem evropskih integracija. Mi nudimo političku neutralnost upravo zato da bi Srbija bila slobodna, da bi mogli samostalno da odlučujemo o sebi i svojim interesima, a ne da budemo pod stalnim starateljstvom  Evropske unije.

 

SAMOSVEST SRBA Narod kome pripadam doživljavam kao slobodan narod, koji je kroz celu svoju istoriju pokazivao da ima visoku samosvest i da istinski ceni i zna šta je sloboda. I na ovim izborima pitanje slobode je ključno pitanje. Mi tražimo podršku naroda da bi Srbija bila ponovo slobodna zemlja. Pravi je trenutak da se narod trgne i da kaže da je dosta bilo ponižavanja Srbije. Dosta je bilo uništavanja naše privrede. Dosta je bilo ruganja našoj istoriji i našim vrednostima. Dosta smo trpeli, vreme je da uzmemo sudbinu u svoje ruke.

Demokratska stranka Srbije dužna je da uradi sve što je u njenoj moći da ubedi narod da je jedino i samo u političkoj neutralnosti budućnost Srbije. A kada uradimo sve što je do nas, naravno da ćemo poštovati svaku odluku naroda na izborima.

Zato naša poruka građanima Srbije na ovim izborima mora biti potpuno jasna. Odnosno, naše obećanje građanima mora biti čisto kao suza. Obećavamo građanima političku neutralnost Srbije, što znači uspostavljanje slobode zemlje. Obećavamo novu ekonomsku politiku koja nije zasnovana na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, nego je zasnovana na našim ekonomskim interesima i na saradnji sa svima u skladu sa našim interesima. Obećavamo obnovu moralne, kulturne i tradicionalne nacionalne samobitnosti, po kojima je srpski narod svoj i prepoznatljiv među drugim narodima.

Ova tri velika obećanja Demokratska stranka Srbije nudi građanima na izborima. Ona garantuju promenu državne politike i uspostavljanje državotvorne, nacionalne i ekonomske politike koja je u suštinskom interesu srpskog naroda. Mi kao ljudi i kao stranka stojimo iza svojih obećanja. Ako budemo imali podršku naroda, mi ćemo ispuniti svako svoje obećanje. Zato pozivamo građane Srbije da razmisle o našoj politici. Da razmisle da li su evropske integracije lažna bajka koja nanosi strahovitu štetu Srbiji. I da razmisle da li je politička neutralnost istinita, odgovorna i ostvarljiva politika, koja Srbiji pruža sigurnu budućnost.

Mi pozivamo građane Srbije da svoj glas povere Demokratskoj stranci Srbije. Pozivamo građane da svoj glas povere političkoj neutralnosti i time političkoj samostalnosti i očuvanju naše Srbije. Pozivamo građane da svoj glas povere novoj ekonomiji zemlje koja čvrsto i isključivo polazi od  naših ekonomskih interesa i brine o normalnom razvoju i napretku zemlje. I pozivamo građane da svoj glas povere očuvanju i odbrani naših moralnih, duhovnih, kulturnih i tradicionalnih vrednosti. Tako ćemo zajedno raditi na dobrobiti Srbije. A na dobrobiti Srbije može da se radi, za dobrobit Srbije može mnogo da se učini samo ako promenimo državnu politiku i zajedno stanemo iza naših suštinskih državnih, nacionalnih i ekonomskih interesa.

Znamo se dobro. Građani Srbije znaju kako su živeli kada je Demokratska stranka Srbije predvodila vladu. Znaju da ono što obećamo to i ispunimo. I sada izlazimo sa obećanjima koja su realna i ostvarljiva. Kod nas nema ničeg lažnog, već kao ozbiljni i odgovorni ljudi mi nudimo dogovor za novu državotvornu politiku. Nikada se nismo bavili jeftinom demagogijom, već nudimo ono što stvarno vredi i što predstavlja istinsku državotvornu i nacionalnu politiku. Ideja o političkoj neutralnosti je velika i za nju se moramo boriti i izboriti. Niko nam neće pokloniti političku neutralnost, jer sloboda nijednom narodu nije poklonjena, već je svaki narod morao da se izbori za svoju slobodu. I srpskom narodu niko neće pokloniti slobodu, već je na nama da pokažemo volju i snagu i da ponovo budemo slobodni.

Sve je na kraju u rukama naroda Srbije. Narod će odlučiti kojim putem posle ovih izbora želi da ide: putem političke neutralnosti zemlje ili putem evropskih integracija. Sve što je do nas uradićemo da narod da svoj glas za političku neutralnost i da se oslobodimo zabluda i pogubnog srljanja u članstvo Evropske unije.

Pozivam na kraju svakog člana Demokratske stranke Srbije da ne žali truda na ovim izborima i da svim srcem i svim uverenjem zastupa političku neutralnost i naš ekonomski program razvoja Srbije. Srbija je pred strašnim udarima i iskušenjima i na Demokratskoj stranci Srbije je da svom snagom brani našu zemlju. Za koga ćemo se boriti, ako nećemo za Srbiju i za njenu budućnost.

 

Beograd, 2. februara

2014. godine

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. Opozicija Srbije,ako izadje samostalno na izbore,propalaje.Kostunica treba da se seca 2000 godine,kada jepostao PredsednikJugoslavije,da jeimaopodrsku cele srpske opozicije.I sada je terebalo da se stavinaceloonihkoji su protivnici ove vlasti,ishod bi biopobeda.Ovako glasaovi ce sze rasturiti,stoodgopvara SNS I sps,koji su vec ugovorilibuducu vlast.

  2. Sujete kod srpskih političara stvorile su ovo stanje da birači neznaju za koga i dali uopšte izađe na biračko mesto. Sa druge strane pojavljuju se mladi borci da odbrane što se još može braniti. Okupljanja oko Radikala daje šansu i DSSu u novom sazivu
    parlamenta Srbije da budu stvarna opozicija SNSu ako budu u situaciji formiranja nove stare IZDAJNIČKE vlade.

  3. Ovo je poslednja prilika da Srbija krene svojim putem i da sačuva sebe. Molim DSS da se više angažuje, kao i da angažuje SVE dobronamerne Srbe, njene članove ili ne, da uđu u narod i da GLASNO podsete glasače da je nastavak politike koju danas propagiraju ovi na vlast SMRT nacionalnim interesima. GLASAČI IMAJU ŠANSU DA VRATE SRBIJU SRBIJI 16. MARTA!

    Srbijo,ne dozvoli da ti stranci kroje sudbinu. Živela SLOBODNA SRBIJA!

  4. Jedina moguca alternativa Srbije lezi u vezivanju za Rusiju, koju
    jos uvek vodi Putin. Tu istorisku sansu Srbija ne bi smela da propusti. Misljenje zapadnih strucnjaka, koji ne podlezu vladajucoj politici Evropske unije je, da ukoliko se Srbija okrene saradnji sa Rusijom i Kinom, ne samo da ce se moci ekonomski oporaviti, vec ce se toliko moralno rehabilitovati, da ce najkasnije za godinu dana Evropska unija sama Srbiji ponuditi saradnju, ovog puta bez diktata i uslova koje Srbija sada, sramno prihvata. Jedina politicka stranka u Srbiji koja sledi ovaj put razuma je DSS na celu sa Kostunicom. Mi smo misljenja da bi Kostunica morao da integrise sve partiske struje u Srbiji, koje slede ovaj put. Ako se na ovaj nacin dodje do preuzimanja vlasti, tek onda treba da se ovaj osnovni stav politike realizuje kroz odabiranje i selekciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *