Нудимо нови национални договор за промену државне политике

Обраћање председника ДСС Војислава Коштунице Главном одбору странке

ДСС има своју политику која се заснива на државотворној идеји политичке неутралности а на ове изборе ће изаћи и са целовитим економским програмом развоја Србије од 2014. до 2019. године. Ниједна странка или организација која је желела у коалицију са нама заправо не подржава политику ДСС

Главни одбор Демократске странке Србије данас треба да одговори на неколико важних питања: да ли ће ДСС учествовати на парламентарним изборима, да ли ће на те изборе изаћи самостално и каква ће бити листа за кандидате за посланике. Јавност је већ упозната да је Председништво ДСС једногласно одговорило на сва ова питања и да је упутило Главном одбору предлог на усвајање. Дакле, Председништво ДСС је заузело став да треба да изађемо на изборе, да треба да изађемо самостално под својим правим и пуним именом и  предложило је листу кандидата за посланике.

 

БОРБА ЗА ДРУГАЧИЈУ СРБИЈУ Укратко ћу образложити став Председништва. ДСС наравно треба да учествује на изборима. Ако је већина странака еврофанатично расположена, ако беспоговорно слуша налоге који долазе из Брисела, ако их медији фаворизују, то још не значи да је одлука народа пала. Напротив, то треба још јаче да мотивише сваког члана ДСС да све своје снаге усмери како би као странка добили што веће поверење народа. Идемо наравно на изборе, идемо у борбу за другачију, самосталну, слободну Србију.

Друго питање је да ли ДСС треба самостално да наступи на изборима или у коалицији. Одмах да кажем да је било много понуда за коалицију. Зашто сам дубоко уверен да ДСС на изборе треба да изађе самостално? ДСС има своју политику која се заснива на државотворној идеји политичке неутралности а на ове изборе ће изаћи и са целовитим економским програмом развоја Србије од 2014. до 2019. године. Ниједна странка или организација која је желела у коалицију са нама заправо не подржава политику ДСС. Другим речима, њима, по свему судећи, толико и не смета наша политика колико су заинтересовани за улазак у Скупштину Србије. Исто тако, ми смо за њих патриотска странка ако смо у коалицији са њима, а нисмо патриотска странка ако излазимо на изборе самостално. Наш одговор мора бити начелан и крајње јасан. За заједнички наступ на изборима мора постојати заједничка политика. Суштина наше политике је политичка неутралност Србије и када сазру услови да и друге странке прихвате ову политику, онда и ми можемо да размишљамо о коалицијама. Дотле, ДСС ће наступати самостално на изборима и тражиће договор са грађанима Србије.

А одговор на треће питање, како ће изгледати листа кандидата за посланике ДСС, даће данашњи Главни одбор, који ће одлучити о предлогу Председништва.

 

НИ ГОРЕ НИ ТЕЖЕ Ови избори су важни да важнији не могу бити. Бивша власт, у којој је већину имао СНС, дословно је опустошила Србију. На Косову од уласка НАТО војске никада није било ни горе ни теже. Досадашња власт је уништавала сваки траг српске државности у Покрајини и изручила наш народ на милост и немилост албанских сепаратиста. У Војводини отворени и скривени сепаратисти поново пишу прво Статут Војводине, па на основу Статута као подзаконског акта хоће да направе закон о надлежностима Војводине, што је отворено противуставни и противдржавни чин. То отвара нову, још дубљу кризу у Војводини. Шта да кажемо о српској економији? Економија је привезана оковима европских интеграција за Брисел, а преко Споразума о стабилизацији и придруживању дословно свакодневно пропада. Нико не зна шта ће бити са нашом пољопривредом и какву дугорочну штету ће нам нанети скидање царина са пољопривредних производа из Европске уније. Али свако зна да је реч о погубним мерама за нашу земљу.

[restrictedarea]

Култура је у кризи и више него у тешком положају. Таворе и пропадају културне установе у Србији, затварају се музеји, књижаре и биоскопи по Србији. Наше национално писмо ћирилица је прогнано и све мање и мање се уопште види у Србији. И све то за заговорнике еврофанатизма није довољно. Потребно је, кажу они и каже досадашња власт, да се промени свест српског народа. И ми их данас питамо којем је то народу у Европи до сада промењена свест? Који се народ одрекао свога писма? Који народ презире своју националну историју, своју традицију, своју културу, своју националну самобитност? Одговор гласи да то ниједан народ не чини, а да се ови захтеви упућују Србији и српском народу.

Зато наш одговор на овим изборима мора бити јасан да јаснији не може бити. Главни узрок територијалног, економског и моралног пропадања наше државе представља Европска унија. Можда је Европска унија у националном интересу, рецимо Немачке, али није, и никада неће бити у националном интересу Србије. Докле год је Србија везана европским интеграцијама и Споразумом о стабилизацији и придруживању, пропадаће српска привреда. То је порука коју треба да зна сваки грађанин наше земље. Исто тако, докле год је Србија везана европским интеграцијама, пропадаће наша култура, наша традиција и наше вредности. И докле год је Србија везана европским интеграцијама, биће сурово уцењивана да предаје део по део своје територије. Данас је то Косово, а сутра може бити Војводина и Рашка.

Зато сам рекао да су ови избори важни да важнији не могу бити. Демократска странка Србије на овим изборима нуди нови национални договор грађанима за промену државне политике. Без промене државне политике Србија ће пропадати и даље. Досадашња политика СНС потпуно јасно и недвосмислено се потврђује као антинационална, односно проевропска политика. СНС ће наставити да Србију поткопава европским интеграцијама. А наставак европских интеграција није ништа друго него кобан ударац који се наноси Србији.

 

ПИТАЊА ПРЕД НАМА Низ питања је пред нама. Да ли Европска унија ради за независну државу Косово или је за очување Србије? Да ли је Европска унија подржавала и даље подржава неку врсту државног статуса Војводине у Србији, или поштује уставни поредак Србије? Да ли Европска унија намеће преко Споразума о стабилизацији и придруживању уништавање привреде Србије, или ради на опоравку наше привреде? И на крају, да ли Брисел потпомаже растакање и брисање традиције и самобитности Србије, или уважава нашу културу, вредности, нашу историју и традицију?

Добро знају грађани Србије и добро знамо и ми одговоре на сва ова питања. Сви знамо да Европска унија на сваки начин подржава независну државу Косово, да подржава прављење државе у држави када је реч о статусу Војводине. Сви знамо да је ЕУ та која намеће Споразум о стабилизацији и придруживању који сатире нашу привреду. Као што знамо и да су систем вредности, политика и деловање Уније супротни политичким идејама, традицији и моралним вредностима које су вековима обележиле постојање и свест нашег народа.

Зашто је онда досадашња власт и зашто су бројне странке за европске интеграције? Неки од њих су зато што слепо верују у моћ Европске уније и Запада, а други зато што би да се опортунистички приклоне тој сили. А ми у ДСС верујемо у Србију и верујемо да се само својим снагама у нормалној сарадњи са другима можемо изборити за бољу будућност наше земље. Зато на овим изборима морамо покренути све своје снаге да нашем народу објаснимо шта је политичка неутралност. Да објаснимо да је политичка неутралност активна, проактивна државотворна политика. Да објаснимо да политичка неутралност омогућава слободу а да без слободе нема ни државе ни самосталног одлучивања. Да објаснимо да без слободе нема ни економског напретка. Неће никада Европска унија радити за добробит Србије, него ће, наравно, водити рачуна само о својој добробити. Без политичке неутралности нема нормалног развоја и сарадње са другим државама, већ се наставља понижавајућа потчињеност и пропадање Србије.

Ко је за то да се о Србији одлучује у страним престоницама, да о Србији одлучују страни амбасадори, а не српски народ и српска држава? А одлучиваће се о судбини Србије у страним престоницама само ако Србија настави да иде путем европских интеграција. Ми нудимо политичку неутралност управо зато да би Србија била слободна, да би могли самостално да одлучујемо о себи и својим интересима, а не да будемо под сталним старатељством  Европске уније.

 

САМОСВЕСТ СРБА Народ коме припадам доживљавам као слободан народ, који је кроз целу своју историју показивао да има високу самосвест и да истински цени и зна шта је слобода. И на овим изборима питање слободе је кључно питање. Ми тражимо подршку народа да би Србија била поново слободна земља. Прави је тренутак да се народ тргне и да каже да је доста било понижавања Србије. Доста је било уништавања наше привреде. Доста је било ругања нашој историји и нашим вредностима. Доста смо трпели, време је да узмемо судбину у своје руке.

Демократска странка Србије дужна је да уради све што је у њеној моћи да убеди народ да је једино и само у политичкој неутралности будућност Србије. А када урадимо све што је до нас, наравно да ћемо поштовати сваку одлуку народа на изборима.

Зато наша порука грађанима Србије на овим изборима мора бити потпуно јасна. Односно, наше обећање грађанима мора бити чисто као суза. Обећавамо грађанима политичку неутралност Србије, што значи успостављање слободе земље. Обећавамо нову економску политику која није заснована на Споразуму о стабилизацији и придруживању, него је заснована на нашим економским интересима и на сарадњи са свима у складу са нашим интересима. Обећавамо обнову моралне, културне и традиционалне националне самобитности, по којима је српски народ свој и препознатљив међу другим народима.

Ова три велика обећања Демократска странка Србије нуди грађанима на изборима. Она гарантују промену државне политике и успостављање државотворне, националне и економске политике која је у суштинском интересу српског народа. Ми као људи и као странка стојимо иза својих обећања. Ако будемо имали подршку народа, ми ћемо испунити свако своје обећање. Зато позивамо грађане Србије да размисле о нашој политици. Да размисле да ли су европске интеграције лажна бајка која наноси страховиту штету Србији. И да размисле да ли је политичка неутралност истинита, одговорна и остварљива политика, која Србији пружа сигурну будућност.

Ми позивамо грађане Србије да свој глас повере Демократској странци Србије. Позивамо грађане да свој глас повере политичкој неутралности и тиме политичкој самосталности и очувању наше Србије. Позивамо грађане да свој глас повере новој економији земље која чврсто и искључиво полази од  наших економских интереса и брине о нормалном развоју и напретку земље. И позивамо грађане да свој глас повере очувању и одбрани наших моралних, духовних, културних и традиционалних вредности. Тако ћемо заједно радити на добробити Србије. А на добробити Србије може да се ради, за добробит Србије може много да се учини само ако променимо државну политику и заједно станемо иза наших суштинских државних, националних и економских интереса.

Знамо се добро. Грађани Србије знају како су живели када је Демократска странка Србије предводила владу. Знају да оно што обећамо то и испунимо. И сада излазимо са обећањима која су реална и остварљива. Код нас нема ничег лажног, већ као озбиљни и одговорни људи ми нудимо договор за нову државотворну политику. Никада се нисмо бавили јефтином демагогијом, већ нудимо оно што стварно вреди и што представља истинску државотворну и националну политику. Идеја о политичкој неутралности је велика и за њу се морамо борити и изборити. Нико нам неће поклонити политичку неутралност, јер слобода ниједном народу није поклоњена, већ је сваки народ морао да се избори за своју слободу. И српском народу нико неће поклонити слободу, већ је на нама да покажемо вољу и снагу и да поново будемо слободни.

Све је на крају у рукама народа Србије. Народ ће одлучити којим путем после ових избора жели да иде: путем политичке неутралности земље или путем европских интеграција. Све што је до нас урадићемо да народ да свој глас за политичку неутралност и да се ослободимо заблуда и погубног срљања у чланство Европске уније.

Позивам на крају сваког члана Демократске странке Србије да не жали труда на овим изборима и да свим срцем и свим уверењем заступа политичку неутралност и наш економски програм развоја Србије. Србија је пред страшним ударима и искушењима и на Демократској странци Србије је да свом снагом брани нашу земљу. За кога ћемо се борити, ако нећемо за Србију и за њену будућност.

 

Београд, 2. фебруара

2014. године

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Opozicija Srbije,ako izadje samostalno na izbore,propalaje.Kostunica treba da se seca 2000 godine,kada jepostao PredsednikJugoslavije,da jeimaopodrsku cele srpske opozicije.I sada je terebalo da se stavinaceloonihkoji su protivnici ove vlasti,ishod bi biopobeda.Ovako glasaovi ce sze rasturiti,stoodgopvara SNS I sps,koji su vec ugovorilibuducu vlast.

  2. Сујете код српских политичара створиле су ово стање да бирачи незнају за кога и дали уопште изађе на бирачко место. Са друге стране појављују се млади борци да одбране што се још може бранити. Окупљања око Радикала даје шансу и ДССу у новом сазиву
    парламента Србије да буду стварна опозиција СНСу ако буду у ситуацији формирања нове старе ИЗДАЈНИЧКЕ владе.

  3. Ово је последња прилика да Србија крене својим путем и да сачува себе. Молим ДСС да се више ангажује, као и да ангажује СВЕ добронамерне Србе, њене чланове или не, да уђу у народ и да ГЛАСНО подсете гласаче да је наставак политике коју данас пропагирају ови на власт СМРТ националним интересима. ГЛАСАЧИ ИМАЈУ ШАНСУ ДА ВРАТЕ СРБИЈУ СРБИЈИ 16. МАРТА!

    Србијо,не дозволи да ти странци кроје судбину. Живела СЛОБОДНА СРБИЈА!

  4. Jedina moguca alternativa Srbije lezi u vezivanju za Rusiju, koju
    jos uvek vodi Putin. Tu istorisku sansu Srbija ne bi smela da propusti. Misljenje zapadnih strucnjaka, koji ne podlezu vladajucoj politici Evropske unije je, da ukoliko se Srbija okrene saradnji sa Rusijom i Kinom, ne samo da ce se moci ekonomski oporaviti, vec ce se toliko moralno rehabilitovati, da ce najkasnije za godinu dana Evropska unija sama Srbiji ponuditi saradnju, ovog puta bez diktata i uslova koje Srbija sada, sramno prihvata. Jedina politicka stranka u Srbiji koja sledi ovaj put razuma je DSS na celu sa Kostunicom. Mi smo misljenja da bi Kostunica morao da integrise sve partiske struje u Srbiji, koje slede ovaj put. Ako se na ovaj nacin dodje do preuzimanja vlasti, tek onda treba da se ovaj osnovni stav politike realizuje kroz odabiranje i selekciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *