Da li je bitka za Ukrajinu završena?

Piše Zoran Milošević

Kakav odgovor sprema jugoistok Ukrajine naseljen Rusima?

Uzurpatori vlasti u Ukrajini ugrožavaju Ruse na jugoistoku zabranom korišćenja maternjeg jezika i prete uništenjem ruske kulture; razaranjem Ruske pravoslavne crkve i zauzimanjem svih crkava i manastira; postavljanjem namesnika-fašista iz Zapadne Ukrajine sa diktatorskim ovlašćenjima; razaranjem i zabranom rada svih političkih partija koje ne dele ideologiju ukrajinskog nacizma; masovnim represijama prema onima koji se bore protiv ukrajinskog nacizma; ozakonjenjem eksproprijacije zemlje i preduzeća i druge imovine u korist Zapadne Ukrajine; potpisivanjem Asocijacije o pristupanju Evropskoj uniji, što će konačno dovesti do propasti ekonomije na jugoistoku Ukrajine, stupanjem u NATO i postavljanjem vojne baze NATO-a.

Šta treba da radi jugoistok Ukrajine gde žive Rusi?

Da li bi u ovakvoj situaciji najpre trebalo „razvlastiti“ kadrove Partije regiona koji su predali državu nacistima a, sva je prilika, isto su spremni da učine i sa jugoistokom ako za to budu imali mogućnosti? Kao neophodnost nameće se i nalog da se izaberu narodna veća koja bi dalje formirala komitet narodnog spasa. Komitet narodnog spasa pak trebalo bi da organizuje fizičku zaštitu organa vlasti i teritorije (kroz formiranje narodne milicije). Sledi organizacija nižih nivoa vlasti. Svim poslanicima što podržavaju prevratnike u Kijevu, sledstveno gorenapisanom, trebalo bi oduzeti mandate a svi nivoi novih organa vlasti trebalo bi da objave da ne priznaju prevrat u Kijevu, da otkažu potčinjavanje zakonima pučista kako bi vlasti jugoistoka Ukrajine preuzele odgovornost za zbivanja na svojoj teritoriji.

Tek pošto se narodna veća zaštite od prevratnika iz Kijeva, trebalo bi pripremiti i objaviti dokument o stvaranju Autonomne alijanse „Mala Rusija“ sa parlamentom, predsednikom, sudskim sistemom i vojskom. Potom se predstavnici Autonomne alijanse „Mala Rusija“ moraju obratiti Rusiji da prizna njihova autonomna prava u okviru Ukrajine.

Za analitičare portala globalconflict.ru, konflikt na jugoistoku Ukrajine zahteva da se preduzmu važni koraci, od organizovanja narodne milicije do pronalaženja novog lidera. Sa ovim se slaže i general-major Federalne službe bezbednosti u penziji, Jevgenij Lobačev ističući da Rusi, na primer, u Krimu moraju početi da stvaraju snage bezbednosti kako bi se zaštitili. Rusija može vojno pomoći tek kada administracije Kerča ili Sevastopolja zvanično zatraže zaštitu. No, do sada niko takav zahtev nije uputio.

VOĐA JE U NARODU Za Ruse na jugoistoku Ukrajine sada je, prema mišljenju Ljubov Ljuljko, najvažnije pitanje vođe, lidera što se ne boji da preuzme odgovornost, ne plaši da prolije krv za odbranu otadžbine, ako treba, i naravno, nije korumpiran! No, gde ga naći? U Partiji regiona? Tamo su sve sami isprepadani ljudi. Poslanici sa Zapada Ukrajine su uplašeni i rade sve što im fašisti narede, rekao je poslanik Partije regiona Vadim Kolesničenko. Ima li vođe među komunistima? Ne, jer oni su posvećeni očuvanju sovjetskih spomenika i odlascima u muzeje. Jedino rešenje je tražiti vođu u narodu i to u Sevastopolju gde se na protestu okupilo 20.000 ljudi spremnih da organizuju narodne zajednice da bi ih štitile od fašista. Na mitingu je aklamacijom izabran za gradonačelnika građanin Rusije, Aleksej Čalog. Ovaj postupak je vid protesta jer je od 1992. godine samo u ovom gradu u Ukrajini gradonačelnik postavljan direktno iz Kijeva. „Mi ćemo zaštititi svoj grad i nećemo dozvoliti nikome da nam diktira uslove, pre svega to nećemo dozvoliti nacionalistima“, naglasio je novi gradonačelnik Sevastopolja. Možda je on budući lider Rusa Ukrajine?

[restrictedarea]

TRENUTAK ISTINE Za Rusiju je nastupio trenutak istine, jer se u Ukrajini rešava sudbina Rusa i države, ističe Andrej Vadžra za portal imperiya.by. Ukoliko se ne pokrenemo u odbranu, našu sudbinu rešavaće naši neprijatelji. Jugoistok Ukrajine treba da pođe od činjenice da je u državi izvršen državni udar i uzurpacija vlasti od nekoliko malih političkih partija, pomognutih spolja. U tom smislu i Vrhovna rada (parlament) i vlada su nezakoniti i nelegitimni.

Putin ne može istupiti protiv ukrajinskog naroda. Ukoliko narod bude ćutao, to je znak Putinu da se on slaže sa prevratom. Putin neće ratovati za Ukrajince, on može samo da im pomaže. A proći će najmanje mesec do dva, dok narod ne dođe sebi. Novi lideri Ukrajine već su počeli da se svađaju. Demokratija u Ukrajini je umrla. Nastupila je diktatura. Sada će nastupiti američki eksperti i već je izvesna „demokratska“ zabrana emitovanja ruskih televizijskih stanica u Ukrajini.

Sada treba očekivati da će u Ukrajinu da dolete hiljade tzv. američkih specijalista da pomognu u pisanju novih zakona i da bogatstva Ukrajine predaju ljudima na Zapadu. Jedino što može zadržati pad Ukrajine je njena federalizacija. Ukoliko Jug i Istok Ukrajine objave svoju nezavisnost, može se izbeći konačni pad Ukrajine i čitav projekat pokazati gubitničkim za Zapad. Jer, ukoliko Zapad nastavi sa provokacijama, Ukrajina će prestati da bude država u sadašnjim granicama.

Svi vojni eksperti Rusije aklamativno tvrde da Rusija treba da se i vojno umeša u dešavanja u Ukrajini. „Ako se mešaju Amerikanci, Britanci, Nemci, zašto to ne bi učinila Rusija koja ima zajedničku granicu sa Ukrajinom i najmanje 22 odsto stanovnika Rusa koji su sada ugroženi?“, prenosi ruski portal pravda.ru. „Sa strane Rusije to nije mešanje, to je pomoć, a sa strane Zapada to je mešanje u unutrašnje poslove suverene države.“ Sa ljudima iz nove vlasti se ne može pregovarati. Oni nisu odgovorni za situaciju, već neko sa strane.

Faktički, u Ukrajini postoji dvovlašće sa dva centra, Kijevom i Harkovom. Moskva se trenutno koncentriše na odbranu jugoistoka Ukrajine gde žive Rusi. No, to nije poslednja reč Moskve. Olimpijada je završena, Rusiji su odvezane ruke. I ne treba sumnjati da će vrlo brzo Vladimir Putin doneti mere koje će zaustaviti dah celom svetu, pre svega ruskim neprijateljima, piše portal Russkiй malьčik. Pritom, sve u skladu sa zakonima, argumentima i dokazima. Moskva će izvršiti federalizaciju Ukrajine, uspostaviti demokratsku vlast i rukama jugoistoka očistiti ukrajinske fašiste sa Zapada Ukrajine. Bitka za Ukrajinu je, izgleda, tek počela.

 

Jugoslovenski scenario

 

Što se tiče Zapada, ističe ruski portal pravda.ru, sve liči na scenario iz Jugoslavije. Zapadni političari već govore da „Ukrajinu (čitaj – Ruse; prim.aut.) treba prinuditi na mir!“ „Evropa ne može da ignoriše raspirivanje nasilja na sopstvenom pragu, na teritoriji čiji narod želi da uđe u Evropsku uniju“, piše američki „Kriščen sajens monitor“.

 

Pobeda na ekonomskom planu

 

Rusija ne može da se pohvali brzim reakcijama na iznenadne događaje u njenoj zoni interesa, osim u Južnoj Osetiji. Akcije u Siriji su preduzete tek posle prelaska „crvene linije“ od strane Zapada. U slučaju Ukrajine reakcija Moskve mora biti žestoka, rekao je portalu pravda.ru Konstantin Simonov, šef Katedre za primenjenu politikologiju Finansijskog univerziteta pri vladi Ruske Federacije. Naime, Ukrajinu čeka teška ekonomska kriza, jer stare vlade je držala finansijska i ekonomska pomoć Rusije, koje sada neće biti. Evropska unija ne može spasti Ukrajinu, jer nema nikakav plan spasavanja ove države. Ono što Rusija ne sme da uradi jeste da se dogovara sa Timošenkovom i daje joj kredite. To bi bila velika greška. Situacija je jasna, Rusija je izgubila na političkom planu, ali može da pobedi na ekonomskom. Da podsetim, kada je na vlast došao Juščenko, bio je opšteprihvaćeni evropski lider, a kada je otišao, imao je podršku samo četiri odsto stanovnika.

Što se tiče Krima, tamo Rusija treba da podrži realne proruske snage koje će pokrenuti temu „podele Ukrajine na dva dela“ i to nije drama, već logični izlaz iz situacije, smatra Simonov. No, Moskva u Ukrajini trenutno nema političara na koga može da stavi ulog! Ne treba se plašiti, naglašava Simonov. Ne! Krim mora sprovesti referendum i zatražiti federalizaciju Ukrajine i mi treba te snage da podržavamo, a ne oligarhe. Problemi u Ukrajini će početi za nekoliko godina kada se podignu cene gasa i cene hrane, kada se umanje plate, penzije, ukine besplatno lečenje, različita socijalna davanja, kada se poveća nezaposlenost i uništi ekonomija, ističe Simonov.

 

Turska optužuje EU

 

Turski predstavnik ministarstva inostranih poslova Mevlut Čavušoglu tvrdi da je Evropska unija raspalila građanski rat u Ukrajini. „Dve godine naši prijatelji iz Evrope govore Ukrajincima: ‚Ili izaberite nas ili mi nećemo da vas podržavamo’, što je bio nepravilan pristup. Turska hoće da nastavi saradnju sa Evropskom unijom, ali ona mora da promeni politiku“, prenosi reči Čavušoglua turska agencija „Anadolija“.

[/restrictedarea]

4 komentara

  1. vidite -> smatram

    Bitka Nemacke za deo Poljske(!) nije zavrsena.

  2. Samo složno do podbede možete stići Vi braćo Rusi imate moćnu državu koja neće dozvoliti ono što se dogodili vašoj braći Srbima. Mi u Srbiji i rasejanju želimo VELIKU MOĆNU DRŽAVU PRAVOSLAVNOG NARODA RUSKOG. Takva moćna Rusija pomoći će Srbima da zaokruže svoj etnički prostor u to ime do pobede RUSA I SRBA!!!

  3. Osovina zla,Rim-London-Vašington je u novoj ampitudi rimokatoličke oluje, milijarde radikalizovanih i povampirenih rimokatolika. Oluje katolika, koju su osamdesetih pokrenuli poznati antipravoslavni zlikovci g.Tačer i Regan. Vođe zloglasne anticivilizacijske anglo-američke koalicije, koja uništava svet. Sa komesarom zala, pokrštenim Poljakom, rimokatolikim specijalacem, popom Vojtilom, inspiratorom, pokroviteljem, ideologom i strategom. Ujedinjenja, homogenizacije, radikalizacije, verskim ostrašnjenjem milijarde katolika u raspirivanju Trećeg Svetskog rata. Sa ciljem uništenja pravoslavnih Srba i pravoslavnih Rusa. Kapitalnim ideološkim opredeljenjem “Ni komunizam, ni nacizam”, negira svaku eventualnu ideju kojom bi se mogla negirati ideja svetskog rimokatoličkog imperijalizma, kao svetskog poretka. Ne birajući sredstva i snage u ostarivanju svoga cilja.
    U borbi za okupaciju pljačku i profit, pored rimokatoličke vere kao ideologije, su snage zlikovačkog NATO pakta. Ujedinjene zlikovačke rimokatoličke soldateske, rehalibitovane hitlerovske koalicije i angloameričkog ešelona, koji je u Drugom Svetskom ratu zaustavljen od pravoslavnih antifašista u okupiranju i porobljavanju Evrope. Rušenjem berlinsko zida obnovljen rat protiv pravoslavlja strategijom posrednog nastupanja, korišćenjem katoličke braće i pravoslavne braće, izdajnika pravoslavlja, kao pete kolone. Nama su presudili pomoću katoličke braće i srpskih izdajnika. Na redu je Rusija i ruski narod. Nadajmo se da među njima nema toliko izdajnika, jer je veliki i bratski ruski narod pobedio katolike u predhodnim najezdama sa Aleksandrom Nevskim, sa Petrom Velikim, sa velikim Kutuzovim i sa velikim Staljinom. Ruski narod je uvek u odsudnim istorijskim trenucima imao i velikog vođu. Verujmo, da je to i veliki Putin.

  4. Znate kako! Kapitalizam, kao poredak, ne da ni jedan cent zabadava, a smeši im se propala investicija! Kako opravdati trošak? Putin je u TRI tačke obrazložio “pritisak” i KRAJ! Pogotovo što je apsolutno u pravu! Strašno je /loše/ saznanje da zvaničnici i ljudi koji vode ozbiljne zemlje daju neprimerene i nekontrolisane izjave! Verovatno u besu, moraće pod hitno da prihvate stvarnost /Merkel/ a za istoriju ne brinite /Obama/ ona vremenom sve stavlja na svoje mesto!Uzgred, da li su Rusi i za vreme II sv. rata bili na pogrešnoj strani /reče on i ostade …../?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *