Ulaganje u vojsku ulaganje u bezbednost

I pored restriktivnog finansiranja Vojska Srbije u 2013. izvršila sve zadatke koje je planirala. U 2014. godini vojska planira dve velike vojne vežbe, obuku i mere za očuvanje standarda vojnika. Veća modernizacija moguća tek od 2015. i 2016. godine.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković kaže da je ulaganje u vojsku ulaganje u bezbednost zemlje i svih njenih građana, a vojska pored nedostatka savremene opreme izvršava sve planirane zadatke.

Diković je u emisiji “Dozvolite…” na RTS-u rekao da je krajem prošle godine analiziran rad Vojske Srbije u 2013. godini i da je zaključeno da su uspešno izvršeni svi planirani zadaci.

“Odmah se može postaviti pianje kako je vojska obavila zadatke kada imamo problem opremanja. Da postoji taj problem. Međutim, ono što smo mi planirali i što je do Vojske Srbije i do Ministarstva odbrane mi smo zaista uspešno realizvoali”, rekao je general Diković.

Načelnik Generalštaba je posebno istakao da je vojska obezbedila Kopnenu zonu bezbednosti i administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji u saradnji sa Kforom i MUP-om Srbije i izvela veliku vojnu vežbu “Resava 2013”.

“Pripremili smo i po prvi put i uputili jednu četu u multinacionalnu operaciju u Libanu, uspostavili smo versku službu u vojsci, primili sveštenike, kapelana i imama, pomagali građanima kada je god to bilo potrebno”, istakao je Diković.

Kao najveću poteškoću u radu general ističe restriktivno finansiranje i objašnjava da Vojska Srbije u skladu sa finansijskim planom i planira svoje aktivnosti, određuje prioritete i za aktivnosti koje najdirektnije utiču na sposobnost vojske uvek ima novca.

“Uspeli smo čak i da uštedimo, tamo gde se može, na gorivu, mazivu, energentima, struji, vodi”, rekao je Diković.

Načelnik Generalštaba je ukazao i da su vojne jedinice popunjene sa 90 odsto ljudi u odnosu na planiranu veličinu jedinica.

Ekonomija ograničavajući faktor

General Ljubiša Diković objašnjava i da je ekonomska kriza uslovila planove opremanja i modernizacije naoružanja i vojne opreme i da se vojska nada da će 2015. i 2016. godine biti povoljnije po pitanju modernizacije.

“Ključni ograničavajući faktor je ekonomski potencijal koji nam ne ide na ruku. Obejektivno Srbija je siromašna zemlja i naravno da je razvoj vojske uslovljen i razvojem privrede”, rekao je Diković.

Vojska je, prema njegovim rečima, odredila prioritete u opremanju novim naoružanjem u skladu sa procenama stepena ugroženosti i bezbednosti Srbije i ostvarenja tri osnove misije vojske ( odbrana zemlje, ispunjenje međunarodnih obaveza i učešće u mirovnim misijama i pomoć građanima u vanrednim situacijama)

“Prioritet je modernizacija vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, jer naoružanje sa kojim raspolažemo nije adekvatno ciljevima koje ima vojska i vode se razgovori o opremanju vojske sa savremenim vazduhoplovima”, rekao je Diković.

Savremeno naoružanje u V i PVO Vojske Srbije je potrebno kako bi oružane snage bile faktor odvraćanja i kako bi vojska mogla da kontroliše vazdušni prostor Srbije u miru, objasnio je Diković i dodao da ne treba zaboraviti ni modernizaciju kopnene vojske

“Ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednost Srbije i svih njenih građana. Tačno je da više decenija nije bilo ulaganja u vojsku u smislu opremanja savremenim naoružanjem i opremom i praćenju razvoja savremenog naoružanja. Zna se i zbog čega je to bilo moguće i nemoguće”, rekao je Diković.

General Diković kaže i da se vojska sada nalazi u periodu gde se jasno vidi su potrebe za ulaganjem velike i da se “stanje u kom se nalazimo ozbiljno utiče na operativne sposobnosti vojske i ostvarivanja njene Ustavne uloge”.

“To su uvideli svi koji rukovode vojskom od predsednika Republike Srbije do Vlade Republike Srbije i očekujemo značajna ulaganja u vojsku”, rekao je Diković.

Prema njegovim rečima, od 90-tih godina i sve što se dešavalo na ovim prostorima, “zatim 1999. godina i kako smo izašli iz agresije, ozbiljno je bilo sve dovedeno u pitanje i mi smo startovali iz minusa”.

“Kada pričam sa načelnicima generalštabova susednih i drugih zemalja i kada mi oni govore o razvoju svojih vojski oni su apsolutno u prednosti u smislu da smo mi krenuli iz minusa i ono što smo postigli je apsolutno zadovoljavajuće”, kaže Diković.

Načelnik Generalštaba smatra i da nije sve u savremenom naoružanju već da je suština da vojska ono sa čime raspolaže koristi na najefikasniji način.

“Očuvati standard vojnika”

Diković poručuje da će vojska narednu godinu posvetiti obuci kako bis e održale sposobnosti vojske, da će nastaviti kontrolu Kopnene zone bezbednosti i organizovati vojne vežbe.

Kao jedan od važnih zadataka Diković je istakao očuvanje standarda pripadnika Vojske Srbije i ukazao na težinu vojničkog poziva.

“Na primer moj podoficir, ima platu od 35.000 dinara, rođen je u Leskovcu, radi u Somboru, znači bez oslonca na porodicu. Žena ne radi, imaju dvoje dece koja idu u školu. Kako”, zapitao je Diković.

Prema njegovim rečima, bez nekih normalnih uslova za život vojnik ne može da obavlja svoje zadatke, a da ne bude opterećen porodičnom i finansijskom situacijom.

“Ne tražimo i ne zahtevamo da standard pripadnika vojske bude nešto iznad standarda ostalih građana jer je vojska uvek delila sudbinu građana, ali ukazujemo na potrebu da se taj standard zaštiti kako bi se obezbedila egzistencija”, rekao je Diković.

On je istakao i da vojska sarađuje sa Kforom i razmenjuje informacije o stanju na Kosovu i Metohiji, da je ta saradnja u funkciji očuvanja mira kao i da se prati razvoj kosovskih bezbednosnih snaga.

Učešće na tenkovskom bijatlonu

Vojska u 2014. godini planira veliku vojnu vežbu snaga za hitno reagovanje sa bojnim gađanjem gde će se proveriti obučenost tih snaga, spremnost oficira da organizuju i izvedu zadatke, ali i osposobljenosti Generalštaba Vojske Srbije za komandovanje snagama za hitno reagovanje, rekao je Diković.

Tokom ove godine održaće se i velika vežba oklopno-mehanizovanih jedinica, kao i dve međunarodne vojne vežbe – Viking 14 u saradnji sa Švedskom i više evropskih zemalja, kao i Platinasti vuk 2014. u bazi Jug kod Bujanovca sa ciljem uvežbavanja za multinacionalne operacije.

Diković je ukazao da iako se stiče utisak da Srbija ima vojnu saradnju samo sa zemljama članicama NATO-a to nije tačno, jer Vojska Srbije sarađuje sa stranim armijama u okviru Partnerstva za mir, sa susednim zemljama, ali i sa Kinom i Rusijom.

Gde god da smo prepoznali da postoje interesi mi sarađujemo. Naravno da nam je u interesu da sarađujemo sa najvećim silama koje su najviše odmakle u razvoju i organicziji vojske, objasnio je Diković.

“Pripremamo se za učešće na tenkovskom bijatlonu u Rusiji. To je takmičenje u veštini upravljanja oklopnim vozilima”, rekao je Diković.

General Diković je rekao i da je Vojska Srbije ispunila oko 80 odsto uslova koji su potrebni za članstvo u EU.

“To što je Srbija vojno neutralna ne sputava vojsku da sarađuje da li sa vojnim savezima ili zemljama članicama saveza. Nama su saveznici sve prijateljske zemlje”, zaključio je Diković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *