Улагање у војску улагање у безбедност

И поред рестриктивног финансирања Војска Србије у 2013. извршила све задатке које је планирала. У 2014. години војска планира две велике војне вежбе, обуку и мере за очување стандарда војника. Већа модернизација могућа тек од 2015. и 2016. године.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић каже да је улагање у војску улагање у безбедност земље и свих њених грађана, а војска поред недостатка савремене опреме извршава све планиране задатке.

Диковић је у емисији “Дозволите…” на РТС-у рекао да је крајем прошле године анализиран рад Војске Србије у 2013. години и да је закључено да су успешно извршени сви планирани задаци.

“Одмах се може поставити пиање како је војска обавила задатке када имамо проблем опремања. Да постоји тај проблем. Међутим, оно што смо ми планирали и што је до Војске Србије и до Министарства одбране ми смо заиста успешно реализвоали”, рекао је генерал Диковић.

Начелник Генералштаба је посебно истакао да је војска обезбедила Копнену зону безбедности и административну линију према Косову и Метохији у сарадњи са Кфором и МУП-ом Србије и извела велику војну вежбу “Ресава 2013”.

“Припремили смо и по први пут и упутили једну чету у мултинационалну операцију у Либану, успоставили смо верску службу у војсци, примили свештенике, капелана и имама, помагали грађанима када је год то било потребно”, истакао је Диковић.

Као највећу потешкоћу у раду генерал истиче рестриктивно финансирање и објашњава да Војска Србије у складу са финансијским планом и планира своје активности, одређује приоритете и за активности које најдиректније утичу на способност војске увек има новца.

“Успели смо чак и да уштедимо, тамо где се може, на гориву, мазиву, енергентима, струји, води”, рекао је Диковић.

Начелник Генералштаба је указао и да су војне јединице попуњене са 90 одсто људи у односу на планирану величину јединица.

Економија ограничавајући фактор

Генерал Љубиша Диковић објашњава и да је економска криза условила планове опремања и модернизације наоружања и војне опреме и да се војска нада да ће 2015. и 2016. године бити повољније по питању модернизације.

“Кључни ограничавајући фактор је економски потенцијал који нам не иде на руку. Обејективно Србија је сиромашна земља и наравно да је развој војске условљен и развојем привреде”, рекао је Диковић.

Војска је, према његовим речима, одредила приоритете у опремању новим наоружањем у складу са проценама степена угрожености и безбедности Србије и остварења три основе мисије војске ( одбрана земље, испуњење међународних обавеза и учешће у мировним мисијама и помоћ грађанима у ванредним ситуацијама)

“Приоритет је модернизација ваздухопловства и противваздухопловне одбране, јер наоружање са којим располажемо није адекватно циљевима које има војска и воде се разговори о опремању војске са савременим ваздухопловима”, рекао је Диковић.

Савремено наоружање у В и ПВО Војске Србије је потребно како би оружане снаге биле фактор одвраћања и како би војска могла да контролише ваздушни простор Србије у миру, објаснио је Диковић и додао да не треба заборавити ни модернизацију копнене војске

“Улагање у војску је улагање у безбедност Србије и свих њених грађана. Тачно је да више деценија није било улагања у војску у смислу опремања савременим наоружањем и опремом и праћењу развоја савременог наоружања. Зна се и због чега је то било могуће и немогуће”, рекао је Диковић.

Генерал Диковић каже и да се војска сада налази у периоду где се јасно види су потребе за улагањем велике и да се “стање у ком се налазимо озбиљно утиче на оперативне способности војске и остваривања њене Уставне улоге”.

“То су увидели сви који руководе војском од председника Републике Србије до Владе Републике Србије и очекујемо значајна улагања у војску”, рекао је Диковић.

Према његовим речима, од 90-тих година и све што се дешавало на овим просторима, “затим 1999. година и како смо изашли из агресије, озбиљно је било све доведено у питање и ми смо стартовали из минуса”.

“Када причам са начелницима генералштабова суседних и других земаља и када ми они говоре о развоју својих војски они су апсолутно у предности у смислу да смо ми кренули из минуса и оно што смо постигли је апсолутно задовољавајуће”, каже Диковић.

Начелник Генералштаба сматра и да није све у савременом наоружању већ да је суштина да војска оно са чиме располаже користи на најефикаснији начин.

“Очувати стандард војника”

Диковић поручује да ће војска наредну годину посветити обуци како бис е одржале способности војске, да ће наставити контролу Копнене зоне безбедности и организовати војне вежбе.

Као један од важних задатака Диковић је истакао очување стандарда припадника Војске Србије и указао на тежину војничког позива.

“На пример мој подофицир, има плату од 35.000 динара, рођен је у Лесковцу, ради у Сомбору, значи без ослонца на породицу. Жена не ради, имају двоје деце која иду у школу. Како”, запитао је Диковић.

Према његовим речима, без неких нормалних услова за живот војник не може да обавља своје задатке, а да не буде оптерећен породичном и финансијском ситуацијом.

“Не тражимо и не захтевамо да стандард припадника војске буде нешто изнад стандарда осталих грађана јер је војска увек делила судбину грађана, али указујемо на потребу да се тај стандард заштити како би се обезбедила егзистенција”, рекао је Диковић.

Он је истакао и да војска сарађује са Кфором и размењује информације о стању на Косову и Метохији, да је та сарадња у функцији очувања мира као и да се прати развој косовских безбедносних снага.

Учешће на тенковском бијатлону

Војска у 2014. години планира велику војну вежбу снага за хитно реаговање са бојним гађањем где ће се проверити обученост тих снага, спремност официра да организују и изведу задатке, али и оспособљености Генералштаба Војске Србије за командовање снагама за хитно реаговање, рекао је Диковић.

Током ове године одржаће се и велика вежба оклопно-механизованих јединица, као и две међународне војне вежбе – Викинг 14 у сарадњи са Шведском и више европских земаља, као и Платинасти вук 2014. у бази Југ код Бујановца са циљем увежбавања за мултинационалне операције.

Диковић је указао да иако се стиче утисак да Србија има војну сарадњу само са земљама чланицама НАТО-а то није тачно, јер Војска Србије сарађује са страним армијама у оквиру Партнерства за мир, са суседним земљама, али и са Кином и Русијом.

Где год да смо препознали да постоје интереси ми сарађујемо. Наравно да нам је у интересу да сарађујемо са највећим силама које су највише одмакле у развоју и органицзији војске, објаснио је Диковић.

“Припремамо се за учешће на тенковском бијатлону у Русији. То је такмичење у вештини управљања оклопним возилима”, рекао је Диковић.

Генерал Диковић је рекао и да је Војска Србије испунила око 80 одсто услова који су потребни за чланство у ЕУ.

“То што је Србија војно неутрална не спутава војску да сарађује да ли са војним савезима или земљама чланицама савеза. Нама су савезници све пријатељске земље”, закључио је Диковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *