Ослобађање прошлости

Пише Никола Врзић

Хоће ли склопљене или – због политичке нужде и страних притисака – расклопљене и одложене полицијске лисице бити главни адут у предизборној кампањи, одређеније речено, ако те кампање и избора заиста буде?

Због убиства Славка Ћурувије ухапшена су два лица која се сумњиче за његово убиство, трећи осумњичени је у затвору на одслужењу четрдесетогодишње затворске казне, док је и четврти идентификован али је (засад) у бекству. Значи ли то да ће коначно бити стављена тачка на случај стар скоро 15 година, или ће се та тачка поново изгубити у врлетима српске политике, правосуђа и предизборног маркетинга?

 

ЧЕКАЈУЋИ ОПТУЖНИЦУ Славко Ћурувија, новинар, власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ који је, иначе, нашим Европејцима постао драг (уз то и употребљив) тек после смрти, убијен је у време НАТО бомбардовања Србије, на Ускрс 11. априла 1999. године пред улазом у своју зграду у Светогорској (Лоле Рибара) улици број 35. После краткотрајне али жестоке кампање медијских најава, и после безбројних, тринаестогодишњих најава да ће се Ћурувијине убице ускоро наћи на месту на којем заслужују да буду, ове недеље ухапшени су Милан Радоњић, начелник београдског центра РДБ-а у време убиства, и његов колега из службе Ратко Ромић. Радоњић, као и његов тадашњи шеф, начелник РДБ-а Раде Марковић, терете се за организацију убиства, док су Ромић и четврти са ове листе, Мирослав Курак који је у бекству, означени као непосредни извршиоци убиства. Оптужница против ове четворице, према најавама надлежних, требало би да буде подигнута у наредних месец дана, а до тада би требало да буде познато и хоће ли овим именима бити додато и пето или шесто име …

Нико (нормалан) не би требало да има ишта против хватања и кажњавања хладнокрвних убица, и свако (нормалан) би њихово хватање морао да похвали од срца. Таквима се придружујемо. С тим што, исто тако, не би требало подлегати искушењима осветничког тријумфализма и унапред, то јест већ сада, убицама проглашавати оне против којих још ни оптужница није подигнута, а камоли да је на основу ње донета правоснажна пресуда, макар и зато што је то до крајности непрофесионално и, због оне вражје пресумпције невиности, дозлабога нецивилизовано. Тако да нам остаје да чекамо макар док не видимо доказе којима располаже тужилаштво, укључујући ту и исказ који је означен као један од три кључна, бившег команданта ЈСО и првоокривљеног за убиства Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића… Милорада Улемека Легије.

А случај знатно компликује и изјава Бранке Прпе која је била очевидац убиства и жртва физичког напада и која је изјавила да „Курак није пуцао у Ћурувију“.

[restrictedarea]

ИСТОРИЈСКИ ПОСАО Извесну зебњу у читаву причу, међутим, уноси то што је у први ред заслужних за решавање случаја Ћурувија, уместо полицајаца и тужилаца који су на решавању случаја радили, истакнут први потпредседник владе Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић. „Помак у решавању случаја убиства Славка Ћурувије био је могућ захваљујући решености првог потпредседника владе Александра Вучића и свих органа који су ушли у тај посао са непоколебљивом решеношћу да се случај разреши,“ прокоментарисао је министар правде Никола Селаковић. Уз нешто више епског набоја али на истом трагу, председник СПО-а Вук Драшковић оценио је да је Вучић „обавио историјски посао“ и „СПО даје пуну подршку координатору служби безбедности Александру Вучићу који је једини после 5. октобра 2000. одлучно кренуо у откривање до сада неоткривених злочина државног тероризма у Србији за време владавине Слободана Милошевића“.

Вучић и јесте најзаслужнији; шта то говори о квалитету институција на чијем је челу, које би требало да изгради а не да ради њихов посао, друго је питање. Свакако да Вучић има и додатни, лични разлог да залегне да убиство Славка Ћурувије буде решено, будући да је он био министар информисања у влади Србије у време Ћурувијиног убиства, при чему је управо Ћурувија био тадашња омиљена мета драконског Закона о информисању и решења прекршајних судова које је бар формално изнедрило његово тадашње министарство. Мотив више Вучић има и због онога што је Ћурувија постао (тек) после своје смрти – икона другосрбијанског ЕУропејизма – тако да би решавање убиства могло да се тумачи и као дефинитивно оверавање улазнице у то друштво п(р)освећених. Овај је утисак утолико појачан што ни изблиза једнаку посвећеност координатор наших служби безбедности није исказао у односу на решавање неких других неразјашњених а трауматичних убистава, као што је на пример убиство Ранка Панића, који је умро после полицијског пребијања на протестном митингу (тадашње) Српске радикалне странке 29. јула 2008. због хапшења Радована Караџића…

Напросто боде очи што нико и не спомиње убиство Павла Булатовића, који је у време атентата био на функцији савезног министра одбране. Баш као да постоје подобна и неподобна убиства. Да овога пута само узгред поменемо да је било и западних медија који су спомињали могућност да је Булатовић убијен по налогу западних служби а у склопу припрема за дестабилизацију и рушење Слободана Милошевића.

Да не би овде додатно распредали о јачању институција и слично било би неопходно и драгоцено да са доказаном приљежношћу, способношћу и радиношћу Александар Вучић обави и овај посао све уз јачање система, а без обзира што постојећи медији не врше никакав притисак када је решавање овог убиства у питању.

Читаву ствар додатно компликује и тајминг откривања и хапшења (наводних) убица Славка Ћурувије. Највероватније је то само случајност, али, дешава се то усред припрема за расписивање ванредних парламентарних избора. Да ли ће избора бити или не, још је неизвесно; тренутно присуствујемо већ уобичајеном и напетом ишчекивању одлуке СНС-а, тим порођајним мукама каквима смо присуствовали и пре реконструкције актуелне владе, и уочи доношења одлуке о масовном смењивању функционера СНС-а диљем Србије… Овога пута, међутим, Вучић има све разлоге да са објављивањем своје одлуке сачека; да сачека до крајњих законских рокова (морају да буду расписани до 29. јануара, ако ће да буду одржани истовремено са београдским 16. марта, што је једино рационално) да сачека да кампања буде најкраћа могућа, да сачека да Демократска странка искрвари још мало у самоубиственом, иначе сасвим заслуженом, сукобу ђиласоваца и тадићеваца… Хапшење власника „Зекстре“ Драгана Ђурића приде је у отворени сукоб довело, и за то хапшење најзаслужнијег, Александра Вучића, и СПС-овог функционера Бранка Ружића, из чега би могао да се испили и повод за расписивање избора… Најављено хапшење Дарка Шарића несумњиво повећава већ присутну тескобу и страх у редовима делова власти у истој оној мери у којој изазивају народну жељу за истином.

При чему, док смо код полицијских успеха у доношењу правде народу гладном свега, па и правде, ваља приметити и да је министар полиције и премијер и лидер СПС-а Ивица Дачић покушао да се јавно окористи овим успесима, дочекујући са полицајцима – с којима је иначе у перманентном сукобу – Српску нову годину уз песму и загрљаје који су, наравно, доспели до медија…

Хоће ли им, заиста, склопљене или због политичке нужде и страних притисака одложене полицијске лисице бити главни адут у предизборној кампањи, ако те кампање и избора заиста буде?

Благо свима нама ако је то најбоље што ће имати да нам понуде. С тим што, да се вратимо на почетак наше приче, то ниуколико не умањује значај успеха који је – буде ли се и на суду потврдио – постигнут решавањем случаја Славка Ћурувије. Штавише, биће то благотворан и драгоцен допринос на путу ослобађања друштва од терета и тешких хипотека прошлости.

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Ubistvo Curfuvije i brace Bitici su jediuna dav ubistva za koje se traze ubice.Svi ostali se pominju onako uzgred.Zasto je to tako ostavljam logici da prosudi.Prvi potpresednik kaze da krivci moraju odgovarati.Potpuno se slazem.Pitam dali je bombardovanje Srbije zzlocin.I ako jestye kada ce neko za to odgovarati.Pravde mora biti za sve ili je nece biti.

 2. Није лако бити власт у време УБИСТАВА и сада бити власт по вољи
  ЕУ,Брисела, Берлина и Вашинктона све долази до наплате неко буде
  ликвидиран некога замену а на неког врши се притисак да уради оно
  што се десило у време оне власти “ПРОКАЖЕНЕ. Сва убиства дали политичка или ШПИЈУНСКА морају се расветлити и суд да донесе правилну одлуку. Издвајати само једно убиство које тражи Империја
  није добро због других убистава. Скоро две године стално смо у неком навијачком односу, не решавамо животна питања нације: Глад,
  25% без посла млади немају перспективу у својој држави јер држава
  нерешава та питања већ ради што јој кажу газде светске.Решења убистава треба да раде институције а не неке кабинетске комисије.
  Обичном грађанину је важан мир ред и рад. То од 8 седнице нема.

 3. Sve mi ovo deluje na izreku “držite lopova”.Došla vlast podrepaška pa sve treba svaliti na ovaj narod.Ne bi bilo ubistva Ćuruvije a i drugih,da nije bilo rasturanja SFRJ,sankcija,organizovanih ratova i ,na kraju, NATO agresije.Poput ovlašćenja,dobijenih izborima, ova vlast radi kako radi.Isto takva ovlašćenja je imala i”ona” vlast.Ona nije bila po volji Zapada ,ova jeste.Kad je Zapad hvalio Miloševića kao faktora mira ,on je izdavao nacionalne interese Srpskog naroda.Kada ih je štitio bio je “kasapun”. Po istim aršinima se vrednuje i ova vlast.Od načina na kiji je došla na političku scenu pa do danas. Nazdravlje nam ovakva.

  • Kao prvo mi nemamo vlast mismo ove navodno izabrali i evo koliko je prošlo vremen ništ nisu uradili.Oni su tu zato što Miki Maus želi oni rade po nalogu baš njega a štose tiče običnog naroda on je GLADAN.Revolucija brate pod hitno, nerade za narod i slagali su predizborna obećanja.Kajem se što sam glasao za ovu bag…. i neka raspišu izbore ako su sigurni u rejting !!!!

 4. Nije ovima stalo do curana,treba preko curana satanizovati Miru i Sobu, znala je Mira da ovima netreba verovati,zato je i otisla u rusiju.

 5. Mićić Sladjan

  Neprijatelj je udario svom zestinom po Srbiji!Cilj mu je da osudi
  sve koji su branili i Kosovo i Srbiju.Da zrtvu proglasi za dzelata
  a da ON dzelat nastavi da cereci zrtvu do kraja!!!
  Vodja SPO-a ,inace minorne stranke,govori o nekakvom “drzavnom ter-
  orizmu rezima Milosevica”.Nikakav takav terorizam nikada nije postojao!Jedini terorista u Srbiji 90-tih,ako izuzmemo OVK kao org-
  anizaciju,jeste bas ON -Vuk Draskovic!
  Sta je bio njegov cilj svih ovih godina?
  -9.marta je doveo najokorelije kriminalce na Terazije,da pokusa prevrat po nalogu zapadnih obavestajnih sluzbi.Prolivena je krv!
  -Osnovao je tzv.Srpsku gardu-organizaciju sastavljenu od ozloglasenih kriminalaca koje je slao na ratiste zbog mutnih poslo-
  va i sverca oruzija.
  -Izazivao je nerede kad god je to trebalo stranom faktoru zbog destabilizacije zemlje!Nema akcije zapada protiv Srbije a da on to
  nije podrzavao i uvek OPRAVDAVAO!!!
  Zasto je onda 1999. usao u Saveznu vladu pred bombardovanje?
  Pa da bi iznutra rovario i sirio defetizam omogucavajuci time vecu
  efikasnost udarima NATO-avijacije po Srbiji!!!!!

  oruzija.

 6. Гос,Мићић народ каже у какво друштво уђеш такав ћеш бити. Вучић бира себи потребне даби себе преобразио по матрици ЕУ НАТО ИМПЕРИЈЕ. Дали ће га послушати гладна Србија видјеће се ускоро.

 7. Vučiću,uzeo si moć,zajedno s Dačićem,Nikolićem,i ostalim alama,igraš kako ti Brisel svira,narod goniš u ambis.Vuk Drašković,priča o Miloševićevim ešalonima smrti,zamalo jadan nije nastradao.Bestidnik,razbijač Beograda,gde je pala i žrtva,ko je tu bio odgovoran?Priča bolesnu priču,s terase viče juriš!tako rade patriote,Srbe na Srbe.Odakle mu butici i još što šta,plodan pisac.Čestitam na uspehu.Njega mogu slediti samo bolesni ljudi.Ko je on?Zašto ne odgovara,za ono što je odobrio NATO vojsci slobodno kretanje po Srbiji?Pošto niko nije kriv za stvarne krivice,moj savet Vučiću.Stvori i ti ešalone smrti,pobi celu Srbiju,šta će ovaj narod da živi,naselićete vi svoje prijatelje.Tako bar nećemo biti robovi neljudima,belosvetskoj ološi.Kažete,da smo neradni,moramo naučiti raditi,vičete,prosto pretite,gde vam je dostojanstvo vlastodršca.Doveli ste ono čudovište od ministra,da se uplašiš kad ga vidiš,koji kroji zakon o radu,stvarno,ne može biti bolji.Sve za strance,a ti rajo crkavaj,obespravljena,jadna,gladna,ubijaj se,bolje nisi ni zaslužila.A,šta Vi prodajete,kada mi nismo umeli raditi.Ružno je,,kako držite ruku na grudima,imitirate lude amerikance.Spustite se malo s tog pijedestala,baš Vam i ne odgovara.Pitam se,čime Vas majka zadojila ako nije srpskim mlekom?Kako ste se inficirali Briselskim i Američkim?Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *