Ђурић: Нећемо jеднострано повући тужбу против Хрватске

БEOГРAД – Нећемо jеднострано и уз било каква условљавања повлачити противтужбу против Хрватске за геноцид, зато да бисмо науштрб наших државних и националних интереса отворили другима излаз из проблема коjи су сами створили, изjавио jе саветник председника Републике Mарко Ђурић.

“Наша порука jе била и остала: повуцимо безусловно тужбе и окренимо се будућности. Сва друга отворена питања, укључуjући и питање несталих, спремни смо да у доброj вери, у интересу људи, истине и будућности решавамо и доведемо до краjа”, рекао jе Ђурић за данашње “Новости”.

Према његовим речима, стање са тужбама за геноцид пред Mеђународним судом правде наноси велику штету нашим републикама.
“Ствара подлогу за стално одржавање лоших међунационалних односа и шаље у свет веома лошу поруку да регион ниjе превазишао мржњу и крваве историjске поделе, продубљене ратом коjи jе имао братоубилачки карактер”, нагласио jе Ђурић.

Oн jе истакао да се данашња Хрватска, као инициjатор и главни протагониста судског спора коjи многи не без разлога карактеришу као наставак jугословенског сукоба правним средствима, налази “пред изазовом савладавања унутрашњих отпора нормализациjи међунационалних и међудржавних односа, у чему увек може рачунати на подршку Србиjе”.

Kада jе реч о диjалогу Београда и Приштине, чиjи jе Ђурић учесник, казао jе да jе наша жеља да се у интересу стабилности и суштинске нормализациjе односа разговори воде о стварању услова коjи би довели до широког учешћа Срба у покраjинским институциjама, односно на изборима за покраjински парламент, затим о веома важним питањима имовине, правима Цркве и правноj регулативи потребноj за ефикасно функционисање Заjеднице српских општина.
“За наше виђење у великоj мери уживамо разумевање међународне заjеднице”, истакао jе саветник председника државе.

На питање како би се евентуално расписивање ванредних парламентарних избора у Србиjи одразило на бриселски диjалог, он jе одговорио да би у том случаjу грађани на читавоj териториjи Републике, па и на KиM, били у прилици да оцене државну политику и вреднуjу значаjан труд, учињен са циљем стварања дугорочне перспективе за наш народ и државне и националне интересе у покраjини.
“Имаjући у виду досадашње држање представника Српске напредне странке у процесу диjалога, евентуална плебисцитарна подршка коjу би СНС добила на изборима, укључуjући KиM, учврстила би државне позициjе и несумњиво смањила маневарски простор онима коjи непрекидно играjу на поделе у српским редовима”, рекао jе Ђурић.

Према његовим речима, екстремни Aлбанци тешко се мире са чињеницом да jе “нову реалност” заменила нова стварност и да будућност за њих значи да ће морати да деле власт над институциjама у Приштини са легитимним представницима српског народа.
“Eвентуално заустављање диjалога од стране косовских Aлбанаца учинило би медвеђу услугу њиховоj заjедници, али то jе ипак на њима да процене”, казао jе Ђурић.

2 коментара

  1. Боже драги каква изјава долази из уста саветника председника државе. Па Гос, Ђурићу ако би повукли једно страно признајемо дасмо сами над собом извршили УБИЈАЊАЕ, КЛАЊЕ, ГАЖЕЊЕ ТЕНКОВИМА
    КОД ОКУЧАНА и на КРАЈУ ДОБРОВОЉНО РУШИЛИ СВОЈЕ КУЋЕ ЦРКВЕ И ИШЛИ У ОЛУЈНУ КОЛОНУ. Свашта рече саветник.

  2. ko da vjeruje ovakvim likovima-sve go demagog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *