Šta je to u SNS-u?

Piše Nikola Vrzić

Iako se unapred zna ko će izaći kao pobednik sukoba u Srpskoj naprednoj stranci, postavlja se pitanje šta stoji u njihovoj pozadini

Kada je, pre nešto više od godinu dana, Aleksandar Vučić sa 3.724 glasa „za“ na vanrednoj i izbornoj skupštini SNS-a izabran za predsednika ove stranke, dobio je glasove svih prisutnih delegata. Na sledećoj vanrednoj i izbornoj skupštini SNS-a, zakazanoj za 25. januar sledeće godine, dobiće makar jedan glas manje. I, spremni smo da se opkladimo, ne mnogo više od toga.

NESLOGA Naime, nakon što je prošlog petka obnarodovana Vučićeva odluka da se u januaru održi novo glasanje za lidera i ostale liderčiće najveće stranke u Srbiji, funkcioner naprednjaka Vladimir Cvijan najavio je svoju kandidaturu za predsednika SNS-a. O njegovim izgledima zaista ne treba trošiti mnogo prostora; reč je o protivkandidatu koji je u odnosu na lidera svoje stranke manje ubedljiv čak i od Slobodana Vuksanovića svojevremeno u odnosu na Zorana Đinđića, a da i ne govorimo o činjenici, jasnoj i svakom polurazumnom analitičaru ovdašnje (para)političke scene, da SNS bez Aleksandra Vučića vredi (srazmerno) koliko i, na primer, SPO bez Vuka Draškovića ili LDP bez Čedomira Jovanovića.
Ne zavređuje mnogo veću pažnju ni pitanje da li je Cvijan u čitavoj ovoj priči eksponent Miroslava Miškovića, kao što ga optužuje potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović; sam Cvijan je priznao da se sa Miškovićem sastajao, i ostaje nam da nagađamo, ako nemamo druga posla, o čemu su to imali da razgovaraju a slutimo da predmet tih razgovora nisu bile ni vremenske prilike ni prolaznost života ni očajno stanje u srpskom fudbalu.
Nego je pravo pitanje kakav je cilj sakriven, ako je ikakav, iza sazivanja vanredne izborne skupštine stranke koja se – zasluženo ili ne, ali nije to sada tema – nalazi na vrhuncu svoje moći i popularnosti, u situaciji u kojoj bi po prirodi stvari trebalo da vlada harmonija, a ne nesloga kakva se inače rađa s padom s vlasti i gubitkom pripadajuće moći.
Vučićeva želja da potvrdi svoje liderstvo u svojoj partiji? Malo verovatno, jer to liderstvo niko – uključujući i Cvijana – ne ugrožava, a nivo idolopoklonstva koje funkcioneri ove stranke iskazuju u odnosu na svog vođu ionako je odavno prevazišao meru pristojnosti.

[restrictedarea] Da li se izborna skupština SNS-a saziva da bi se partija srpskih naprednjaka ratosiljala Cvijana i svih ostalih talaca tuđih interesa i sopstvenih neispunjenih želja? Teško, osim u još teže zamislivoj situaciji da je ovih baš toliko da Vučić i verni vučićevci nisu u stanju da se s njima izbore na iole tiši i neprimetniji način.
Priprema stranke za, po svemu sudeći neminovne, vanredne opšte izbore? Ova mogućnost nije sasvim nemoguća, ali sama okolnost da se vanredni partijski izbori sazivaju usred govorkanja o unutarpartijskoj neslozi koja prevazilazi Cvijana, svedoči da opšti izbori teško da mogu da budu sav uzrok ovim partijskim.
Zadržaćemo se na ovim govorkanjima. Iako niko od funkcionera naprednjaka nije javno izgovorio njegovo ime, diljem srpskih medija se uz Cvijana, a protiv Vučića, p(r)ovlači ime Olivera Antića, savetnika predsednika Srbije i osnivača SNS-a Tomislava Nikolića. I time se – makar u medijima – ukazuje na mogućnost postojanja razdora između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.
Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a i sin srpskog predsednika, ovakvu je mogućnost odbacio, nazvavši je izmišljotinom političkih protivnika i besmislicom, praveći pritom jasan otklon od Cvijana, rekavši da ga je „trebalo izbaciti, jer je javno vodio negativnu kampanju protiv SNS-a i kaljao ugled našeg lidera“. A i sam Aleksandar Vučić je rekao da njega i Nikolića (Tomislava) niko ne može da posvađa, da su to mnogi pokušavali i da to nikome nije uspelo, „niti će uspeti, niti je to moguće“. Sam Nikolić se na ovaj način nije izjašnjavao, doduše, niko ga o ovome nije ni pitao.
Tako da umalo dođosmo do zaključka da nikakvog (vidljivog) razloga za sazivanje vanredne izborne skupštine naprednjaka zapravo i nema. A ipak, nje će biti, i sigurno je da nije sazvana bez razloga i (racionalnog) plana. Da li se razlog i plan, uprkos citiranim demantijima, kriju u nameri vučićevaca da partiju pročiste od nikolićevaca, jer nijedan drugi razlog ne deluje uverljivo koliko ovaj? Opet, ako je to zaista namera, kako će na to odreagovati čovek koji se iz stranke jeste povukao, ali je u njoj ipak zadržao izvestan uticaj? Svaki scenario, osim onog u kome bi Nikolić taj udarac podneo ćutke i džentlmenski, Vučiću bi pred nadolazeće opšte izbore bio ravan pucnju u zdravu nogu, a opet, nagledali smo se mi i neverovatnijih preokreta i promašaja u ovom brlogu od srpske politike…
Pitanja je, u svakom slučaju, previše, dok odgovore uglavnom znaju samo njih dvojica. [/restrictedarea]

10 komentara

  1. Neka coveka ne diraj te ga , vratio mi je osmeh na lice , hvala mu do neba , niko me tako nije nasmejao kao on !!!

  2. … braco, u Dunav, svi iz SNS-a bi skocili sa Pancevackog mosta, zar ne ?

  3. Idolo poklonstvo kod Srba je ustaljeno- PRAKSA. Od Regenta preko
    Broza i Miloševića sad smo dobili Vučića. Gladnom narodu treba Hleba on nudi Beograd na vodi SVAŠTA reče i osta živ. Nespomenu
    prazna SELA SRBIJE nudi izgradnju u Beogradu. Drži za savetnika koji je upropasti banke i privredu dabi mogao MEŠETARITI u svim
    vladama od 2000god. Sinoć ne spomenu onako glasno oko JUŽNOG TOKA. Verovatno mora da pripita Baronesu ili onu u Berlinu. Cvijan je sporedan ovde je važnija Rusija ili NATO IMPERIJA tuje
    bitka u SNS i oko Nikolića nemože jedna raja a dva GOSPODARA GOSPODO.

  4. Pripadam bratsvu ROGONJA koje je,onomad,Tomin SNS debelo preveslao.
    Ja u kutiju Tomu,kad iz nje…Ceda!Glavom,bradom i programom.Sa ostalim veteranima Druge Srbije.I,hop,hokus-pokus,nije sija nego vrat,nesta KiM sa srpskog radara.A svrha novog igrokaza SNS-a?
    Po meni,trostruka:
    -Prilika da “duhovni sin”ojaca sopstvenu poziciju,iz vrha ukloni
    “remetilacki”faktor i zameni ga prijateljima iz zutog tabora,
    -Poruka “tati” da ne talasa i saplice,
    -Distribucija energetskog koktela dezorijentisanom clanstvu,koje
    vapi za…MESIJOM.A Toma?U ovakvoj konstelaciji snaga,sve vise mi
    lici-uz duzno postovanje prema funkciji,na noz bez seciva sa polomnjenom drskom.
    Mozda i zato,kad vidim copor medijskih pudlica kako na njega nasrce,dodje mi da dreknem:CIBE,BRE, *ebo vas gazda !

  5. Hokus pokus Žuti Kartel+ SPS+ LDP sa Vesnom= SNS. Toje polička elita Srbije.SNS i nova skupština na brzaka kao brionska Broz čistio SKJ a novi gazda Vučić po naručenoj popularnosti čisti sve
    koji naginju saradnji sa Rusijom. U tom grmu leži opasna životinja
    popularnost kod neukog Srblja.

  6. Pripremite se braco za opasnu utakmicu, a lopta ce se, naravno, obiti nama o glavu.

  7. Pa sta ako Cvijan radi za Miskovica!? Pa za koga radi Vucic, Ceda-prasak, Vesna… Svi zname, Ne za Srbiju! Miskovicu se ulila voda u usi. Vidimo da ga gospoda ambasadori vise ne podzrzavaju,pusten je niz vodu. Mogu mu samo poruciti, odavde: pobrini se da puste Seselja iz Haga! On ce pocistiti bagru po Srbiji i njegovog kuma Vucica. Daj svo bogatstvo za Spas duse-vrijedit ce!

  8. Verujem da SNS ne postoji.
    A ovo troje V,C i N mozda postoje.
    Dozvolite i da prorokujem kada ce se sve poceti da razresava vrlo brzo. Februar 2016. Dolaze nam na otplatu fantasticne cifre koje se ne daju premostiti novim kreditima, ukidanje penzija, plate neizvesne. Srpski februar za pamcenje.
    A pomenuto troje za zaborav.

  9. Ucinili biste nam veliku uslugu, da ovakova lica najpodlijih izdajica srpske zemlje vise ne objavljujte. Objavite neki pitomi pejsaz iz te prelepe zemlje, bice nam lakse.

  10. Ovo mi sve lici na 48 i ono ,,za koga si,,. Ovaj put bice zesce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *