Шта је то у СНС-у?

Пише Никола Врзић

Иако се унапред зна ко ће изаћи као победник сукоба у Српској напредној странци, поставља се питање шта стоји у њиховој позадини

Када је, пре нешто више од годину дана, Александар Вучић са 3.724 гласа „за“ на ванредној и изборној скупштини СНС-а изабран за председника ове странке, добио је гласове свих присутних делегата. На следећој ванредној и изборној скупштини СНС-а, заказаној за 25. јануар следеће године, добиће макар један глас мање. И, спремни смо да се опкладимо, не много више од тога.

НЕСЛОГА Наиме, након што је прошлог петка обнародована Вучићева одлука да се у јануару одржи ново гласање за лидера и остале лидерчиће највеће странке у Србији, функционер напредњака Владимир Цвијан најавио је своју кандидатуру за председника СНС-а. О његовим изгледима заиста не треба трошити много простора; реч је о противкандидату који је у односу на лидера своје странке мање убедљив чак и од Слободана Вуксановића својевремено у односу на Зорана Ђинђића, а да и не говоримо о чињеници, јасној и сваком полуразумном аналитичару овдашње (пара)политичке сцене, да СНС без Александра Вучића вреди (сразмерно) колико и, на пример, СПО без Вука Драшковића или ЛДП без Чедомира Јовановића.
Не завређује много већу пажњу ни питање да ли је Цвијан у читавој овој причи експонент Мирослава Мишковића, као што га оптужује потпредседница СНС-а Зорана Михајловић; сам Цвијан је признао да се са Мишковићем састајао, и остаје нам да нагађамо, ако немамо друга посла, о чему су то имали да разговарају а слутимо да предмет тих разговора нису биле ни временске прилике ни пролазност живота ни очајно стање у српском фудбалу.
Него је право питање какав је циљ сакривен, ако је икакав, иза сазивања ванредне изборне скупштине странке која се – заслужено или не, али није то сада тема – налази на врхунцу своје моћи и популарности, у ситуацији у којој би по природи ствари требало да влада хармонија, а не неслога каква се иначе рађа с падом с власти и губитком припадајуће моћи.
Вучићева жеља да потврди своје лидерство у својој партији? Мало вероватно, јер то лидерство нико – укључујући и Цвијана – не угрожава, а ниво идолопоклонства које функционери ове странке исказују у односу на свог вођу ионако је одавно превазишао меру пристојности.

[restrictedarea] Да ли се изборна скупштина СНС-а сазива да би се партија српских напредњака ратосиљала Цвијана и свих осталих талаца туђих интереса и сопствених неиспуњених жеља? Тешко, осим у још теже замисливој ситуацији да је ових баш толико да Вучић и верни вучићевци нису у стању да се с њима изборе на иоле тиши и неприметнији начин.
Припрема странке за, по свему судећи неминовне, ванредне опште изборе? Ова могућност није сасвим немогућа, али сама околност да се ванредни партијски избори сазивају усред говоркања о унутарпартијској неслози која превазилази Цвијана, сведочи да општи избори тешко да могу да буду сав узрок овим партијским.
Задржаћемо се на овим говоркањима. Иако нико од функционера напредњака није јавно изговорио његово име, диљем српских медија се уз Цвијана, а против Вучића, п(р)овлачи име Оливера Антића, саветника председника Србије и оснивача СНС-а Томислава Николића. И тиме се – макар у медијима – указује на могућност постојања раздора између Александра Вучића и Томислава Николића.
Радомир Николић, председник Извршног одбора СНС-а и син српског председника, овакву је могућност одбацио, назвавши је измишљотином политичких противника и бесмислицом, правећи притом јасан отклон од Цвијана, рекавши да га је „требало избацити, јер је јавно водио негативну кампању против СНС-а и каљао углед нашег лидера“. А и сам Александар Вучић је рекао да њега и Николића (Томислава) нико не може да посвађа, да су то многи покушавали и да то никоме није успело, „нити ће успети, нити је то могуће“. Сам Николић се на овај начин није изјашњавао, додуше, нико га о овоме није ни питао.
Тако да умало дођосмо до закључка да никаквог (видљивог) разлога за сазивање ванредне изборне скупштине напредњака заправо и нема. А ипак, ње ће бити, и сигурно је да није сазвана без разлога и (рационалног) плана. Да ли се разлог и план, упркос цитираним демантијима, крију у намери вучићеваца да партију прочисте од николићеваца, јер ниједан други разлог не делује уверљиво колико овај? Опет, ако је то заиста намера, како ће на то одреаговати човек који се из странке јесте повукао, али је у њој ипак задржао известан утицај? Сваки сценарио, осим оног у коме би Николић тај ударац поднео ћутке и џентлменски, Вучићу би пред надолазеће опште изборе био раван пуцњу у здраву ногу, а опет, нагледали смо се ми и невероватнијих преокрета и промашаја у овом брлогу од српске политике…
Питања је, у сваком случају, превише, док одговоре углавном знају само њих двојица.

[/restrictedarea]

10 коментара

 1. Neka coveka ne diraj te ga , vratio mi je osmeh na lice , hvala mu do neba , niko me tako nije nasmejao kao on !!!

 2. … braco, u Dunav, svi iz SNS-a bi skocili sa Pancevackog mosta, zar ne ?

 3. Идоло поклонство код Срба је устаљено- ПРАКСА. Од Регента преко
  Броза и Милошевића сад смо добили Вучића. Гладном народу треба Хлеба он нуди Београд на води СВАШТА рече и оста жив. Неспомену
  празна СЕЛА СРБИЈЕ нуди изградњу у Београду. Држи за саветника који је упропасти банке и привреду даби могао МЕШЕТАРИТИ у свим
  владама од 2000год. Синоћ не спомену онако гласно око ЈУЖНОГ ТОКА. Вероватно мора да припита Баронесу или ону у Берлину. Цвијан је споредан овде је важнија Русија или НАТО ИМПЕРИЈА тује
  битка у СНС и око Николића неможе једна раја а два ГОСПОДАРА ГОСПОДО.

 4. Pripadam bratsvu ROGONJA koje je,onomad,Tomin SNS debelo preveslao.
  Ja u kutiju Tomu,kad iz nje…Ceda!Glavom,bradom i programom.Sa ostalim veteranima Druge Srbije.I,hop,hokus-pokus,nije sija nego vrat,nesta KiM sa srpskog radara.A svrha novog igrokaza SNS-a?
  Po meni,trostruka:
  -Prilika da “duhovni sin”ojaca sopstvenu poziciju,iz vrha ukloni
  “remetilacki”faktor i zameni ga prijateljima iz zutog tabora,
  -Poruka “tati” da ne talasa i saplice,
  -Distribucija energetskog koktela dezorijentisanom clanstvu,koje
  vapi za…MESIJOM.A Toma?U ovakvoj konstelaciji snaga,sve vise mi
  lici-uz duzno postovanje prema funkciji,na noz bez seciva sa polomnjenom drskom.
  Mozda i zato,kad vidim copor medijskih pudlica kako na njega nasrce,dodje mi da dreknem:CIBE,BRE, *ebo vas gazda !

 5. Хокус покус Жути Картел+ СПС+ ЛДП са Весном= СНС. Тоје поличка елита Србије.СНС и нова скупштина на брзака као брионска Броз чистио СКЈ а нови газда Вучић по нарученој популарности чисти све
  који нагињу сарадњи са Русијом. У том грму лежи опасна животиња
  популарност код неуког Србља.

 6. Pripremite se braco za opasnu utakmicu, a lopta ce se, naravno, obiti nama o glavu.

 7. Pa sta ako Cvijan radi za Miskovica!? Pa za koga radi Vucic, Ceda-prasak, Vesna… Svi zname, Ne za Srbiju! Miskovicu se ulila voda u usi. Vidimo da ga gospoda ambasadori vise ne podzrzavaju,pusten je niz vodu. Mogu mu samo poruciti, odavde: pobrini se da puste Seselja iz Haga! On ce pocistiti bagru po Srbiji i njegovog kuma Vucica. Daj svo bogatstvo za Spas duse-vrijedit ce!

 8. Verujem da SNS ne postoji.
  A ovo troje V,C i N mozda postoje.
  Dozvolite i da prorokujem kada ce se sve poceti da razresava vrlo brzo. Februar 2016. Dolaze nam na otplatu fantasticne cifre koje se ne daju premostiti novim kreditima, ukidanje penzija, plate neizvesne. Srpski februar za pamcenje.
  A pomenuto troje za zaborav.

 9. Ucinili biste nam veliku uslugu, da ovakova lica najpodlijih izdajica srpske zemlje vise ne objavljujte. Objavite neki pitomi pejsaz iz te prelepe zemlje, bice nam lakse.

 10. Ovo mi sve lici na 48 i ono ,,za koga si,,. Ovaj put bice zesce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *