Sindikati: Nismo imali priliku da učestvujemo u raspravi

BEOGRAD – Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” najavili su da će 26. decembra organizovati skup povodom izmena i dopuna Zakona o radu i “štetnim posledicama po radnike Srbije”.

Dve reprezentativne sindikalne centrale istakle su da će organizovati skup s obzirom na veliku zainteresovanost članstva, kao i na činjenice, kako dodaju, da nisu imali priliku da učestvuju u izradi Nacrta Zakona o radu, niti da o tom tekstu daju svoje mišljenje.

S S S S i “Nezavisnost” su naglasile i da je reč o zakonu koji je od neprocenjivog značaja za zaposlene i sve građane.
Na temu javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o radu danas su se oglasili i Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, koji tvrde da je vlada socijalni dijalog preselila na polje imaginarne, virtuelne komunikacije, pa se “umesto javnog sučeljavanja ministri sve češće javnosti i sindikatima obraćaju putem društvenih mreža”.

“Mi ne želimo da učestvujemo u virtualnom socijalnom dijalogu, da razgovaramo sa ministrima preko društvenih mreža i da im komentarima objašnjavamo da to nije tako, zato što oni koje mi kao sindikat zastupamo, za razliku od vlade i njenih “avatara” – žive u realnom svetu, svetu u kome su glad i beda stvarnost, a ne imaginacija”, poručili su iz tog udruženja.

U saopštenju “Sloge” navedeno je da je takav zaključak donet nakon “prethodne, jednostrane odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike da se otkažu javne rasprave o Nacrtu izmena za Zakona o radu”, a potom i zakazanog javnog slušanja Odbora za rad i socijalna pitanja koji je bio zakazan za danas.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“, kao jedan od članova Srpskog sindikalnog fronta, treba u Užicu da održe još jednu zajedničku Konvenciju, čija će poslednja sesija, kako kažu. “najverovatnije biti održana na dan rasprave u Skupštini Srbije, tako što će se radnici okupiti pred vratima parlamenta, reći ono šta imaju i koje sada niko neće da čuje”.

Sindikat se sprema na blokadu Skupštine i Vlade

JAGODINA – Potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Zoran Mihajlović izjavio je danas u Jagodini da se sindikat sprema da od 10. januara blokira puteve, Skupštinu i Vladu Srbije, kako bi sprečio donošenje Zakona o radu kakav je sada predložen.

“Mi se spremamo da već od nove godine, od 10.januara, krenemo u blokadu puteva, blokiramo Skupštinu, odnosno Vladu Srbije, proglasimo generalni štrajk i da svi izađemo na ulice, ne jedan dan, već danima i onemogućimo uopšte rad u Beogradu”, rekao je Mihajlović.

“Mi smo na to prinuđeni”, rekao je Mihajlović, novinarima pred početak “radno svečene” sednice Veća S S S S za grad Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga.

S S S S organizuje akcije povodom ovog zakona, nezadovoljan načinom na koji se donosi javnom raspravom koja je organizivana i brzinom kojom se pokušava da se ovaj zakon donose “a koji je totalno na štetu zaposlenih, koji će drastično umanjiti prava radnika i zarade koje će pasti”, dodao je Mihajlović.

“Mi članstvu objašnjavamo, idući od grada do grada, pogubno dejstvo ovog, i ne samo ovog već i Zakona o privatizaciji, hoćemo da animiramo članstvo i podignemo tenzije kako bi onemogućili da ovakav Zakon uđe u Skupštinsku proceduru i kao takav bude izglasan”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, ovo nije Zakon koji se tiče samo zaposlenih već i naše dece i ljudi koji tek čekaju na posao pa i penzionera

Ovim će biti drastično smanjene uplate u penzioni fond, zdravstveni fond… jadnostavno ćemo, osiromašiti čitavu zemlju. Radi se o tome da se isipa novac iz džepova radnika u džepove poslodavaca, tvrdi Mihajlović i dodaje:
“Nismo zadovolini takvim Zakonom o radu i načinom donošenja i pokušaćemo na svaki način da sprečimo njegovo donošenje.”

Mihajlović je naveo da su sindikatima “nametnute neke javne rasprave, koje je trebalo da se odrade u roku od šest dana”, a da je “neprimereno” da se jedan zakon krucijalan za sve zaposlene, za sve građane Srbije donosi ovakvom brzinom.

On je podsetio na nedodržavanje javnih rasprava u Novom Sadu i Kragujevcu, “zbog
neadekvatnog malog prostora a velike zainteresovanosti članova Sinidkata”, i dodao da je Ministarstvo rada donelo odluku da se rasprave ne održe “ne znam zbog čega, odnosno otkažu i da više apsolutno nemamo javnu raspravu”.

Sednicom je predsedavao predsednik Veća Miroslav Gajić a prisustovao joj je i još jedan potpredsednik Miodrag Ranđelović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *