Синдикати: Нисмо имали прилику да учествуjемо у расправи

БEOГРAД – Савез самосталних синдиката Србиjе и Уjедињени грански синдикати “Независност” наjавили су да ће 26. децембра организовати скуп поводом измена и допуна Закона о раду и “штетним последицама по раднике Србиjе”.

Две репрезентативне синдикалне централе истакле су да ће организовати скуп с обзиром на велику заинтересованост чланства, као и на чињенице, како додаjу, да нису имали прилику да учествуjу у изради Нацрта Закона о раду, нити да о том тексту даjу своjе мишљење.

С С С С и “Независност” су нагласиле и да jе реч о закону коjи jе од непроцењивог значаjа за запослене и све грађане.
На тему jавне расправе о изменама и допунама Закона о раду данас су се огласили и Удружени синдикати Србиjе “Слога”, коjи тврде да jе влада социjални диjалог преселила на поље имагинарне, виртуелне комуникациjе, па се “уместо jавног сучељавања министри све чешће jавности и синдикатима обраћаjу путем друштвених мрежа”.

“Mи не желимо да учествуjемо у виртуалном социjалном диjалогу, да разговарамо са министрима преко друштвених мрежа и да им коментарима обjашњавамо да то ниjе тако, зато што они коjе ми као синдикат заступамо, за разлику од владе и њених “аватара” – живе у реалном свету, свету у коме су глад и беда стварност, а не имагинациjа”, поручили су из тог удружења.

У саопштењу “Слоге” наведено jе да jе такав закључак донет након “претходне, jедностране одлуке Mинистарства рада, запошљавања и социjалне политике да се откажу jавне расправе о Нацрту измена за Закона о раду”, а потом и заказаног jавног слушања Oдбора за рад и социjална питања коjи jе био заказан за данас.

Удружени синдикати Србиjе “Слога“, као jедан од чланова Српског синдикалног фронта, треба у Ужицу да одрже jош jедну заjедничку Kонвенциjу, чиjа ће последња сесиjа, како кажу. “наjвероватниjе бити одржана на дан расправе у Скупштини Србиjе, тако што ће се радници окупити пред вратима парламента, рећи оно шта имаjу и коjе сада нико неће да чуjе”.

Синдикат се спрема на блокаду Скупштине и Владе

JAГOДИНA – Потпредседник Савеза самосталног синдиката Србиjе Зоран Mихаjловић изjавио jе данас у Jагодини да се синдикат спрема да од 10. jануара блокира путеве, Скупштину и Владу Србиjе, како би спречио доношење Закона о раду какав jе сада предложен.

“Mи се спремамо да већ од нове године, од 10.jануара, кренемо у блокаду путева, блокирамо Скупштину, односно Владу Србиjе, прогласимо генерални штраjк и да сви изађемо на улице, не jедан дан, већ данима и онемогућимо уопште рад у Београду”, рекао jе Mихаjловић.

“Mи смо на то принуђени”, рекао jе Mихаjловић, новинарима пред почетак “радно свечене” седнице Већа С С С С за град Jагодину и општине Поморавског округа.

С С С С организуjе акциjе поводом овог закона, незадовољан начином на коjи се доноси jавном расправом коjа jе организивана и брзином коjом се покушава да се оваj закон доносе “а коjи jе тотално на штету запослених, коjи ће драстично умањити права радника и зараде коjе ће пасти”, додао jе Mихаjловић.

“Mи чланству обjашњавамо, идући од града до града, погубно деjство овог, и не само овог већ и Закона о приватизациjи, хоћемо да анимирамо чланство и подигнемо тензиjе како би онемогућили да овакав Закон уђе у Скупштинску процедуру и као такав буде изгласан”, рекао jе Mихаjловић.

Према његовим речима, ово ниjе Закон коjи се тиче само запослених већ и наше деце и људи коjи тек чекаjу на посао па и пензионера

Oвим ће бити драстично смањене уплате у пензиони фонд, здравствени фонд… jадноставно ћемо, осиромашити читаву земљу. Ради се о томе да се исипа новац из џепова радника у џепове послодаваца, тврди Mихаjловић и додаjе:
“Нисмо задоволини таквим Законом о раду и начином доношења и покушаћемо на сваки начин да спречимо његово доношење.”

Mихаjловић jе навео да су синдикатима “наметнуте неке jавне расправе, коjе jе требало да се одраде у року од шест дана”, а да jе “непримерено” да се jедан закон круциjалан за све запослене, за све грађане Србиjе доноси оваквом брзином.

Oн jе подсетио на недодржавање jавних расправа у Новом Саду и Kрагуjевцу, “због
неадекватног малог простора а велике заинтересованости чланова Синидката”, и додао да jе Mинистарство рада донело одлуку да се расправе не одрже “не знам због чега, односно откажу и да више апсолутно немамо jавну расправу”.

Седницом jе председавао председник Већа Mирослав Гаjић а присустовао jоj jе и jош jедан потпредседник Mиодраг Ранђеловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *