Потписи за референдум о ћирилици предати Сабору

ЗAГРEБ – Представници штаба за одбрану хрватског Вуковара, организациjе коjа jе противник употребе ћирилице, предали су хрватском Сабору више од 632.000 прикупљених потписа подршке за расписивање референдума о употреби мањинског jезика и писма.

Председник хрватског Сабора Jосип Леко примио jе представнике ове инициjативе у своjоj канцелариjи, где су предати прикупљени потписи, обjавио jе Дневник.хр.

Oко 300 симпатизера те организациjе претходно се окупило испред споменика бану Jосипу Jелачићу на главном загребачком тргу, одакле су у поворци кренули према Сабору, скандираjући “Хрватска, Хрватска” и “Вуковар, Вуковар”.

Носили су и транспаренте коjима су поручили,између осталог, “Народ одлучуjе”, “Нисте незаменљиви”.

Леко jе примио потписе и рекао да jе процедура за расписивање референдума написана у Уставу и да ће jе Сабор поштовати. Председник штаба Tомислав Jосић, после предаjе потписа, рекао jе окупљеним симпатизерима да се “цивилизовано разиђу у миру”.

Штаб тражи референдум коjим би се повећао цензус за употребу писма и jезика мањина са садашњих 30 на 50 одсто припадника националних мањина у локалним срединама.

Хрватски политичари, укључуjући и опозициjу, већином се противе одржавању таквог референдума коjи би ограничио права националних мањина.

Kако jе наjављено, променама Устава Хрватске, коjе су у току, биће дефинисане теме о коjима се може одлучивати на референдуму, као и цензуси за прихватање таквих одлука.

Штаб за одбрану хрватског Вуковара био jе организатор протеста од септембра у коjима су у Вуковару, али и у другим градовима, скидане и ломљене двоjезичне плоче са зграда државних институциjа.

Премиjер Хрватске Зоран Mилановић више пута jе тоj организациjи поручио да референдума о ћирилици неће бити док jе он премиjер, а поред осталих странака, и председник наjвеће опозиционе Хрватске демократске заjеднице Tомислав Kарамарко изjавио jе да jе та инициjатива непотребна.

3 коментара

  1. Hrvati su nesposobni za demokratiju i to najbolje odslikava hrvatski publicista dr. Vinko Kriskovic, koji kaze: “Hrvati su izabrali dogmatsko-ideolosku sektasku verbalnu opoziciju. Ovaj tip opozicijske borbe praktikovali su u svojoj istoriji Hrvati. Oruzja borbe bila su im: deklaracije, rezolucije, negacije, protesti i ograde. Ovaj tip politicke borbe udario je pecat na njihov mentalitet… Mi smo Hrvati politiku dogmatizovali i zato smo intrasigentni i nesposobni za demokratiju…” (Vidi: dr. Vinko Kriskovic, Dokle smo dosli? Zagreb, 1925).

  2. Simpaticni su mi njihovi pokusaji. Nije dobro da pisaju uz vetar i na taj nacin demantuju sve ono sto cetvrti rajh vec dugo talambasa da su kolevka svega dobrog, da tece med i mleko, da cak i pederi imaju ista prava kao i normalni ljudi a oni nece CIRILICU. Malo mnogo su se za..bali.

  3. Za svakog normalnog dovoljno ako se vidi ko su najljući ustaše i ko su najgori balije kao i najnovije l00% crnogorci,svima zajedničko mržnja prema do juče rodu svome đedu prađedu.
    Mene ih je žao jer nije srećan onaj koji mrzi bilo koga a ne sebe samog zato sadašnje i buduće generacije ne ubijajte sebe ne bježite od čovjeka u vama dozvolite sebe pravi ponos na svoje predke Vuka, Njegoša Teslu,Milankovića,Pupina itd….
    Zašto se predati zlu ša sve to zamijeniti izgubljenim indetitetom ,drogom sidom,gej paradom
    U pamet se mladosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *